jump to navigation

370 17 Ιουνίου, 2006

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Ακολουθεί παραλήρημα (ξανά) για την παιδεία.

Μετά από αυτά τα δυο post είπα να καθίσω να δω κα’να δελτίο γιατί ειλικρινά δεν πίστευα αυτά που διάβαζα. Τι το ήθελα. Τα είδα και τα άκουσα όλα. Φοιτητές να φωνάζουν ότι θα γίνει «της Ελλάδας», πατεράδες, μάλλον πυροβολημένοι πρώην Κνιτες, να λένε ότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να «φτάσουν να διδάσκονται π.χ. υγιεινή των τροφίμων από τα McDonalds», συνδικαλιστογκομενες βαμμένες (σχεδόν) επαγγελματικά να υπερασπίζονται τη δημόσια δωρεάν παιδεία, μουσάτοι γυαλάκιδες που θεωρούν απαράδεκτο το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο τους δεν τους παρέχει άμεσα θέσεις εργασίας (ναι, ακούστηκε και αυτό). Και ξεχωρίζοντας μόνη μέσα σε μια θάλασσα μαλακίας μια μάνα να λέει (χωρίς να την ακούει κανείς) «αφού θα πάει που θα πάει έξω για master δεν το στέλνω καλύτερα από την αρχή, φτηνότερα θα μου έρθει».

Τι διάολο συνέβη και οι εικοσάρηδες άρχισαν ξαφνικά να μιλάνε και να συμπεριφέρονται σαν λοβοτομημενοι πίθηκοι με τάσεις αυτοκτονίας; Η δικιά μου εξήγηση είναι πως η κυβέρνηση στην προσπάθεια να της να αποφύγει τα πρόστιμα που μας κοπανάει κατά καιρούς η Ευρώπη για την μόλυνση βρήκε την λύση με το να γεμίζει μυστικά κάθε βράδυ λίγο-λίγο το κρανίο των ελλήνων φοιτητών με λημματολασπη από την Ψυτάλλεια. Πάει τελείωσε μόνο έτσι εξηγούνται τα σκατά που έχει μέσα στο κεφάλι της η ελληνική νεολαία.

ΟΚ, αρκετά με την πλάκα .

Πιστεύω ότι αυτά που βλέπουμε στα τα ΜΜΕ δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και τουλάχιστον το 85%-90% πρέπει να είναι παπαριές. Από όσο γνωρίζω περισσότεροι που υφίστανται την εξαιρετικά επώδυνη και ψυχολογικά και οικονομικά διαδικασία των γενικών εξετάσεων (και των σπουδών που ακολουθούν) το κάνουν για αποκτήσουν ένα χαρτί που θα τους βοηθήσει (υποτίθεται) να βρουν δουλειά. Εδώ νομίζω ότι είναι το ζουμί της υπόθεσης και όχι στη «ποιοτική παιδεία», στη «διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης» η στην «ανεξάρτητη γνώση, αποκομμένη από την σκλαβιά της αγοράς».

Όλα αυτά είναι για τον πούτσο καβάλα, στην πραγματικότητα πίσω τους υπάρχει ο φόβος ότι αυτή η πολύχρονη και εξαιρετικά επίπονη διαδικασία δεν οδηγεί πουθενά. Η παλιά σταθερή αξία της ζεστής αγκαλιάς του δημοσίου αρχίζει μα χωράει όλο και λιγότερους κάθε χρόνο καθώς μια μια οι ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιούνται πλήρως και η μονιμότητα πιέζεται από παντού. Επαγγέλματα που προσφέρουν σίγουρες θέσεις και κοινωνικό status έχουν πάψει εδώ και χρόνια να υπάρχουν και στην ανύπαρκτη αγορά εργασίας περιμένει μια δουλειά που πληρώνει ψίχουλα η ο εξευτελισμός της μακροχρόνιας ανεργίας.

Όμως δεκαετίες ολόκληρες παραπληροφόρησης έχουν κάνει καλά την δουλειά τους. Έτσι οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο φαίνεται σαν αλλαγή προς το χειρότερο και η χρησιμοποίηση των πιο αυτοκαταστροφικών μέσων πίεσης σαν ηρωική εξέγερση. Μέσα στην τυφλά τους οι φοιτητές που αντιδρούν δεν συνειδητοποιούν ότι κάθε λεπτό που περνάει με τις καταλήψεις, αποχές και άλλες καθυστερήσεις ρίχνει την όποια (ήδη εξαιρετικά μειωμένη) άξια τους στην αγορά εργασίας. Κάθε αντίδραση για την επίσημη συνεργασία των πανεπιστημίων τους με εταιρίες τους σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά των καθηγητών που χρησιμοποιούν εκβιαστικά την (συχνά απλήρωτη) εργασία τους για να πλουτίζουν οι ίδιοι (συνήθως από τις ίδιες εταιρίες για τις οποίες αντιδρούν οι φοιτητές τους). Κάθε ξεσηκωμός κατά της αξιολόγησης επιτρέπει σε μερικούς από τους πιο άχρηστους και διεφθαρμένους καθηγητές της Ευρώπης να συνεχίζουν ανενόχλητοι να κάθονται στις καρέκλες τους.

Και το χειρότερο (η καλύτερο, εξαρτάτε πως το βλέπει κανείς) είναι ότι όλα αυτά αυξάνουν αργά αλλά σταθερά την αξία ανθρώπων σαν εμένα που έχουν βγει από αυτά τα αναξιόπιστα και ξεπουλημένα στην αγορά του διαβόλου πανεπιστήμια της άθεης Ευρώπης και Αμερικής. Γιατί στην τελική ακόμη και σε αυτό το κωλάδικο που παριστάνει την ευρωπαϊκή χώρα υπάρχουν (λίγες δυστυχώς) εταιρίες που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους και πληρώνουν καλά για αυτό. Και για τις περισσότερες από αυτές οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων (με ελάχιστες εξαιρέσεις) για όλους τους παραπάνω λόγους δεν είναι ακριβώς η πρώτη επιλογή (συχνότατα ούτε η δεύτερη, ούτε η τρίτη, ούτε η τέταρτη, ούτε… you get my drift)

Το μόνο που έχω να προτείνω σε όσους καταλαβαίνουν τι τους γίνεται και δεν έχουν πάθει πλήρη μαλάκυνση εγκέφαλου είναι να βρουν μια υποτροφία, κάτι τέλος πάντων και να πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στα παρακάτω links Μπορεί να σας φανούν χρήσιμα. Αφορούν την Μ. Βρετανία μιας και αυτή ξέρω αυτή εμπιστεύομαι.

Το UCAS για γενικές πληροφορίες

Το TQI για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των σχολών τους. Μη μου λέτε τίποτα μετά.

Διαθέσιμες υποτροφίες από το ψαχτίρι του Βρετανικού συμβουλίου

Και μερικά jobs sites για να δείτε μόνοι σας κάποια πράγματα. Οι πληροφορικαριοι αν θέλουν μπορούν να δοκιμάσουν να βάλουν π.χ τη λέξη Java (τα ποσά είναι σε λίρες Αγγλίας 1£=1,5 ευρώ περίπου)

http://www.jobsite.co.uk/
http://www.totaljobs.com/
http://www.cityjobs.com/

και για όσους γουστάρουν ακαδημαϊκή εργασία
http://www.jobs.ac.uk/

Αυτά

Σχόλια»

1. avatar - 17 Ιουνίου, 2006

Δε θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα…

2. paris - 17 Ιουνίου, 2006

αυτό το post αξίζει ενα post που απλά να το λινκάρει! Εξαιρετικό…απλά respect!

3. S G - 17 Ιουνίου, 2006

μιλησες καλα.

4. bizwriter - 18 Ιουνίου, 2006

Καταπληκτικό post. Σύντομο, περιεκτικό, κι επί της ουσίας. Εύγε.

5. Nikos - 20 Ιουνίου, 2006

(Άσχετο).

Λήδα, τσέκαρε αν μπορείς το e-mail σου.

Θενκς και σόρυ που χαλάω την κουβέντα.

6. George C - 21 Ιουνίου, 2006

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι έχουν μιά καταπληκτική παροιμία που λέει: la moitier du monde est faite pour emmerder l’autre moitier» δηλαδή «ο μισός κόσμος είναι φτιαγμένος για να ρίχνει σκ..ά στον άλλο μισό». Λοιπόν τι άλλη αντίδραση να περιμένεις από τα… παιδιά-φοιτητές-μπαρμπαλιάδες που βλέπουμε να πέρδονται στις τηλεοράσεις. Τι παραδείγματα έχουν; Κομματικά πιόνια ανεξαρτήτως κόμματος είναι και τίποτα άλλο. Πάρε για παράδειγμα τον Χρήστο «πίπα» Παπουτσή ή τον Αλέκο «πουρέ» Αλαβάνο. Με λυμένα εδώ και χρόνια τα οικονομικά τους προβλήματα, μας πρήζουν τα συκώτια με ΜΑΛΑΚΙΕΣ! Ο Παπουτσής χρόνια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Επίτροπος της ΕΕ και ο Αλέκος 15 χρόνια Ευρωβουλευτής και με μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες στο Κοινοβούλιο. Τους ακούει ο 18άρης που δεν έχει ιδέα του τι ακριβώς συμβαίνει και μπαίνει στη πρίζα.
Το 1975 με Grant στην Αγγλία, έστρωσα τον τεράστιο ποπό μου στο διάβασμα, γιατί αν δεν περνούσα τα μαθήματα, η υποτροφία κοβόταν μαχαίρι και αντίο σπουδές.
Σε ποιό μέρος του κόσμου βγαίνουν οι φοιτητές και ζητούν μόλις βγαίνουν από το Πανεπιστήμιο να βρίσκουν δουλειά; Μόνο στην Ελλάδα ακούμε και βλέπουμε τέτοια καραγκιοζιλίκια.
Συμφωνώ απόλυτα με την προτροπή σου. Όσοι θέλουν πραγματικά να μορφωθούν και όχι να παίζουν τάβλι και να γεμίζουν με grafiti τους τοίχους των πανεπιστημίων, σπουδές έξω. Γιατί στην Ελλάδα The shit hit the fan…!

7. magitisa - 28 Σεπτεμβρίου, 2006

The shit hit the fan exactly agapite!

Polu kalo to post kai xreiazetai na to grapseis se kana Athens Voice ‘h kati analogo na to diavasoun foitites. Merikoi noiazontai kai merikoi oxi. Egw stin prwti Lukeiou apofasisa na vgw apo to Elliniko systima kai na paw sto Amerikaniko Lukeio [ACS] dioti, protimousa na kanw thusies na etoimastw na paw eksw na spoudasw, para na plirwsei i mitera mou ta kerata tis se frontistiria olo to lukeio kai meta na me dei na tin arazw sunexws a la apergia.
Kala ekanes kai evales ta links gia upotrofies. Opoios allos thelei links gia tin Ameriki – steil’te mou ena minimataki.
Den einai duskolo na zitiseis gia vohtheia – mia thelisi xreiazetai kai pathos gia gnwsi kai gia ena endiaferon gia ena emploutismeno mellon.
Einai pleon gelio, na teleiwnw egw ena ptuxeio sta 21-22 kai o ksaderfos mou sta 25 stin Athina. Gelio.
Me to na arazoun sta kafeneia, na kanoun kopanes ‘h na mi didaskontai swsta se ena epituxes ekpaideutiko sustima kai meta na apaitoun ergasia – den didaskontai oi neoi upeuthinotites, sevasmo kai to ti xreiazetai na ginei gia aksizeis mia apaixti douleia sto telos.
Ouf.

8. HaVai - 28 Σεπτεμβρίου, 2006

Just for info:

Το TQI link (http://www2.tqi.ac.uk/sites/tqi_new/home/index.cfm?) για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων και των σχολών τους ΔΕΝ λειτουργεί

9. Lida - 28 Σεπτεμβρίου, 2006

Fixed

Thanks

10. nikos georgiopoulos alias martingale - 1 Οκτωβρίου, 2006

Lida se paw me 1000000000000000000000000000000

11. athina - 30 Οκτωβρίου, 2006

5 hronia toulahiston xeskistika gia na bo k alla 4 gia na vgo sinepestati gar k para tis apergies k katalipseis pou sinantisa sto diava mou.polis kopos k hrima dapanithike polles malakies akousa polla ebnefsmena miala gnorisa omarfa perasa k xesalosa sihna.k meta apo ola afta lida,apofitontas apo mia anagnorismena diskoli sholi (nomiki athinas) apaito.Den xero an afto to theoreis paralogo alla nai apaito.Ohi kati perissotero apo afto pou mou anikei ma akrivos afto.Thelo na me adimetopizoun san epistimona giati tetoia eimai tharo,thelo na me sevontai san anthropo k san prosopikotita pou ehei mohthisei gi afto pu einai.Den thelo na volefto sto dimosio, thelo na riskaro alla thelo na mou dosoun tin efkairia na to kano.den spoudasa gia na dikigoriso ma gia na kalliergitho ma den boreis na me apokleieis apo ti dikigoria.k afto kaneis stin ousia otan den ekplironeis san kratos ton rolo sou.
K malista eimai kali nomikos giati noistika gia tis spoudes mou.Emeina se afto to koladiko opos proklitika apokaleis k vrika ton tropo mou na gino kali.k eimai kaliteri apo pollous isagomenous.k min aporiseis pos to xero afto afou den spoudasa kan exo:to xero apo ekei pou esi emathes pos ta elinika panepistimia einai koladika.
Se porolavaino den ipirxa komatika organomeni ma eho safestata politiki apopsi k sevomai osous 18arides organontai gia na allaxoun afton ton kosmo oso sihainomai aftous pou organontai gia na hothoun.k ohi i lisi gia ta lamogia tous kathigites m den einai na me ekmetalevontai oi poliethnikes.Thelo na aftodiatheto oso boro mesa sta skata pou me plaisionoun,tin prosopikotita mou k kati tetoio den ginetai me to na orizei tin kalliergeia mou i zitisi tis agoras.se afti ti vasi gemizoun ta rafia ton super market k ohi ta kefalia ton anthropon.
mia lisi as poume einai na spoudazoume afto pou pragmatika goustaroume .k nai na to spoudazoume stin ellada giati ehei megala miala afti i hora k nai na palevoume gia na ginei afto pio omorfo k nai eheis dikio otan palevoume na to kanoume anexartita k ohi katefthinomenoi apo karagiozides epagelmaties sindikalistes.
Otan oi neoi kinigisoun ta thelo tous horis aftes tis kakes epiroes tote k o agonas tous axioteros tha einai k apotelesmatikos.ta alla einai figes etoimes liseis stasimotita k signomi alla 22 hronon epistimonas to aima mou vrazei.thelo na exelisomai k na proodevo ohi mono atomika giati (os on koinoniko) ma k sillogika.kati theloun na poun aftoi pou toso evglota douleveis me ta logia sou lida.kati fonazoun:kapoios mia koinonia olokliri sigekrimena tous etaxe tous pseftiase.k elpizo na min apaiteis apo enan 16ari na diakrinei pou einai o mithos k pou i alitheia!Alloste den prolavainei kan na to psaksei…………..

12. Lida - 30 Οκτωβρίου, 2006

ma den boreis na me apokleieis apo ti dikigoria.

Ποιος σας αποκλείει; Τόσα δικηγορικά γραφεία υπάρχουν Στείλετε C.V, περάστε από συνεντεύξεις και ίσως καταφέρετε να μπείτε σε κάποιο. Ακούω ότι οι αρχικοί μισθοί ξεκινούν από τα 300 ευρω μικτά. Ευκαιρια.

to xero apo ekei pou esi emathes pos ta elinika panepistimia einai koladika.

Δεν λέω ότι όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κωλαδικα, αλλά ναι η πλειοψηφία τους είναι. Και ούτε λέω οτι όλες οι σχολές του εξωτερικού είναι αξιόλογες. Τώρα κατά πόσο είσαστε καλή επιστήμονας θα φανεί στη πράξη όταν θα έρθει η ώρα να ανταγωνιστείτε τους συναδέλφους σας στην αγορά εργασίας.

k ohi i lisi gia ta lamogia tous kathigites m den einai na me ekmetalevontai oi poliethnikes.Thelo na aftodiatheto oso boro mesa sta skata pou me plaisionoun,tin prosopikotita mou k kati tetoio den ginetai me to na orizei tin kalliergeia mou i zitisi tis agoras.se afti ti vasi gemizoun ta rafia ton super market k ohi ta kefalia ton anthropon.

Μάλιστα. Και πάλι δεν σας εμποδίζει κανείς να αυτοδιαθέτετε την προσωπικότητα σας. Και ποιος είπε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να ορίζει την καλλιέργεια σας; Η καλλιέργεια του κάθε ανθρώπου είναι προσωπικό θέμα εξαρτώμενο από το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλων. Έχει ελάχιστη σχέση με την εκπαίδευση. Και τι εννοείτε με το «εκμεταλλεύονται». Εμένα π.χ. με «εκμεταλλεύεται» μια πολυεθνική με απολαβές και συνθήκες εργασίας πολύ καλύτερες από αυτές που «απολαμβάνουν» οι περισσότεροι από τους «ισόβαθμους» έλληνες συναδέλφους μου.

mia lisi as poume einai na spoudazoume afto pou pragmatika goustaroume.

Δηλαδή εσείς δεν σπουδάσατε αυτό που γουστάρατε; Αν ναι τι σας εμπόδισε;

kati theloun na poun aftoi pou toso evglota douleveis me ta logia sou lida.

Προφανώς. Απλά λένε λάθος πράγματα γιατί δυστυχώς έτσι έχουν μάθει.

13. athina - 31 Οκτωβρίου, 2006

Ποιος σας αποκλείει; Τόσα δικηγορικά γραφεία υπάρχουν Στείλετε C.V, περάστε από συνεντεύξεις και ίσως καταφέρετε να μπείτε σε κάποιο. Ακούω ότι οι αρχικοί μισθοί ξεκινούν από τα 300 ευρω μικτά. Ευκαιρια.
meta tis tetraeteis spoudes tou enas apofitos nomikis lida den borei na dikigorisei.ofeilei prota na kanei 18 mines askisi se dikigoriko grafeio to opio fisika tha vrei o idios o askoumenos.kata ti diarkeia ton minon afton einai stin diakritiki efheria tou dikigorou to an tha dinei ena hartziliki ston ton opio ehei gia na trehei i gia na ftiahnei kafedes eno ohi spania den tou apokaliptei k ta mistika tou epagelmatos(den ton askei diladi).k eilikrina sou milao den eho kanena provlima me ton kafe isa isa ton latrevo apla tha protimousa na ton ftiahno se kafeteria na perno k ta tips mou k na min ebaizei kaneis ton kopo ton spoudon mou.opios loipon askoumenos den einai tiheros oste na ton stirizei i oikogeneia tou kanei dipli douleia gia na zisiei.k o klados mou einai ena aplo peradeigma.nomizo loipon pos to kratos k oi sholes mas kati boroun na kanoun se tetoies periptoseis otan malista milame gia praktiki i gia idikotita i gia askisi,diadikasies pou anikoun stin enoia tis ekpedefsis.ad aftou laboun dia tis apousias tous.me aftin tin apousia loipon me apoklioun ousiastika apo afto pou thelo pragmatika na kano otan to kathistoun toso diskolo.
Μάλιστα. Και πάλι δεν σας εμποδίζει κανείς να αυτοδιαθέτετε την προσωπικότητα σας. Και ποιος είπε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να ορίζει την καλλιέργεια σας; Η καλλιέργεια του κάθε ανθρώπου είναι προσωπικό θέμα εξαρτώμενο από το άμεσο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλων. Έχει ελάχιστη σχέση με την εκπαίδευση. Και τι εννοείτε με το “εκμεταλλεύονται”. Εμένα π.χ. με “εκμεταλλεύεται” μια πολυεθνική με απολαβές και συνθήκες εργασίας πολύ καλύτερες από αυτές που “απολαμβάνουν” οι περισσότεροι από τους “ισόβαθμους” έλληνες συναδέλφους μου.

i kaliergeia k i anaptixi tis prosopikotitas lida einai anafereto sintagmatiko dikaioma.k i anaptixi afti pragmatopiite me poikilous tropous enas ek ton opoion einai k i episis sintagmatika katohiromeni dorean paideia.i kaliergeia episis einai mia dialektiki diadikasia k os tetoia tharo ekplironetai kalitera se ena horo sillogika para atomika ,horis vevaia na ipotimo tin prosopiki prospatheia pou einai komviko stihio.Otan loipon ego tha epithimo na kano e.g. ena master sti filosofia tou dikaiou i opia profanos posos tha endiaferei ton sponsora tou panepistimiou mou den tha vrisko na to kano.i mipos theoreis pos o epiheirimatias tha afougrastei tis epistimonokes k erevnitikes mou anisihies?oti den einai kratiko lida den einai anidioteles afto einai gegonos k themito mallon se mia kefaleokratiki koinonia.aftos einai k o logos pou ta sighrona krati frontizoun na askoun epiroi se evesthitous tomeis opos i pedia i i igeia.aftos einai k o logos pou i fititiki kinotita adidra stin eisodo ton epiheiriseon stis sholes.i iparxi tous se aftes me plagio tropo den einai logos nomimopoiisis aftis tis iparxis ma logos exigiansis ton panepistimion.
tora gia to an se ekmetalevetai o foreas pou ergazesai den tha sto apantiso ego afto .analogisou ta thelo sou ta pragmatika,ta oneira sou,afta pou pisteveis pos esena se kanoun eftihismeno anthropo makria apo anages pou sou ehoun dimiourgisei,tis sinthikes ergasias sou k pistevo pos tha doseis moni sou tin apantisi.Pantos na xereis pos to gegonos pos i katathlipsi se 10 hronia tha apotelei tin No2 asthenia meta ton diaviti kati deihnei.kati ton sinthlivi ton anthropo,kati tonkatapiezei kapoios ton ekmetalevetai mipos?k malista se mia epohi pou o anthropos ehei polla polla ilika agatha perossotera apo pote(oi apolaves sou loipon den mou apokaliptoun kati gia to an se ekmetalavetai o ergodotis sou i to sistima genikotera.)
Δηλαδή εσείς δεν σπουδάσατε αυτό που γουστάρατε; Αν ναι τι σας εμπόδισε;

nai ego eimai apo tis tiheres spoudasa afto pou goustara k gia afton akrivos to logo tha to palepso k tha tin vro tin akri mou sigoura giati tha perno tin ikanopiisi mou mesa apo tin prosopiki mou prospatheia.k elpizo os aisiodoxos anthropos pos tha erthei k to apotelesma.gia afto akrivos protino os lisi to na min parasirontai ta nea paidia apo taseis k modes k na prospathoun esto k se afti tin mikri ilikia na kanoun afto pou pragmatika theloun afto pou boroun na ipostirixoun.
telos i tha dehtoume to panepistimio lida os enan horo anexartito apo tin agora ergasias k ara os horo kaliergias olokliromenon anthropon opou den horoun oi eteries k ta thelo tous,i tha dehtoume to panepistimio os amesa sindedemeno me tin agora.stin teleftaia periptosi den boreis loipon na krazeis osous apaitoun mia thesi vgainontas apo afto kathos otan ekpedeveis ergatiko dinamiko meta ofilis na to aporofas allios to douleveis psilo gazi.prosopika tassomai me tin proti ekdohi.kalo tha itan omos na min antifaskoume………
Προφανώς. Απλά λένε λάθος πράγματα γιατί δυστυχώς έτσι έχουν μάθει.

kata tin apopsi mou loipon den lene lathos pragmata esi lathos ta adilamvanesai.sosta ta lene k ta diesthanontai.sosta anisihoun.fovountai pos hanoun ta omorfa hronia tolus mataia lida.giati se enimerono pos akoma k sta heirotera koladika ellinika panepistimia to ptihio den to perneis horis kopo.

14. Lida - 31 Οκτωβρίου, 2006

oi sholes mas kati boroun na kanoun se tetoies periptoseis otan malista milame gia praktiki i gia idikotita i gia askisi,diadikasies pou anikoun stin enoia tis ekpedefsis.

Δεν ξέρω ειδικά για τους δικηγόρους τι γίνεται πάντως στις σχολές του εξωτερικού κατά την διάρκεια των σπουδών παρέχονται internships σε εταιρίες για όλες τις ειδικότητες. Στις κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι με μισθό καθόλου ευκαταφρόνητο. Πιστεύω δεν θα σας χάλαγε να κάνατε την πτυχιακή σας πάνω σε μια πραγματική υπόθεση μέσα σε ένα δικηγορικό γραφείο σαν βοηθός δίπλα σεένα έμπειρο δικηγόρο κερδίζοντας ίσως και λίγα χρήματα. Αλλά βέβαια αυτά γίνονται σε στις δεμένες με το κεφάλαιο σχολές του εξωτερικού. Φτου κακα!

ena master sti filosofia tou dikaiou i opia profanos posos tha endiaferei ton sponsora tou panepistimiou mou den tha vrisko na to kano.

Κάνετε τεράστιο λάθος. Το ότι η σύνδεση με την αγορά θα εξαφανίσει τις θεωρητικές σχολές και την ελευθέρια στην ερεύνα είναι ένας μύθος. Σπούδασα σε ένα κολέγιο που έχει άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα όμως διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα τμήματα ιστορίας και ιστορίας της τέχνης στην Ευρώπη. Το τμήμα στο οποίο έκανα πληροφορική είχε σαν ένα από τους κύριους σκοπούς του την παραγωγή άριστα εκπαιδευμένων προγραμματιστών για το high end της αγοράς πληροφορικής. Παρολαυτα όταν τους πρότεινα για το μεταπτυχιακό μου μια εργασία πάνω στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην συντήρηση έργων τέχνης όχι μόνο δεν αρνήθηκαν αλλά μου παρείχαν κάθε δυνατή υποστήριξη. Το αποτέλεσμα είναι η εργασία που βλέπετε στα links μου.

ntos na xereis pos to gegonos pos i katathlipsi se 10 hronia tha apotelei tin No2 asthenia meta ton diaviti kati deihnei.kati ton sinthlivi ton anthropo,kati tonkatapiezei kapoios ton ekmetalevetai mipos?

Εμένα πάντως το μόνο που δεν με καταπιέζει αυτή τη στιγμή ειναι η δουλειά μου. Από τα 32 χρόνια της ζωής μου τα 4 χρόνια των σπουδών μου στην Αγγλία και τελευταία 2 στην δουλειά που έχω τώρα ήταν τα πιο ελεύθερα και δημιουργικά. Πλέον διαθέτω και αρκετά χρήματα και ελεύθερο χρόνο για να κάνω πράγματα που με ευχαριστούν χωρίς να με περιορίζει κανείς. Από την άλλη τα 7 χρόνια που πέρασα στην δημόσια εκπαίδευση είναι ένας εφιάλτης που θέλω να ξεχάσω. Έχω υποστεί εκμετάλλευση και καταπίεση για χρόνια ολόκληρα και αυτή προερχόταν πάντα από “ελεύθερους” και “ανιδιοτελεις” έλληνες. Αν υπάρχει κάποια εξωτερική αιτία για την δική μου κατάθλιψη τότε υπεύθυνα είναι τα καρκινώματα του ελληνικού κράτους και της Αγίας ελληνικής οικογένειας /κοινωνίας. Εύχομαι και τα δυο να χαθούν από προσώπου γης το συντομότερο.

stin teleftaia periptosi den boreis loipon na krazeis osous apaitoun mia thesi vgainontas apo afto kathos otan ekpedeveis ergatiko dinamiko meta ofilis na to aporofas allios to douleveis psilo gazi.prosopika tassomai me tin proti ekdohi.kalo tha itan omos na min antifaskoume……

Ποιος εκπαιδεύει εργατικό δυναμικό; Τα ελληνικά πανεπιστήμια; Δεν είμαστε καλά! Το μόνο που δεν παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι εργατικό δυναμικό. Και ποιος λέει ότι υποχρεωμένο το κράτος η οποιοσδήποτε άλλος να απορροφά τους απόφοιτους σε θέσεις εργασίας. Επειδή εσείς θέλετε να σπουδάσετε φιλοσοφία η γαλλική φιλολογία πρέπει το κράτος να δημιουργήσει θέση εργασίας για εσάς; Το πρώτο μου πτυχίο είναι στην συντήρηση έργων τέχνης το μεταπτυχιακό μου το έκανα μετά στην πληροφορική. Επειδή σπούδασα συντήρηση θα έπρεπε να κάθομαι να φωνάζω γιατί το κράτος δεν μου βρίσκει δουλειά; Κάθισα και ασχολήθηκα με τον τομέα που μου δίνει τις μεγαλύτερες δυνατές αποδοχές και στον ελεύθερο μου χρόνο μπορώ να ασχολούμαι αν θέλω ερασιτεχνικά με οτιδήποτε άλλο. Απλά πράγματα.

kata tin apopsi mou loipon den lene lathos pragmata esi lathos ta adilamvanesai.sosta ta lene k ta diesthanontai.sosta anisihoun.fovountai pos hanoun ta omorfa hronia tolus mataia lida.giati se enimerono pos akoma k sta heirotera koladika ellinika panepistimia to ptihio den to perneis horis kopo.

Σε ένα πράγμα έχετε μόνο δίκιο. Στο ότι χάνουν οι έλληνες φοιτητές τα χρόνια τους άδικα. Το πτυχίο που θα πάρετε δεν θα αξίζει το χαρτί στο όποιο είναι τυπωμένο. Γιαυτο ξαναδιαβάστε τα links που δίνω στο άρθρο και κανονίστε την πορεία σας.

15. _fantom_ - 1 Νοεμβρίου, 2006

κυρίες… εσείς τουλάχιστον μην άγχεστε… για εσάς υπάρχει και η εναλλακτική λύση του έφιππου παλικαρίου στο λευκό άλογο 😛

αλή-αλή και τρεις αλή…

16. athina - 1 Νοεμβρίου, 2006

Πιστεύω δεν θα σας χάλαγε να κάνατε την πτυχιακή σας πάνω σε μια πραγματική υπόθεση μέσα σε ένα δικηγορικό γραφείο σαν βοηθός δίπλα σε ένα έμπειρο δικηγόρο κερδίζοντας ίσως και λίγα χρήματα. Αλλά βέβαια αυτά γίνονται σε στις δεμένες με το κεφάλαιο σχολές του εξωτερικού. Φτου κακα!

profanos den tha mas halage.gia aftes tis parohes agonizontai k griniazoun toso enohlitika gia sas oi fitites.afta parehontai se krati pou ehoun programmatismo k koinoniko prosopo.se sovara krati k akrivos epidi apaitoume na ginei k i ellada ena tetio fonazoume.to an afta einai i ohi krati exartomena apo to kefalaio einai ena allo thema ilikrina anexartito apo to an parehoun sovari k pliri ekpedefsi.ara ta kaka tha ta ftiso se mia alli sizitisi mas filtati!

Εμένα πάντως το μόνο που δεν με καταπιέζει αυτή τη στιγμή ειναι η δουλειά μου.

hairomai pragmatika gia afto ma milate gia tin prosopiki sas ebeiria.se ergasia mou shetiki me tin psihologiki igia tou sighronou anthropou me thlipsi mou diapistosa pos oi neoi anthropoi niothoun eliptikoi k odigountai stin katathlipsi.enas vasiko aitio aftis tis katastasis einai pos mataionontai oi stohoi k oi filodoxies tous pos den dimiourgoun ousiastika ma apla paragoun pos den gnorizoun pragmatika ton eafto tous k tous stohous tous.Nomizo einai peritto na analiso ti shesi ton parapano me tin ergasia k tin paidia tous.

Κάνετε τεράστιο λάθος. Το ότι η σύνδεση με την αγορά θα εξαφανίσει τις θεωρητικές σχολές και την ελευθέρια στην ερεύνα είναι ένας μύθος.

an ontos kati tetoio einai mithos gia pio logo o soghronos anthropos pashei apo elipsi klasikis paidias?k sou milaei enas anthropos pou theorei olokliromeni mia prosopikotita pou ehei gnoseis toso thetikon oso k theoritikon epistimon.an i anthropistiki paideia den itan eliptiki tha itan k o kosmos mas kaliteros.episis tha ithela na se rotiso an oi spoudes aftes proothountai exisou apo tis eteries oso k aftes pou tha tous epiferoun ameso kerdos.mipos aftes analamvanei na tis hrimatodotisei to panepistimio i k oi idioi oi fitites me ta didaktra tous?min xehnas alloste pos to budget mias tetoias theoritikis sholis einai safos mikrotero.

Και ποιος λέει ότι υποχρεωμένο το κράτος η οποιοσδήποτε άλλος να απορροφά τους απόφοιτους σε θέσεις εργασίας.

mallon den katalavate ta logia mou.prosopika eimai tis apopsis pos i paideia einai anexartiti apo tin ergasia.me exeresi vevea tin tehnologiki ekpedefsi pou skopi akrivos stin paragogi katartismenou ergatikou dinamikou.theorontas loipon tin ekpedefsi san enan horo anexartito apo tin agora ergasias den katalavaino pou hora se afton ton horo i epihirimatiki protovoulia?enas tetoios horos ofili na einai pantelos anexartotos apo aftin mi riskarontas me afton ton tropo na epireazetai athemita apo aftin.

Σε ένα πράγμα έχετε μόνο δίκιο. Στο ότι χάνουν οι έλληνες φοιτητές τα χρόνια τους άδικα. Το πτυχίο που θα πάρετε δεν θα αξίζει το χαρτί στο όποιο είναι τυπωμένο. Γιαυτο ξαναδιαβάστε τα links που δίνω στο άρθρο και κανονίστε την πορεία σας.

ohi agapiti to ptihio pou prin ena mina pira axizei k malista poli!giati frontisa ego gia afto.alloste ta ellinika koladika borei na einai koladika alla einai apo ta kala panepistimia pagosmios!simfitites mou me ebiria erasmous ekpliktoi diapistsan pos to bourdelo tis nomikis athinon tous eihe efodiasei me polles gnoseis se shesi me sinadelfous tous sti nomiki tis sorvonis!!!!!alloste nomizo tha gnorizeis tin sibatheia ton xenon sta ellinika miala. telos sou xana eipa pos gia mena pou eimai 22 hronon i pragmatiki proklisi einai na ftiaxo to elliniko panepistimio opos ego to onirevomai.afto tha einai mia pragmatiki allagi mia dimiourgia.k ola tha xekinisoun me to na griniazo.giati afto simainei pos provlimatizomai.afto den simainei pos aporipto tin ebiria spoudon sto exoteriko ma den apokirito tin elliniki paideia pou os tora me paidepse k as me paidevei!

Telos tha ithela na mirasto mazi sas tin hara mou:simera ematha pos me piran se metaptihiako tis nomikis athinon!se tapino elliniko panepistimio vevea alla den peirazei ti na kanoume…………………

17. Lida - 1 Νοεμβρίου, 2006

gia aftes tis parohes agonizontai k griniazoun toso enohlitika gia sas oi fitites.

Μα αυτού του είδους οι παροχές (π.χ. εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες) απαιτούν σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Μια από τις κύριες απαιτήσεις των φοιτητών είναι ο αποκλεισμός της αγοράς εργασίας από τα πανεπιστήμια. Πως θα γίνει η δουλειά;

afta parehontai se krati pou ehoun programmatismo k koinoniko prosopo.se sovara krati k akrivos epidi apaitoume na ginei k i ellada ena tetio fonazoume.

Από όσο θυμάμαι καμία από τις κινητοποιήσεις δεν είχε σαν απαίτηση να γίνει η Ελλάδα σοβαρό κράτος. Το να μην καταργηθούν τα δωρεάν συγκράματα, να μην γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να μην υπάρχει σύνδεση της αγοράς εργασίας με τους χώρους της γνώσης άκουγα συνέχεια να λένε οι φοιτητές.

eoi anthropoi niothoun eliptikoi k odigountai stin katathlipsi.enas vasiko aitio aftis tis katastasis einai pos mataionontai oi stohoi k oi filodoxies tous pos den dimiourgoun ousiastika ma apla paragoun pos den gnorizoun pragmatika ton eafto tous k tous stohous tous.Nomizo einai peritto na analiso ti shesi ton parapano me tin ergasia k tin paidia tous.

Επιμένω πως σε ότι αφορά την Ελλάδα τεράστια ευθύνη φέρει η ελληνική οικογένεια και κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι άνθρωποι σπουδάζουν και επιλέγουν να εργαστούν σε κάτι που αγαπούν η τουλάχιστον τους ενδιαφέρει. Η αυτονόητη σύνδεση της εργασίας και της γνώσης με την δημιουργία και την ελευθερία που υπάρχει σε άλλες κοινωνίες εδώ θεωρείται ανάθεμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την καταρράκωση της αυτοπεπιθεσης και του αυτοσεβασμού των νέων αλλά είναι και ένας από τους λόγους της έλλειψη καινοτομίας και καλής ποιότητας στα παραγόμενα προϊόντα/παροχή υπηρεσιών που καθιστά την χώρα μας ουραγό στα πάντα.

an ontos kati tetoio einai mithos gia pio logo o soghronos anthropos pashei apo elipsi klasikis paidias?

Τι σημαίνει αυτό το “πάσχει από έλλειψη κλασικής παιδείας”;

an i anthropistiki paideia den itan eliptiki tha itan k o kosmos mas kaliteros.

Η ανθρωπιστική παιδεία δεν έχει απαραίτητα σχέση με τις κλασικές σπουδές και σε καμία περίπτωση δεν κάνει καλύτερους τους ανθρώπους. Μπορώ να σας παραθέσω πολλά παραδείγματα γερμανών εγκληματιών πόλεμου με άριστη κλασική και ανθρωπιστική παιδεία. Η πραγματική κληρονομιά των αρχαίων ελλήνων που έκανε και κάνει ακόμη τον κόσμο καλύτερο δεν ήταν η αρχαία ελληνική γραμματεία αλλά η κριτική σκέψη. Και υπάρχει τεράστια έλλειψη από αυτή στην Ελλάδα.

episis tha ithela na se rotiso an oi spoudes aftes proothountai exisou apo tis eteries oso k aftes pou tha tous epiferoun ameso kerdos.mipos aftes analamvanei na tis hrimatodotisei to panepistimio i k oi idioi oi fitites me ta didaktra tous?

Οι εταιρίες επενδύουν λεφτά και παρέχουν βοήθεια σε μορφή εξοπλισμού, τεχνογνωσίας κλπ σε πανεπιστημιακές σχολές που θεωρούν ότι θα τους προμηθεύσουν με αξιόλογα στελέχη και έρευνα. Συχνά χορηγούν και σχολές ανθρωπιστικών σπουδών με αξιόλογο έργο για λόγους prestige. Δεν είναι όμως οι κύριοι χρηματοδότες της εκπαίδευσης και ούτε πρόκειται να γίνουν. Στην Ευρώπη ο κύριος χρηματοδότης είναι το κράτος και οι ίδιοι φοιτητές με τα δίδακτρα τους . Στην περίπτωση της Μ.Β. όσο περισσότερους φοιτητές έχει μια σχολή και όσο υψηλότερη βαθμολογία διαθέτει στην αξιολόγηση τόσο μεγαλύτερη είναι και η επιδότηση της. Οπότε οι σχολές που προσελκύουν λόγω της ποιότητας των σπουδών τους περισσότερους φοιτητές έχουν και μεγαλύτερη επιδότηση (καθώς και περισσότερες εταιρίες που δείχνουν το ενδιαφέρον τους για αυτές). Το πώς θα επενδυθούν τα λεφτά (δημιουργία νέων τμημάτων, εξοπλισμός, πρόσληψη καθηγητών) από όλες αυτές τις πηγές το αποφασίζουν οι ίδιες οι σχολές.

mallon den katalavate ta logia mou.prosopika eimai tis apopsis pos i paideia einai anexartiti apo tin ergasia.me exeresi vevea tin tehnologiki ekpedefsi pou skopi akrivos stin paragogi katartismenou ergatikou dinamikou. .theorontas loipon tin ekpedefsi san enan horo anexartito apo tin agora ergasias den katalavaino pou hora se afton ton horo i epihirimatiki protovoulia?enas tetoios horos ofili na einai pantelos anexartotos apo aftin mi riskarontas me afton ton tropo na epireazetai athemita apo aftin.

Μάλιστα. Οπότε και οι σχολές νομικής, φιλολογίας κλπ είναι ανεξάρτητες από την αγορά εργασίας. Όμως παρολαυτα πολλοί φοιτητές αυτών των σχολών που διαμαρτύρονται για την έλλειψη ευκαιριών. Και η τεχνολογική κατεύθυνση αν όντως έχει σαν σκοπό την παραγωγή καταρτισμένου εργατικού δυναμικού γιατί αντιδρούν οι φοιτητές της σε οποιασδήποτε σύνδεση των σχολών τους με την αγορά εργασίας στην οποία υποτίθεται απευθύνονται; Και γιατί η πλειοψηφία αυτών των σχολών παρέχουν αποκλειστικά θεωρητική γνώση με αποτέλεσμα να βγαίνουν άνθρωποι π.χ. από σχολές πληροφορικής που δεν μπορούν να γράψουν μια γραμμή κώδικα η να κατανοήσουν βασικά πράγματα από αρχιτεκτονική συστημάτων;

ohi agapiti to ptihio pou prin ena mina pira axizei k malista poli!giati frontisa ego gia afto.alloste ta ellinika koladika borei na einai koladika alla einai apo ta kala panepistimia pagosmios!simfitites mou me ebiria erasmous ekpliktoi diapistsan pos to bourdelo tis nomikis athinon tous eihe efodiasei me polles gnoseis se shesi me sinadelfous tous sti nomiki tis sorvonis!!!!!alloste nomizo tha gnorizeis tin sibatheia ton xenon sta ellinika miala.

Αν όντως τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τόσο καλά γιατί είναι η Σορβόννη αυτή που προσελκύει τόσους φοιτητές από την Ευρώπη και όλο των κόσμο και όχι π.χ. το πανεπιστήμιο Αθηνών; Έχουν καλύτερο marketing η μήπως κάνουν περισσότερη διαφήμιση; Όσο για την γνώση εξαρτάτε τη θεωρεί σαν γνώση ο καθένας. Π.χ. οι σπουδές μου δεν μου έμαθαν όλα τη μαθηματική θεωρία πίσω από την επιστήμη της πληροφορικής, όλες τις γλώσσες προγραμματισμού και όλα τα λειτουργικά συστήματα που υπάρχουν. Μου έδωσαν όμως όλες τις βασικές αρχές που θα με βοηθήσουν να μάθω σε ελάχιστο χρόνο οποιαδήποτε νέα τεχνολογία χρειαστεί να αντιμετωπίσω. Οπότε αντί να ρωτάτε πόσα γνωρίζουν οι απόφοιτοι της Σορβόννης ρωτήστε πόσο γρήγορα μπορούν να μάθουν και να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες.

Telos tha ithela na mirasto mazi sas tin hara mou:simera ematha pos me piran se metaptihiako tis nomikis athinon!se tapino elliniko panepistimio vevea alla den peirazei ti na kanoume.

Συγχαρητήρια αλλά θα σας έλεγα να κοιτάξετε και τα links που έχω στο post. Κακό δεν κάνει.

@_fantom_Μου φαίνεται πως έτσι που πάνε τα πράγματα ότι εγώ θα σώσω το παλικάρι με το λευκό άλογο και όχι αυτό εμένα. Άσε, πίκρα…

18. razzmatazz - 4 Νοεμβρίου, 2006

Athina said : «prosopika eimai tis apopsis pos i paideia einai anexartiti apo tin ergasia.me exeresi vevea tin tehnologiki ekpedefsi pou skopi akrivos stin paragogi katartismenou ergatikou dinamikou.»

Συγνώμη για την κατάχρηση χώρου αλλά κάτι τέτοια δεν μπορώ να τα καταλάβω. Δηλαδή κάποιος που τελειώνει τη Φιλολογία είναι στοχαστής με παιδεία ενώ κάποιος πχ Μηχανολόγος είναι εργατικό δυναμικό; Κι εγώ που πίστευα οτι όλες οι σπουδές (μα όλες) εμπεριέχουν μέσα ΚΑΙ την κατάρτιση. Τι να πω.
Συνάντησα όμως και καλές πλευρές στην ελληνική εκπαίδευση -που εντάξει είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας… Στο ΤΕΙ που πήγα (ΤΕΙ Πατρών) γνώρισα ακομπλεξάριστους καθηγητές, σχεδόν όλοι με σπουδές εξωτερικού, που μας ενημέρωναν για υποτροφίες, μεταπτυχιακά κλπ και πάντα μας ωθούσαν να πάμε τις σπουδές μας ένα βήμα παραπέρα. Επίσης -τουλάχιστον στη σχολή μου- δε μάσαγαν από απεργίες και καταλήψεις και δεν ξέρω κι εγώ τι κι όποιος ήθελε να τελειώσει στα 3 1/5 χρόνια *μπορούσε* γιατί τα εργαστήρια και οι πρακτικές δεν σταματούσαν επ’ ουδενί λόγο.

Τώρα που κι εγώ θέλω να παω τις σπουδές μου παραπέρα, σαφώς και δεν έχω την Ελλάδα ούτε καν στα υπ’ όψιν. Thanks για τα links btw 🙂

19. Nassos - 10 Νοεμβρίου, 2006

Φοιτάω-ώ = συχνάζω.

Κρίμα… αυτή η Αριστερά πρέπει να φάει ένα σουτ…

20. anonymous - 26 Νοεμβρίου, 2006

το ποστ σου ειναι το πιο προσβλητικο που εχω διαβασει …θα επρεπε να ντρεπεσαι για το υφος και τη γλωσσα που χρησιμοποιείς…ειλικρινα σου μιλάω -στην αρχη ισως να ενιωσα θυμο- αυτη τη στιγμη νιωθω λυπη και απογοητευση. τοση τρελα και μαλακια γυρω μας , στα δεξια μας και στα αριστερα μας και ο αντιλογος σου να πεφτει σε αυτό το επιπεδο !!!(?)

21. Lida - 26 Νοεμβρίου, 2006

«Wanting people to listen, you can’t just tap them on the shoulder anymore. You have to hit them with a sledgehammer, and then you’ll notice you’ve got their strict attention.»
Αν έχεις να πεις κάτι για αυτό το post να το πεις για τα επιχειρήματα όχι για το ύφος. Και αν θες να διαβάσεις έναν αντίλογο που να αντέχουν οι ευαισθησίες σου μπορείς να πας εδώ

22. Τραβέρσο » Archives » Ανάλυση μαλακίας η και ανάποδα… - 3 Δεκεμβρίου, 2006

[…] σας πάει το γράψιμο. Posted in πόλιτικς, Κοινωνία | Trackback | del.icio.us | Top OfPage […]

23. τσόκτσόκ - 3 Δεκεμβρίου, 2006

Σέβομαι την άποψή σου, αλλά δε θα συμφωνήσω.

Γιατί δεν μπορώ να αποδεχτώ ότι την εργασιακή ανασφάλεια την έχουμε λύσει με την λεγόμενη ανταγωνιστικότητα – ή αλλιώς τρέχα πέρα δώθε και αν σου κάτσει – και το πρόβλημα που το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι (υποτίθεται) χαμηλού επιπέδου είναι οι συνδικαλιστές.

Πώς φτάσαμε την άσκηση δικαιωμάτων μας τελικά (δικαιώματα που έχουμε ως άνθρωποι) να την βαφτίσουμε κομματική λοβοτομή.

τσοκτσοκ

24. Xara - 29 Ιανουαρίου, 2007

Agapiti Linda, sugxaritiria gia to blog sou, arxika.

Xairomai polu pou eixa thn eukaira na parakolouthisw ena toso eustoxo dialogo. Ofeilw na sumfwnisw me ta perissotera, an oxi me ola ta epixeirimata sou. Ektos isws apo to teleutaio. Den nomizw oti eimaste zwa, wste na prepei na mas xtupame gia na akoume. Gia na sou pw tin alitheia, brika to eirwniko ufos sou axreiasto. Afou exeis epixeirimata pou stekontai apo mona tous, pros ti olo auto extravagant stulaki? Antitheta, i kaimeni i Athina, afou mpike stin diadikasia na uperaspistei thn Elladitsa mas (giati oi spoudes pou kaname oloi s’auta ta ‘kwladika’ den nomizw oti xreiazontai uperaspisi), xreiazotan olous tous theous me to meros tis. Parola auta den mphke sto idio tripaki. Giati?

25. Lida - 29 Ιανουαρίου, 2007

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής το στυλακι όπως το λέτε έχει ένα και μόνο σκοπό. Να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να φτάσει μέχρι το τελευταίο comment αυτού του post. Αν ο τίτλος του post δεν ήταν «Έλληνα φοιτητή είσαι μαλάκας» αλλά π.χ. Ελληνική παιδεία το αιώνιο αδιέξοδο» κανείς δεν θα χτυπούσε το link. Αν δεν είχε τις μάλλον ακραίες εκφράσεις (σε συνδυασμό με τα επιχειρήματα) ελάχιστοι θα το διάβαζαν μέχρι το τέλος και ακόμη λιγότεροι δεν θα είχαν διάθεση να σχολιάσουν. Παραλλαγές των επιχειρημάτων που χρησιμοποιώ σε αυτό το post υπάρχουν σε αρκετά άλλα blogs χωρίς να υπάρχουν εμφανείς αντιδράσεις από τους αναγνώστες (αν υπάρχουν καν αναγνώστες). Αντίθετα το post αυτό δέχεται καθημερινά αρκετή κίνηση παρόλο που δημοσιεύθηκε 6 μήνες πριν. Αυτός ήταν άλλωστε ο σκοπός μου. Να το διαβάσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επισκέπτες του blog. Και πιστεύω ότι το πέτυχα.

26. natalia - 9 Φεβρουαρίου, 2007

Ναι ειλικρινά το πέτυχες! Τελικά έχεις δίκιο…Βλέπεις λοιπόν πόση δύναμη έχει ένας άνθρωπος που ξέρει πως να μετέρχεται κάποια μέσα για να πει αυτό που θέλει? Κάπως έτσι λοιπόν δρουν και οι περισσότερες δίχως υπόβαθρο αριστερές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια – και λέω αριστερές διότι ο πρωτοετής φοιτητής ναι, προσελκύται από την αγωνιστικότητα, την αμφισβήτηση, τη μόνιμη άρνηση που μόνο ορισμένες αριστερές παρατάξεις ενστερνίζονται…Λοιπόν, επειδή δεν θέλω να μακρηγορήσω και επειδή και γω φοιτήτρια είμαι..θέλω να πω το εξής: Πέρα από τα δικαιώματα στην εργασία που πραγματικά κάποια από αυτά είναι καταπατημένα (βλ.ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ), ας πιάσουμε τα δίδακτρα. Γιατί πρέπει ο Έλληνας φοιτητής να πληρώνει για κάτι αξιόλογο? Και γιατί πρέπει η μόρφωση που θα παίρνει να είναι ανάλογη των χρημάτων που θα διαθέτει? Γιατί να πρέπει να σκοτώνεται και να φτύνει αίμα να πηγαίνει στο εξωτερικό και να μην δύναται να σπουδάσει εναλλακτικά στην Ελλάδα? Διότι, ναι δεκτό..υπάρχουν και οι αιώνιοι φοιτητές που μπαίνουν στα αμφιθέατρα και δiεκδικούν δημόσια και δωρεάν παιδεία και δωρεάν συγκοινωνίες και λοιπά τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν αμάξια και οι γονείς των…δεν ξέρουν ούτε αυτοί τι διαθέτουν! Υπάρχουν όμως και φοιτητές που διαβάζουν και που έχουν δικαίωμα σε μια καλύτερη εκπαίδευση!!!! Πώς να το κάνουμε! Γι΄αυτούς τι γίνεται? Πρέπει να αναγκαστούν να πληρώνουν? Να τους σπρώχνουμε στο εξωτερικό τη στιγμή που η Ελλάδα θέλει φοιτητές (εν δυνάμει εργαζόμενους και όχι απλά εισαχθέντες σε ένα ίδρυμα – δόξα τω θεώ λόγω αυτών διαθέτουμε το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη!) και επενδύσεις! Μα έτσι αντιπετωπίζουμε το πρόβλημα? Και κάτι άλλο: ναι, οι εταιρείες δίνουν εξοπλισμό, συνδράμουν οικονομικά σε έρευνα και λοιπά..Ωστόσο, αυτή την έρευνα, ποιος την καρπώνεται? Όχι το κράτος, όχι εμείς! Οι μεγαλοεπιχειρηματίες! Αυτό θέλουμε? Εδώ πέρα το 1998 ζήτησαν σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων να συμμετέχουν σε προγράμματα κατάρτισης του Μετσόβειου με σκόπο άλλο ένα πτυχίο μετά την αποστρατεία τους και το Μετσόβιο δεν το δέχτηκε επειδή ισχυρίστηκαν ότι ο στατός θα εκμεταλλευόταν την εκάστοτε έρευνα για πολεμικούς σκοπούς! Μέρος της τεχνολογίας πολέμου μου προστατεύει(;) τις ΗΠΑ παράγεται από το ΜΙΤ! Αντί να πιέσουμε το κράτος να αυξήσει τα κονδύλια για την παιδεία, να πατάξουμε τη διαφθορά στο κάθε τι και να ζητήσουμε ανθρωποκεντρική παιδεία, κρίση και συνείδηση στη μάθηση και όχι άγονο εγκυκλοπαιδισμό γνώσεων που (που τώρα ούτε αυτός αρκεί – βλ. τον περυσινό νόμο περί αξιολόγησης), καθόμαστε και ακούμε τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης να λένε ούτε λίγο ούτε πολύ τους φοιτητές αλήτες ή απροστάτευτους και τα πανεπιστήμια – άντρα των αναρχικών και των ναρκομανών…Κι όχι πως δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις..Ίσα ίσα, απλά η λύση δεν είναι η κατάργηση του ασύλου..Είναι να βάλεις φύλακες να φυλούν κάθε σπιθαμή που ανήκει στο ίδρυμα και επιτέλους να συνειδητοποιήσουν και οι φοιτητές ότι πέρα από παρατάξεις και κομματικές αντιλήψεις, είναι όλοι φοιτητές με τα ίδια συμφέροντα και να πετάξουν έξω τα παράσιτα που διαβρώνουν την ομαλή λειτουργία της κάθε σχολής…Μόνο που η φοιτητική κοινότητα χρειάζεται και μια βοήθεια…Δεν απαιτώ να υιοθετήσετε τις απόψεις μου, απλά ζητάω να δείτε και την άλλη όψη του νομίσματος..

27. prettyspeedy - 13 Φεβρουαρίου, 2007

(Apokomizontas suneirmous ws tritos)
H ellhnikh paideia ws ekfrash amaurwnei to titlo ths
H ellhnikh paideia ufistatai ki axizei kalutero mellon
H ellhnikh pragmatikothta apaxiei etairiwn kai kefalaiou
H ellhnikh pragmatikothta sthrizetai sthn ekmetalleush
Oi foithtes en elladi,noiazontai gia tis spoudes tous
Oi foithtes en elladi,noiazontai gia to
Oi foithtes en elladi,8ewroun eauton antagwnistiko (!)
Oi foithtes en elladi,apoteloun pionia (anefera mhpws «kefalaio»?)
H askhsh-praktikh ths gnwshs epitugxanetai sthn ellada
H askhsh-praktikh ths gnwshs amfisvhteitai sthn ellada (dikaltsa?mpekatsa?en en8umoumai kalws…)
To kratos ftaiei gia th paideia
To kratos eimaste emeis
To kratos apergei kai organwnei katalhpseis
To kratos FTAIEI gia th paideia
To asylo einai dikaiwma
To asylo einai ekfrash asudosias
To asylo as paei sta kommatia epitelous,arketa!
Efarmozontai texnikes didaskalias sugxronwn apaithsewn
Efarmozontai texnikes koutoxortovrwshs sugxronotates
Elleiphs sthrixh ws pros thn aporrofhsh twn ptuxiouxwn
Elleiphs antilhpsh twn ptuxiouxwn pros gewgrafiko euros agoras
Dikaiwma dwrean dhmosias paideias
Dikaiwma (epishs) aenahs lhpshs epidomatos anergias
Dikaiwma (anakefalaiwnontas) sto oneiro,dikaiwma sto tipote…
Arnhsh twn newn pros thn eisagwgh newn prooptikwn
Arnhsh twn newn pros katanohsh epwfelwn prooptikwn
Arnhsh twn newn analhpshs eu8unwn
Arnhsh twn newn xarakthrismou autwn ws «ferefwnwn»
Zhse mah na fas trifulli
Kai ton augousto stafulli

(apomuzwntas to perilhptiko nohma twn parathrhsewn ws tritos….gathering information….please wait….plugging spiritual blender….please wait….100% succesfully unzipped):
ME MEIWNEI H ELLHNIKH MOU KATAGWGH ,AKRIVWS GIA TOUS IDIOUS LOGOUS OPOU KAMEI TOUS ELLHNES YPERHFANOUS!!!

28. niovi - 25 Φεβρουαρίου, 2007

Egw eimai pali!!!
Gia na kata8esw mia kata ti diaforetikh apopsh. Katadikazw aperifrasta opoiadhpote apopsh tou typou «ta ellhnika panepisthmia einai ths xeftilas, zhtw h esperia». Apo pote ola ta agglika -epi paradeigmati- panepisthmia ginane Cambridge kai Oxfordh? Spoudasa se prwth fash se ellhniko panepisthmio, strwnontas thn kolara mou na diabasw, thn epoxh pou h analogia twn epityxontwn htan 1 stous 7, auto xwris na ypologizoume osou katoxyrwnan ma8hmata apo prohgoumenes xronies. Eilikrina, to mono pou metaniwsa den htan ta panepisthmiaka mou xronia -opou synexisa na xeskizomai sto diabasma- alla thn talaipwria pou xreeiasthke na ypostw gia na kanw ayto pou pragmatika (nomiza tote alla auto einai mia allh istoria) goustara. Argotera eixa thn eukairia na kanw mia bolta apo panepisthmiaka idrymata allwn xwrwn -Germania, Norbhgia, Austria kai esxatws ths Gallias- opou kai diapistwsa, pollakis, to exhs: Believe me, oi kalyteroi Ellhnes foithtes einai poly kalyteroi apo tous antistoixous xenous synadelfous tous. H diafora einai stous «xeiroterous». Akoma kai o xeiristos xenos foithths-apofoitos panepisthmiou einai klaseis anwteros se sxesh me tous dikous mas. Epipleon, den eimai h monh pou exei authn thn apopsh. Osoi symfoithtes mou fygan me erasmus sthn Gallia, kata th diarkeia twn proptyxiakwn mas spoudwn ,parakolou8ousan ma8hmata master giati den mporousan na krathsoun th massela tous apo ta xasmourhta kata th diarkeia twn proptyxiakwn ma8hmatwn.
Ean akoma den exete peistei -na epanalabw oti eimai kata twn opoiwndhpote isopedwtikwn moto pou mas 8elei olous na brazoume sto idio kazani- na anaferw merika tmhmata ta opoia einai poly kala ston tomea tous (Tmhma Episthmhs Ypologistwn, Panepisthmio Krhths), para poly kala kai apo ta elaxistotata sto eidos tous (Tmhma Politismikhs Texnologias kai Ereunas, Panepisthmio Aigaiou) h kai me die8neis diakriseis (Metaptyxiako Tmhmatos Me8odologias,Istorias kai 8ewrias ths Episthmhs) pou sygkatalegetai anamesa sta deka kalytera ston kosmo. Ante twra, mhn arxisw na anaferw onomata Ellhnwn ka8hghtwn pou didaskoun se Ellhnika panepisthmia kai 8ewrountai oxi mono koryfaioi sto gnwstiko tous antikeimeno alla kai pragmatikoi daskaloi.
Filakia kai an exete diafwnies to syzhtame!!!!

29. Lida - 25 Φεβρουαρίου, 2007

Τα ελάχιστα πανεπιστημιακά τμήματα που κρατάνε ένα αξιοπρεπές επίπεδο και μερικοί καλοί καθηγητές δεν αρκούν σε μια θάλασσα μετριοτατων (για να μην πω τίποτα χειρότερο) σχολών και άχρηστων καραγκιόζηδων της μιας δημοσίευσής Το οτι οι καλύτεροι Έλληνες φοιτητές είναι καλύτεροι από τους καλύτερους ξένους συναδέλφους τους δεν ισχύει γιατί μπορώ να θυμηθώ από τα φοιτητικά μου χρονιά πολλούς ασιάτες φοιτητές (και όχι μόνο) που κυριολεκτικά έσκιζαν αφήνοντας χιλιόμετρα πίσω αρκετούς απο τους «καλύτερους» Έλληνες. Και αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ δεν είναι
οι καλύτεροι (αυτοί συνήθως είναι καλοί όποιου και αν πάνε) άλλα ένα καλό επίπεδο για όλους που θα επιτρέπει σε όσους βγαίνουν από τις σχολές να είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας η για την έρευνα πάνω στην επιστήμη τους, κάτι στο οποίο τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πλειοψηφία τους έχουν αποτύχει παταγωδώς

Μιας και αναφέρατε το γεγονός ότι η αναλογία των επιτυχόντων ήταν 1/7. Αυτό στην Ελλάδα ως γνωστόν δεν σημαίνει και πολλά μιας και μπορεί κάνεις να δίνει το ίδιο μάθημα για όσες φορές θέλει Πχ στην δικιά μου σχολή αποτυχία στις εξετάσεις σήμανε πως είχα ακόμη μόνο μια ευκαιρία για να ξαναδώσω Αν κοβόμουν ξανά απλούστατα έφευγα από την σχολή χωρίς πτυχίο

Και το ποσοστό των τελικών επιτυχόντων που έπαιρναν το χαρτί ήταν (τότε τουλάχιστον)15%.

30. FuSmOKer - 26 Φεβρουαρίου, 2007

Να σαι καλά Lida, επιτέλους βρήκα κάποιον που συμφωνεί ακριβώς με τις θέσεις μου στο ζήτημα. Ο τρόπος που το γράφεις είναι ευθύς και ρεαλιστικός. thanx.

31. niovi - 2 Μαρτίου, 2007

Kalhspera Lhda,
Fantazomai 8a symfwnhsete mazi mou oti to 15% pososto epityxias sto ma8hma mporei na leiei kati gia to epipedo tou panepisthmiou oso kai gia auto twn se ayto foitwntwn.
Oso gia to pososto 1/7, milousa gia auto twn eisagomenwn sth sxolh se sxesh me tous exetazomanous. Anexarthta me to an to ellhniko systhma eisagwghs sta panepishmia leitourgei san mia terastia kimadomhxanh, sebomai ton agwna, ton kopo kai thn agwnia tou ka8e dekaexaxronou, pou eite epeidh oi goneis tou den exoun ta fragka, eite epeidh den goustarei, eite epeidh pisteuei pws kapoia estw apo ta ellhnika panepisthmiaka tmhmata einai klaseis anwtera apo roumanika, boulgarika, italika, gallika h agglika (agglia, h megalh, fileusplaxnh foithtomana) to paleuei sthn Ellada.
Kai bre paidia, sthn telikh, giati sas maranan mono ta panepisthmia? Ekei mono xwlainoume? Exete dei dhmosio eurwpaiko h amerikaniko dhmotiko h gymnasio? Ekei den ais8an8hkate ntroph?
Filika,
N.

32. Lida - 2 Μαρτίου, 2007

Fantazomai 8a symfwnhsete mazi mou oti to 15% pososto epityxias sto ma8hma mporei na leiei kati gia to epipedo tou panepisthmiou oso kai gia auto twn se ayto foitwntwn.

Ναι, ότι είναι παρα πολύ υψηλό.

eite epeidh pisteuei pws kapoia estw apo ta ellhnika panepisthmiaka tmhmata einai klaseis anwtera apo roumanika, boulgarika, italika, gallika h agglika (agglia, h megalh, fileusplaxnh foithtomana) to paleuei sthn Ellada.

Το τι πιστεύει κάποιος μπορεί να απέχει το τι πραγματικά ισχύει. Το ξαναλέω το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν εχει κατα μέσο ορό ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Οι σχολες-εξαιρέσεις δεν σώζουν την κατάσταση

Kai bre paidia, sthn telikh, giati sas maranan mono ta panepisthmia? Ekei mono xwlainoume? Exete dei dhmosio eurwpaiko h amerikaniko dhmotiko h gymnasio? Ekei den ais8an8hkate ntroph?

Το δημοτικό και τι γυμνάσιο δεν είναι το θέμα αυτού του post.

33. niovi - 3 Μαρτίου, 2007

Paraxeno!
Fainetai pws o titlos einai «Paralhrhma gia thn paideia»…:) !
Alla me to epipedo (dapedo) ths parexomenhs paideias hdh apo tis prwtes autes ba8mides ekpaideushs, ti na pw…
Mhpws eimai ontws ektos 8ematos?

34. Χρήστος Σ. Ασπιώτης - 10 Μαρτίου, 2007

Χαιρετίζω το διάλογο για την παιδεία που κρατάει μήνες απ’ ό,τι βλέπω στο συγκεκριμένο post.
Καταθέτω λοιπόν κι εγώ τη γνώμη μου μέσα από 2 κείμενα μου στο ταπεινό blog που διατηρώ:

http://aspiotislive.blogspot.com/2007/02/blog-post_24.html
(με τίτλο «Σπρώξτε όλοι να μην κουνηθεί τίποτα»)

και

http://aspiotislive.blogspot.com/2006/11/blog-post_25.html
(με τίτλο «Μπαμπούλας ΑΕ»)

Με χαρά θα δεχτώ τα όποια σχόλια σας.
Ευχαριστώ.

35. j95 - 2 Απριλίου, 2007

Προτιμούσα τον προηγούμενο τίτλο. 🙂

36. νίκος - 6 Απριλίου, 2007

Καλά θα κουφαθώ σε αυτή τη χώρα!
Λήδα τελείωσες φιλόλογος ή ξέρω εγώ τι και έκανες ένα μαστεράκι (του κώλου) σε υπολογιστές και πιστεύεις ότι είσαι επιστήμονας πληροφορικής ; Και γράφεις και blogs ..
Φαντάζομαι τι κώδικα θα γράφεις , αν γράφεις και δεν χειρίζεσαι μόνο κάποιο πρόγραμμα στην εταιρεία που δουλεύεις..
Βέβαια θα κάνεις πάντα αυτό , θα χειρίζεσαι προγράμματα και δε θα φτιάξεις ποτέ κάποιο ανταγωνιστικό πρόγραμμα από την αρχή και δικής σου έμπνευσης και πραγματικά καινοτόμο.
Εγώ τελείωσα το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου ξεσκίστηκα για να μπώ και ήταν πρώτη μου επιλογή (βάση ανάλογη της νομικής αθήνας).
Το θέμα είναι ότι και εκεί ξεσκίστηκα για να την τελειώσω και μην ξανακούσω αηδίες για καφενεία κλπ Σε πληροφορώ ότι για να περάσεις τα μαθήματα έπρεπε να παρακολουθείς συνέχεια και το κυριότερο ήθελε να ξεσκιστείς στις εξετάσεις και τις εργασίες.΄
Στην εποχή μου όλοι οι σκράπες πηγαίνανε Αγγλία επειδή δεν μπορούσαν να περάσουν με αξιοκρατικά κριτήρια σε κάποια σχολή στην Ελλάδα. Ήμουν μαθητής του 18 με 19 σε πληροφορώ ότι μαθητές που κινδυνέυανε να μείνουν στην ίδια τάξη πήρανε από την Αγγλία μαστεράκια ανάλογα με τα δικά σου.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα.
Αλλά δεν μπορώ να ακούω απαξιωτικά λόγια για την ποιότητα των πιό έξυπνων φοιτητών οι οποίοι πέρασαν αξιοκρατικά (το μόνο στην Ελλάδα) από τις πανελλήνιες εξετάσεις.
Και όπως θα ξέρεις και εσύ φαντάζομαι στις σπουδές δε μαθαίνεις και κάτι που σου μαθαίνει την εργασία σου σε βάθος αλλά αποκτάς κάποιο υπόβαθρο.Άρα όσο και καλό να είναι το πανεπιστήμιο στο σούπερ μάρκετ της Αγγλίας ή στο τάδε βλαχοχώρι της Ουαλίας ή Σκωτίας αυτό δε σημαίνει τίποτα για την ποιότητα των εργαζομένων αργότερα.
Εσύ ποιον θα διάλεγες έναν που τελείωσε ελληνικό πανεπιστήμιο με την αξία του και πέρασε επειδή ήταν πιο έξυπνος και ανταπεξήλθε σε αποδεδειγμένα δύσκολες συνθήκες επιτυχώς ή κάποιον που απλώς έδωσε λεφτά και μπήκε στο σούπερ μάρκετ της Αγγλίας ;
Το θέμα είναι ότι και ο προϊστάμενος σου μπορεί να έχει σπουδάσει στο εξωτερικό οπότε τρως στη μάπα και το δικό του κόμπλεξ.
Βέβαια έχεις και δίκιο ότι πάνε οι εποχές που παίρνεις πτυχίο και εργάζεσαι σε αυτόν τον τομέα . Αυτά είναι κομμουνιστικά κατάλοιπα..Η αγορά είναι ζούγκλα ..
Ούτε πάει να πεί επειδή είσαι επιστήμονας θα πρέπει να πληρώνεσαι. Η αγορά λέει ότι πληρώνεσαι μόνο για όσο κέρδος παράγεις. Άρα και ηλίθιος να είσαι άμα παράγεις κέρδος θα πληρώνεσαι πολύ περισσότερα από έναν έξυπνο επιστήμονα του οποίο η δουλειά αν και επιστημονική και δύσκολη δεν παράγει κέρδος επειδή δεν έχει άμεσο οικονομικό όφελος.
Σημασία για τις επιχειρήσεις είναι το τι παράγεις και όχι το τι χαρτί έχεις.. Αυτά είναι παιδικά πράγματα.

37. Lida - 7 Απριλίου, 2007

@Νικος.

Και blogs γράφω και κώδικα γράφω Το κατά πόσο είναι του κώλου η όχι το πτυχίο και η δουλειά μου αυτό το κρίνει ο εργοδότης που με πληρώνει και οι συνάδελφοί μου. Και το βλαχοχώρι που σπούδασα είναι το Λονδίνο, έτσι πληροφοριακά.
Επίσης αν νομίζετε ότι μπορεί ο κάθε ηλίθιος να πληρώνεται όσο εγώ και οι συνάδελφοι μου δεν έχετε πάρα να δώσετε ένα βιογραφικό σε κάποια από αυτές τις εταιρίες. Τι διάολο, αφού δίνουν αυτά τα λεφτά σε άσχετους σαν εμάς σκεφτείτε τι μισθό θα δώσουν σε ένα επιστήμονα σαν εσάς. Να η ευκαιρία.

Και μιας και ρωτάτε ποιον θα διάλεγα η απάντηση είναι αυτόν που είναι συνεπής και σωστός επαγγελματίας Έννοιες συνήθως άγνωστες για τον μέσο απόφοιτο ελληνικών σχολών.

38. Μέγας Ανατολικός - 19 Μαΐου, 2007

Για ποιο λόγο μαλακίζεστε όλοι ομαδικά για κάτι που είναι τόσο μακριά από τον κώλο σας;
Αν δεν είσαι φοιτητής, τους έχεις όλους γραμμένους στα αρχίδια σου: και τους φοιτητές και τους αγώνες τους και τις αγωνίες τους – όλα. Γιατί λοιπόν σχολιάζεις;
Αν δεν σπούδασες στην Ελλάδα λες τις γνωστές πίπες περί εξωτερικού, λες και μόνο εσύ έχεις διαβατήριο και τους υπόλοιπους μας κρατούσαν δεμένους μη το σκάσουμε στη δυτικό Βερολίνο.
Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να ακούμε τους αποτυχημένους που αναζήτησαν στο εξωτερικό την τύχη τους, να παριστάνουν τους φωστήρες που ήρθαν στην Ελλάδα επειδή μας λυπήθηκαν. Γιατί γυρίσατε πίσω και δε μείνατε έξω;
Γαμώ τα κωλοχώρια σας και τα κωλοχώρια που σπουδάσατε μαλάκες. «Στο Λονδίνο σπούδασα…» Σιγά μωρή! Πες μας τώρα ότι σε παρακάλεσαν να πας με υποτροφία στο Harvard και τους έκλασες στη μάπα, επειδή ο γκόμενος της κολητής σου ήταν στο Στράσφορντ και πήγατε για παρέα και έμεινες Λονδίνο τελικά.

39. Lida - 19 Μαΐου, 2007

Αν δεν είσαι φοιτητής, τους έχεις όλους γραμμένους στα αρχίδια σου: και τους φοιτητές και τους αγώνες τους και τις αγωνίες τους – όλα. Γιατί λοιπόν σχολιάζει;

Αν όπως λέτε δεν συμμερίζομαι την αγονία των φοιτητών και τους έχω γραμμένους γιατί τότε κάθομαι και γράφω ολόκληρα κατεβατά και συνεχίζω να απαντάω στα σχόλια αυτού του ποστ που έχει γραφτεί σχεδόν ένα χρόνο πριν;

Βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να ακούμε τους αποτυχημένους που αναζήτησαν στο εξωτερικό την τύχη τους, να παριστάνουν τους φωστήρες που ήρθαν στην Ελλάδα επειδή μας λυπήθηκαν.

Αν ο ορισμός για εσάς του αποτυχημένου είναι κάποιος που εργάζεται σε έναν τομέα που τον ευχαριστεί δουλεύοντας οχτάωρο σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και παίρνοντας σχεδόν τα τετραπλάσια+ από ότι ο μέσος Έλληνας πληροφορικάριος, τότε ναι έχετε δίκιο, έχω αποτύχει παταγωδώς

Γιατί γυρίσατε πίσω και δε μείνατε έξω;

Γιατί όπως γραφω και στο ego trip ήθελα να ασχοληθώ με τον τομέα της έρευνας στην αρχαιολογική συντήρηση πράγμα που δυστυχώς αποδείχτηκε και οικονομικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο εντελώς ασύμφορο και ψυχοφθόρο Επ’ευκαιρια που ξέρετε αν εγώ δεν εργάζομαι στο εξωτερικό η σε ξένη εταιρία αυτή την στιγμή;

Και μιας και το έφερε η κουβέντα εσείς που, από τον τρόπο που εκφέρεστε και από τις τεκμηριωμένες απόψεις σας, φαίνεστε εξαιρετικά επιτυχημένος και σοβαρός έχετε την καλοσύνη να μας πείτε που σπουδάσατε και που εργάζεστε?

40. pelatis - 28 Ιουνίου, 2007

Eύγε Lida! Δεν έχω κάτι ουσιαστικό να προσθέσω: είπες τα -περίπου- αυτονόητα, και κοίτα τι έγινε. Το γενικότερο τουρλουμπούκι της ελληνικής κοινωνίας σαφέστατα και αγγίζει ΚΑΙ τους φοιτητές.
Ο Έλληνας απόφοιτος είναι στο «playground» της Ε.Ε. ότι και το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στο ευρωπαικό στερέωμα: ανύπαρκτος.
Ταξιδεύω -όπως κι εσύ φαντάζομαι- συνέχεια σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στη Δ. Ευρώπη, και νιώθω πιο πολύ από ποτέ πριν, πόσο βαθιά νυχτωμένοι είμαστε. Παραπεταμένοι σε μια γωνιά της Ευρώπης, ασυνάρτητοι και αμετροεπείς. Οι φίλοι μου, καθηγητές οι περισσότεροι στη Δευτεροβάθμια, κομπάζουν για το επίπεδο της ελληνικής παιδείας χωρίς να έχουν κανένα μέτρο σύγκρισης. Η αλήθεια είναι πως είμαστε… for the festivals.
Δε βλέπω, και δυστυχώς δεν έχω κάτι πρακτικό να προτείνω.
Ζούμε στη χώρα των εισαγωγικών / πανελληνίων εξετάσεων, δηλ. του πλέον αφρικανικού και ατελέσφορου θεσμού ever.
Την ώρα που εδώ σε λίγο θα στήνονται ουρές για πρόσληψη στο Σώμα των Αγροφυλάκων του Βύρωνα, στη Δευτέρα Δημοτικού στην Ολλανδία διδάσκονται το «στήσιμο» ιστοσελίδας»!!
Μας έχει ξεπεράσει η εποχή μας -τα απόνερα της παγκοσμιοποίησης θα μας αποτελειώσουν.
Στο Los Angeles και στη Σκανδιναβία, οι 35άρηδες είναι οι… βετεράνοι του κοινωνικού και επαγγελματικού στίβου. Εδώ μόλις ξεπερνάνε το στάδιο του απογαλακτισμού.

ΥΓ: Όταν γνωστός μου μέσω Erasmus ήρθε Ελλάδα από Δανία, οι (εκπαιδευτικοί) γονείς του πανικόβλητοι ρωτούσαν για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό στην επιστημονική του κατάρτιση. Αυτά για την καλή φήμη των ελληνικών «ιδρυμάτων»….

Pelatis

41. inlovewithlife - 6 Αυγούστου, 2007

Να ρωτήσω κάτι ;

Επειδή κάλεσες όλο τον κόσμο να πάρει υποτροφίες για το εξωτερικό, πόσες ακριβώς τέτοιες υποτροφίες υπάρχουν; Φτάνουν για όλο τον πληθυσμό ; Επειδή εσύ είχες λεφτά και σπούδασες έξω, αυτό δεν ισχύει για όλους. Ίσως λοιπόν οι «μαλάκες» να το σκέφτηκαν αυτό, όταν βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες για δωρεάν παιδεία.

Επίσης θα ήθελα την άποψή σου για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Δε βλέπω πουθενά τίποτε άλλο εκτός από ανεργία, εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, με αποτέλεσμα να μη σου μένει καθόλου χρόνος σε μία ζωή πατίνι. Μήπως ζεις σε άλλη χώρα ; Ίσως λοιπόν οι «μαλάκες» να το σκέφτηκαν αυτό, όταν βγήκαν στους δρόμους κατά χιλιάδες για μία αξιοπρεπή ζωή και όχι μία ζωή δούλου.

Και please μη μου αρχίζεις τα περί αμερικανικού ονείρου και «επιτυχημένων», γιατί θα με πιάσουν τα γέλια. Έχω δει τους επιτυχημένους της κοινωνίας μας σε ποιο άθλημα χρωστούν την επιτυχία τους : στο να γλύφουν κώλους.

Τέλος μην καθαγιάζεις την παιδεία του εξωτερικού. Αυτή εξυπηρετεί κάτι συγκεκριμένο που προσωπικά με πέθανε στο χασμουρητό και στην αηδία όταν έκανα το master μου έξω (επειδή δεν υπήρχε εδώ). Ενδεικτικά (για την αηδία) αναφέρω ότι διέρρευσε στον τύπο ότι το πανεπιστήμιο αυτό (κατά τ’ άλλα μη κερδοσκοπικό), που θεωρείται από τα top, επένδυε στη βιομηχανία όπλων με τα λεφτά από τα διδακτρά μας. Ευτυχώς για εσένα (και για πολλούς άλλους «επιτυχημένους» – ξέρετε τώρα τι εννοώ) δεν εμφανίστηκαν οι γνωστοί φοιτητές μαλάκες παρά μόνο κάτι πρόβατα συνέχισαν να κάνουν (ή να παραδίδουν) μάθημα.

ΥΓ. Εσείς οι υπόλοιποι που χειροκροτείτε στα σχόλια μάλλον σας μπήκε στη μύτη ότι κάποια γενιά γούσταρε κάτι παραπάνω από ένα καλό αυτοκίνητο με τα λεφτά του μπαμπά. Δεν πειράζει. Σας αφιερώνω εξαιρετικά το απόφθεγμα «ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΤΡΩΣ ΑΓΓΟΥΡΙ ΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΣΑΙ ΜΟΥΡΗ». Περιγράφει ακριβώς το λόγο για τον οποίο χαρήκατε τόσο πολύ με αυτό το ποστ. Την απενοχοποίηση αυτού του αγγουριού.

42. Lida - 6 Αυγούστου, 2007

Επειδή κάλεσες όλο τον κόσμο να πάρει υποτροφίες για το εξωτερικό, πόσες ακριβώς τέτοιες υποτροφίες υπάρχουν; Φτάνουν για όλο τον πληθυσμό ;

Υποτροφίες υπάρχουν χιλιάδες Δεν είναι μόνο τα βρετανικά πανεπιστήμια. Υπάρχει ολόκληρη Ευρώπη, Αμερική κλπ. Και από που και ως που πρέπει να σπουδάσει όλος ο πληθυσμός; Αυτές τις πατέντες μόνο στην Ελλάδα τις έχουμε.

Επίσης θα ήθελα την άποψή σου για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Δε βλέπω πουθενά τίποτε άλλο εκτός από ανεργία, εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, με αποτέλεσμα να μη σου μένει καθόλου χρόνος σε μία ζωή πατίνι. Μήπως ζεις σε άλλη χώρα ;

Την ελληνική αγορά εργασίας την ξέρω πάρα πολύ καλά και έχω αφιερώσει σχεδόν το 1/4 αυτού του blog στην ανάλυση της και στους λόγους βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Δεν πρόκειται να πω ξανά τα ίδια. Μπες στα links και διάβασε

Και please μη μου αρχίζεις τα περί αμερικανικού ονείρου και “επιτυχημένων”, γιατί θα με πιάσουν τα γέλια. Έχω δει τους επιτυχημένους της κοινωνίας μας σε ποιο άθλημα χρωστούν την επιτυχία τους : στο να γλύφουν κώλους.

Η πιθανότητα να έχουν δουλέψει πολύ πιο σκληρά και να είναι πιο έξυπνοι και πιο δραστήριοι δεν παίζει, έτσι; Όσα δεν φτάνει η αλεπού κλπ κλπ

Ενδεικτικά (για την αηδία) αναφέρω ότι διέρρευσε στον τύπο ότι το πανεπιστήμιο αυτό (κατά τ’ άλλα μη κερδοσκοπικό), που θεωρείται από τα top, επένδυε στη βιομηχανία όπλων με τα λεφτά από τα διδακτρά μας.

Συνήθως οι πληροφορίες πάνω στο που επενδύουν αυτά τα ιδρύματα τα λεφτά τους και με ποιους συνεργάζονται δημοσιεύονται και είναι διαθέσιμες σε όλα τα ενδιαφερόμενα μερη. Αν όντως σε ενδιέφερε το τι ακριβώς κάνει το πανεπιστημιο σου θα μπορούσες να το είχες ελέγξει ο ίδιος πριν μπεις και να μην περιμένεις να το διαβάσεις σε εφημερίδα Αυτό έκανα εγώ τουλάχιστον Μάλιστα το ίδιο το πανεπιστήμιο μου προέτρεπε τους φοιτητές του να φροντίζουν πάντα να μαθαίνουν πληροφορίες μελλοντικούς τους εργοδότες και συνεργάτες για να μην βρεθούν σε δύσκολη θέση ηθικά. Και αφού σε πέθαινε στην αηδία και στο χασμουρητό η παιδεία του εξωτερικού το μαστερ τι πήγες και το έκανες; Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Εσείς οι υπόλοιποι που χειροκροτείτε στα σχόλια μάλλον σας μπήκε στη μύτη ότι κάποια γενιά γούσταρε κάτι παραπάνω από ένα καλό αυτοκίνητο με τα λεφτά του μπαμπά.Δεν πειράζει. Σας αφιερώνω εξαιρετικά το απόφθεγμα “ΠΕΝΤΕ ΜΕΡΕΣ ΤΡΩΣ ΑΓΓΟΥΡΙ ΜΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΕΙΣΑΙ ΜΟΥΡΗ”.

Δηλαδή τι παραπάνω γουστάρει αυτή η γενιά; Πείτε το μας με δικά σας λόγια. Πάντως όπως έχω περιγράψει και στο post αλλά και στα comments είμαι μούρη και και τις εφτά ημέρες τις εβδομάδας. Άλλος θα το φάει το αγγούρι και είναι και μεγάλο

43. Anonym - 3 Οκτωβρίου, 2007

ligo argoporhmena to diabasa alla mou ftia3e th dia8esh. niw8w ena ba8u koima dikaiwshs. bravo lida;)

44. Νικος Κ. - 6 Οκτωβρίου, 2007

Συγχαρητήρια για τον τρόπο γραφής. Πολύ πετυχημένος!

Εγώ έχω την αίσθηση ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση… Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι όσοι σπούδασαν στο εξωτερικό τείνουν να έχουν τελείως άλλη άποψη από όσους σπούδασαν στην Ελλάδα. Ωστόσο οι παρωπίδες ρε παιδιά δεν βοηθούν σε τίποτα. Π.χ. εγώ δεν είχα δηλώσει καν στο μηχανογραφικό σχολές όπως η Πάντειος, όταν έδωσα Πανελλήνιες. Από το Οικονομικό στον Πειραιά όμως νιώθω ότι πήρα πολύ γερές βάσεις. Άλλοι βέβαια δεν πήραν τίποτα από εκεί, αλλά δεν έφταιγε το πανεπιστήμιο…

Μετά από 7 χρόνια στην αγορά της Πληροφορικής έχω δει απόφοιτους από την Αγγλία για κλάματα και άλλους εξαιρετικούς (μειοψηφία). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός φίλου που σπούδασε CS στο Manchester και όλο κοροϊδεύει τα «conversion courses», στα οποία μπαίνεις μανάβης και σε ένα χρόνο βγαίνεις επιστήμων πληροφορικής… Είχαμε περίπτωση απόφοιτου του Bradford, που δεν μπορούσε με τίποτα να κατανοήσει την διαφορά μεταξυ physical layer και application layer στα δίκτυα…

Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η γκρίνια για το ότι κάποιος δεν είναι έτοιμος να εργαστεί τελειώνοντας το πανεπιστήμιο είναι λίγο άστοχη. Δηλ. δεν θα διδάξουμε αλγόριθμους π.χ. στους φοιτητές, αλλά τις τελευταίες εμπνεύσεις της SUN και της Microsoft; Και μετά θα γράφουν αλγόριθμους που τρέχουν σε εκθετικό χρόνο και θα απορούν γιατί η επεξεργασία διαρκεί για πάντα.
Στο πανεπιστήμιο, πρωτίστως, μαθαίνεις να μαθαίνεις και να σκέφτεσαι.

Πάντως όταν φοιτούσα εγώ στον Πειραιά, μια φορά έγινε κατάληψη από κάποιους «αριστερούς», «δημοκράτες» και πάνω από όλα τεμπέληδες, χωρίς Γενική Συνέλευση. Πλησίαζαν Χριστούγεννα και τα παιδιά είχαν «κουραστεί». Μπήκαμε μέσα και τους πετάξαμε έξω με τις κλωτσιές. Γιατί ο κόσμος εκεί ένιωθε ότι έκανε κάτι ουσιαστικό και βιαζόταν να τελειώσει και να πάει παραπέρα.

45. thanasisk - 22 Φεβρουαρίου, 2008

kyrioi malakes.
Katarxhn na stamathsei epiteloys to paramy8i oti agglia plhrwneis kai pas. Mazepste stoixeia prwta kai meta milhste ellhnarades.
Re agglia yparxoyn 120 panepisthmia, h pleiopshfia twn ellhnwn einai se kati kafeneia kai se kati prwhn polytechnics. Gia travate sta top20 kai na doyme posoys ellhnes 8a deite sto proptyxiako (apanthsh, ligoys kai oso pernane ta eth ligoteroys 🙂 )

46. IRO - 9 Μαΐου, 2008

ληδα εισαι τελειως ασχετη οσον αφορα την ελληνικη πραγματικοτητα, αν πιστευεις οτι ειναι ηλιθιοι οι φοιτητες που θελουν ενα μελλον σαν το δικο σου(στρωμενη δουλεια κ πολλα λεφτα με το γαματο επαγγαλμα που διαλεξες, γτ αν δεν ειχες αυτα δε θα ελεγες αυτες τις μαλακιες στα posts σου) εισαι απλως μια γκομενα που επειδη εχει δουλεια και λεφτα νομιζει οτι εχουν λυθει τα προβληματα του κοσμου. το οτι η ελληνικη κοινωνια ειναι σε αυτη την κατασταση δε σημαινει οτι πρεπει να παρουμε ολοι το αεροπλανο και να ξενιτευτουμε αλλα να κοιταξουμε να κανουμε κατι γ αυτο. ακομη κι αν ελεγες να γινει η ελλαδα αγγλια θα ελεγα τουλαχιστον σκεφτεσαι εστω και λιγο και μπορεισ να προτεινεις εστω και μια βλακεια, αλλα εσυ εισαι το κατι αλλο.καθεσαι στον υπολογιστη σου και λες κριτικαρεις αυτους που βγαινουν στους δρομους και αγωνιζονται.γαυτο την επομενη φορα που θα πιασεις το keyboard στα χερια σου φροντισε τουλαχιστον να πεις τιποτα της προκοπης…δεν εχεις δικαιωμα να κατακρινεις κατι που ουτε καν βιωνεις.

47. Lida - 9 Μαΐου, 2008

ληδα εισαι τελειως ασχετη οσον αφορα την ελληνικη πραγματικοτητα, αν πιστευεις οτι ειναι ηλιθιοι οι φοιτητες που θελουν ενα μελλον σαν το δικο σου

Δεν λέω πουθενά ότι είναι ηλίθιοι οι Έλληνες φοιτητές που θέλουν ένα μέλλον σαν το δικό μου. Λέω πως ο τρόπος που επιλέγουν για να το αποκτήσουν είναι εντελώς ηλίθιος. Το αν ειμαι άσχετη η οχι μπορεί να το κρίνει κανείς από τα γραφόμενα μου και εδώ αλλά και σε άλλα κείμενα αυτού του blog

ισαι απλως μια γκομενα που επειδη εχει δουλεια και λεφτα νομιζει οτι εχουν λυθει τα προβληματα του κοσμου.

Δεν λέω πουθενά ότι επειδή έχω δουλειά και λεφτά έχουν λυθεί τα προβλήματα του κόσμου Λέω πως έχουν λυθεί πολλά από τα δικά μου προβλήματα

το οτι η ελληνικη κοινωνια ειναι σε αυτη την κατασταση δε σημαινει οτι πρεπει να παρουμε ολοι το αεροπλανο και να ξενιτευτουμε αλλα να κοιταξουμε να κανουμε κατι γ αυτο.

Εξήγησε μου για ποιο λόγο χρειάζεται να κάνουμε κάτι για αυτό.

ακομη κι αν ελεγες να γινει η ελλαδα αγγλια θα ελεγα τουλαχιστον σκεφτεσαι εστω και λιγο και μπορεισ να προτεινεις εστω και μια βλακεια,

Αυτό που προτείνω ειναι ξεκάθαρο και τα λινκς και τα στοιχεία που δίνω είναι πραγματικότατα. Πολλοί τα χρησιμοποίησαν και τώρα βρίσκονται στην Αγγλία για σπουδές η για δουλειά. Ο καιρός θα δείξει αν έκαναν καλά αυτοί η εσύ που τα θεωρείς βλακείες.

δεν εχεις δικαιωμα να κατακρινεις κατι που ουτε καν βιωνεις.

Έχω ζήσει την ελληνική μιζέρια αρκετά και έχω δικαίωμα να την κρίνω πολύ περισσότερο από κάποιον που σχολιάζει πράγματα που δεν αναφέρονται πουθενά στο κείμενο μου και που θεωρεί οτι δεν προτείνω τίποτα όταν δίνω (στο πιάτο) την πιο ξεκάθαρη και ρεαλιστική πρόταση που υπάρχει αυτή την στιγμή για τους νέους Έλληνες που θέλουν να πάνε μπροστά την ζωή τους.

48. .. - 19 Μαΐου, 2008

Ζήτω. Απλά.

49. ευάγγελος - 26 Μαΐου, 2008

καλα παιδακια πηγαινετε στο πολυτεχνειο κι αν περασετε 1 μαθημα τρυπηστε μου τη μυτη

50. ΣΟΦΙΑ - 24 Οκτωβρίου, 2008

διάβασα με προσοχή όσα γράφτηκαν.θα ήθελα να μαθω σε ποιον ακριβώσ εχουν κάνει πλύση τα κομματα.
εισται ολοι εσεισ που σπουδασατε έξω τα μυξιαρικα του μπαμπα και τησ μαμασ που σασ πληρώνουν ακομα .δεν εχετε μαθει τι ειναι δουλεια.
αν ειχεσ τα κοτσια και τισ γνωσεισ ασ περνγεσ σε ελληνικο πανεπηστιμιο.αλλα που.Καντε καμια βουτια στην πισινα σασ και μαζευτειτε ολοι οι αμορφωτοι για κανα καφεδακι στην γλυφαδα και αφηστε εμασ να σπουδασουμε.
εχει παει ποτε κανεισ σασ σε πανεπηστιμιο εδω και δεν του αρεσε και εφυγε?ειστε ολοι τουβλα και δεν φτανει αυτο το παιζετε και μορφωμενοι.ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ.αντι να ντρεπεστε κραζετε κιολασ .απαραδεκτοι σαπιλα τησ κοινωνιασ μασ ειστε.

51. Lida - 24 Οκτωβρίου, 2008

Το ότι διάβασες με προσοχή όσα γράφτηκαν είναι ολοφάνερο από τα επιχειρήματα σου και των τρόπο που απαντάς. Όσο για το «ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΕΔΩ» το έχω ακούσει και από πολλούς άλλους Κάποια στιγμή αποφάσισα να ακολουθήσω την συμβουλή σας. Πήρα λοιπόν την αμορφωσιά μου και τη σαπίλα μου και έφυγα στο εξωτερικό για να αφήσω εσάς τα υγιή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας στην ησυχία σας αφού ύπαρξη μου και αυτά που λέω σας ενοχλούν τόσο πολύ. Είναι ίσως η καλύτερη (και επικερδέστερη) απόφαση που πήρα στην ζωή μου. Γιαυτό σε ευχαριστώ και εσένα και όλους τους άλλους που κουβαλάτε τα ίδια μυαλά για τα σοφά σας λογια.

Υ.Γ. Το τελικό σίγμα είναι συνήθως εκεί που βρίσκεται το πλήκτρο του w.

52. theodonis - 11 Νοεμβρίου, 2008

παρά όλη την γκρίνια μας αρέσει στην Ελλάδα … σωστά?
πάντως εγώ μιλώντας με αμερικανούς και κινέζους υπερηφανευόμουνα που μπορούμε και κάνουμε καταλήψεις και απεργίες και γενικά χαλαρώνουμε. Νομίζω ότι για αυτό τελικά μας αρέσει εδώ

53. Lida - 11 Νοεμβρίου, 2008

Να δούμε πόσο θα υπερηφανεύεσαι στους Αμερικανούς και τους Κινέζους όταν αυτοί θα έχουν ήδη τελειώσει τις σπουδές τους και θα έχουν περάσει στα διδακτορικά τους η θα έχουν βρει δουλειά με 50.000+ τον χρόνο και εσύ ακόμη θα χρωστάς μαθήματα.

54. Μιλτιάδης - 28 Νοεμβρίου, 2008

Όποιος δέν έχει βγεί έξω απο το χωριό του να δεί τον κόσμο νομίζει οτι τα ξέρει όλα….Υπάρχει στην ελλάδα τεράστιος σκοταδισμός.Τόσος μεγάλος που οι υποστηρικτές του σκοταδισμού λέγονται φωστήρες
Έλληνα πώς είναι δυνατόν να λές οτι έχεις δωρεάν υγεία όταν το φακελάκι πάει σύννεφο και έρευνες αποδεικνύουν οτι οι Έλληνες δίνουν τα περισσότερα λεφτά στην Ευρώπη για την υγεία?
Έλληνα πώς είναι δυνατόν να λές οτι έχεις δωρεάν παιδεία και αξιοκρατική όταν τα λεφτά στην παραπαιδεία ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο και όταν το μέσον για θέσεις εργασίας θεωρείται αναγκαίο ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα
Έλληνα πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεις την υποχρεωτική στράτευση ακόμα όταν το ελληνικό κράτος ξεπερνά την Αμερική αναλογικά σε δαπάνες επι του ΑΕΠ και οι φαντάροι του πληρώνονται 10 ευρώ το μήνα ,ενώ κανονικά θα έπρεπε να είχαμε μόνο εξειδικευμένους μισθοφόρους για τα ακριβά μας όπλα?
Έλληνα πώς είναι δυνατόν να ζείς σε μία χώρα που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ με τις καινούργιες φτωχές ενταγμένες χώρες?
Έλληνα πώς μπορείς να λές οτι ζεις σε ελεύθερη χώρα όταν το χαράτσι που πληρώναμε στους επί τουρκοκρατίας ήταν λιγότερο απο ότι πληρώνουμε τώρα.
Έλληνα πώς είναι δυνατόν να καίγεται το σπίτι σου και να πεθαίνει η οικογένεια σου και εσύ να συνεχίζεις το ίδιο τροπάριο με τις προηγούμενες γενιές
Δυστυχώς το παιχνίδι έχει χαθεί για αυτή την χώρα στην οποία βασιλεύουν οι μονόφθαλμοι
Άν εμφανιζόταν ξανά ο Περικλής θα τον κράζατε και θα λέγατε οτι κοιτάζει να κάνει τα πανεπιστήμια ιδιωτικά και να εξαφανίσει το Δημόσιο!
Επίσης κοιτάζοντας την Ελληνική ιστορία παρατηρεί κανείς οτι όσοι πρόσφεραν σε αυτό τον τόπο εξοστρακίζονταν.Δέν είναι τυχαίο οτι η Αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου χωρίστηκε αμέσως μετά τον θάνατο του (ή την δολοφονία του).

55. futureknower - 26 Δεκεμβρίου, 2008

Orea sizitisi,erxonte diskoloi keroi…!!!!as elpisoume oti oloi tha pane kala!!

56. οβασιλειαςτηςstuff - 25 Ιανουαρίου, 2009

Λήδα αν εισαι απο ιλισια Ζωγραφου ΓΑΜΙ ΕΣΕ, να ψωφισει η μανα σου….. 🙂
αν οχι
ωραια τα λες, αλλα το πτυχιο απο Εξω όποιος δεν εχει ΜΠΑΡΜΠΑ θα το βαλει στο κωλο του , οπως ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
αντε να εξειγησεις στα προβατα οτι η ελλαδα ειναι μια φτηνη αποτυχημενη απομιμηση του δυτικου προτυπου…Ελληνικος σωβινισμος οσο δεν περνει….και χωρις καποια αιτια να το δικαιολογει κιολας….δραμα…και καβαλα σταλογο!
Η ΕΛΛΑΔΑ φροντιζει τα τεμπελοσκυλα της και τους χαραμοφαιδες καθηγηταδες τους , ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΛΟ.
ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ (οσο μπορει να ειναι μια χωρα ουτε 10εκατομμυριων στο συνολο των 6 δις ..ουτε το 1/600 διλ 0,16%) ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ / συναδελφικη αλληλεγγυη (τετοια συναδερφια….χαλαλι σας)
ΤΑ BARRIERS ειναι αμετρητα για τους υπολοιπους.

ΓΑΜΙΕΤΑΙ Η ΒΙΖΙΤΑ ΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

57. Lida - 25 Ιανουαρίου, 2009

Προσωπικά δεν είχα και ούτε έχω μπάρμπα και παρολαυτα κατάφερα να έχω πάντα δουλειά και αρκετά καλοπληρωμένη για τα ελληνικά δεδομένα Αυτό ίσως να έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον η πληροφορική μαζί με μερικούς άλλους κλάδους είχε ψωμί. Τώρα πια δεν ξέρω τι γίνεται

Δεν είμαι από του Ζωγράφου αν βοηθάει σε τίποτα αυτό. Και να σημειώσω ότι ad hominem επιθέσεις προς γνωστούς και αγνώστους θα αφαιρούνται από εδώ και πέρα. Αν διαφωνείτε με αυτά που λέω εγώ η κάποιος σχολιαστής και πιστεύεται ότι είναι μαλακίες και παπαριες, έχετε το ελεύθερο να το πείτε εδώ με την προϋπόθεση ότι θα προσθέσετε την αιτιολόγηση σας. Αν θέλετε να βριστητε και να βρίσετε γενικώς και αορίστως, να τρολαρετε, να πείτε πως ο/η τάδε είναι μαλάκας/τον παίρνει/ είναι πουλημένος/ πράκτορας της Μοσσαντ/όργανο των εξωγήινων μπορείτε να το κάνετε στο δικό σας blog η σε άλλα blog/forum που δέχονται τέτοιου είδους σχόλια

58. μαρτινγκειλ - 25 Φεβρουαρίου, 2009

Μπηκα σχεδον μετα απο 3 χρονια και εκπλησσομαι με την αμορφωσια, την χυδαιοτητα και την παντελη αγνοια του πως λειτουργει ο κοσμος περα απο τον Προμαχωνα και τους Ευζωνους. Ολοι ζητουν Ευρωπαικη παιδεια, αλλα παρεα με αυτα το δικαιωμα στην καταληψη, τον χαβαλε ε δεν γινεται ρε μαγκες.
Και οσο περι λεφτων του μπαμπα, στα καρακολια που σχολιασαν αρνητικα. Εχουν ενα δικιο, οι ιδεολοηψιες του αχρηστου ελληνα φοιτητη φραπεδοβιου και χαβαλε εχουν ριξει τοσο το επιπεδο οπου για να εισαι ανταγωνιστικος θες δυνατα μαστερ που κοστιζουν πολλα. Οποτε αυτο που καταφερνουν ειναι να κανουν μαγκες τους πλουσιους που μπορουν να αντεχουν αυτα τα κοστη και να διαιωνιζουν την καστα των ουσιαστικα μορφωμενων με δεσμους αιματος και σπερματος. Πλουσιος μπαμπας=μορφωμενος γιος. Και βεβαια οι αγωνιστες του δρομου καιγοντας οτι εχει απομεινει απο την δημοσια παιδεια παιρνουν το αγγουρι, μαζι βεβαια με εκεινους που θυματα μιας παρανομης πλειοψηφιας που καιει και σπαει (αληθεια ισχυει πλειοψηφια σε παρανομη πραξη?) και υποβαθμιζει το οποιο μελλον των αλλω,

59. Ντεθ - 30 Ιουνίου, 2009

«5 hronia toulahiston xeskistika gia na bo k alla 4 gia na vgo sinepestati … apo mia anagnorismena diskoli sholi (nomiki athinas) apaito.Den xero an afto to theoreis paralogo alla nai apaito….Thelo na me adimetopizoun san epistimona giati tetoia eimai tharo,thelo na me sevontai san anthropo k san prosopikotita pou ehei mohthisei gi afto pu einai.»

Κλασσικό παράδειγμα ψωνισμένης αποφοίτου νομικής. Κοπέλα μου η ιδιότητα του επιστήμονα (άσε που οι μελετητές του νόμου δεν είναι επιστήμονες με την στενή έννοια) είναι κάτι που αποκτάς μετά από 5ετή φοίτηση σε φροντιστήρια της γειτονιάς, ιδιαίτερα και 4ετή στα Ελληνικά πανεπιστήμια του κώλου (άνοιξε top επιστημονικά περιοδικά να δούμε πόσες δημιοσιεύσεις καθηγητών σου θα βρεις – τα rankings προκαλλούν αλλεργία σε πολλούς και για αυτό και δεν αναφέρομαι σε αυτά). Αντί να απαιτείς πράγματα που δεν σου ανήκουν φρόντισε να διεκδικήσεις αυτά που επιθυμείς με σκληρή δουλειά. Εως τότε συμβιβάσου με την ιδέα πως η κοινωνία θα σε αντιμετωπίζει ως είσαι. Δηλαδή ως μια απλή απόφοιτο της σειράς.

60. Ντεθ - 30 Ιουνίου, 2009

Ξέχασα ένα «δεν»

η ιδιότητα του επιστήμονα ΔΕΝ είναι …

61. giwta - 27 Οκτωβρίου, 2009

eleos re paidia to 8ema den einai pou spoudazei o ka8enas.einai dikaiwma tou ka8enos to ti 8a kanei.opoios exei thn oikonomikh anesh na fugei sto ekswteriko ok.pio einai akrivws to provlhma?egw fetos dinw panelladikes k elpizw na perasw paidagwgika meta 8a h8ela na paw eksw…pantws gia mena kala kanoun osoi spoudazoun se alles xwres k epishs polu kala kanoun osoi menoun edw.apofash k dikaiwma tou ka8enos einai to ti 8a kanei k to pws oneirevetai to mellon tou…..

62. Chara - 25 Νοεμβρίου, 2009

Σπούδασα σε μία από τις «πρωτοκλασάτες» σχολές του Ελληνικού Πανεπιστημίου που πολύ αγαπάει το κεφάλαιο! Είμαι πολύ ευχαριστημένη από το επίπεδο των σπουδών μου και με βοήθησαν πολύ….και στην αγορά εργασίας (σε πολυεθνική φτου κακά) – κάτι που όταν ήμουν φοιτήτρια το αμφισβητούσα. Η εικόνα του βολεμένου-σήμερα, μακροχρόνιου-ταβλαδόρου-κομματόσκυλου-φοιτητή του χτες θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος για να μου πει ότι δεν υπάρχει. Όπως θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος και να με πείσει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα μυαλά που χαραμίζονται. Αλλά αυτό σε ένα βαθμό είναι και προσωπική ευθύνη. Υπάρχουν διέξοδοι, υπάρχουν υποτροφίες εσωτερικού και εξωτερικού… αρκεί να μην κλαις που δε σου τα φέρνει κάποιος σε ένα φάκελο αλλά να κινητοποιηθείς για να τα διεκδικήσεις. Και ξέρω ανθρώπους που με υποτροφίες έκαναν θαύματα. Τίποτα στη ζωή δε χαρίζεται ούτως ή άλλως. Δεν όφειλε κανείς να μου βρει δουλειά. Εγώ όφειλα να κάνω τις επιλογές μου και να παλέψω για αυτές. Όταν πήγα στο εξωτερικό με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών δεν αισθάνθηκα ότι υστερώ σε γνώση από τους συμφοιτητές μου από διάφορες μεριές του κόσμου αλλά ούτε αισθάνθηκα ότι υπερείχα ξεκάθαρα που θα έλεγε και η διαφήμιση, εκεί όμως που πραγματικά είδα διαφορά ήταν στην κατανόηση του κόσμου. Οι συμφοιτητές μου στην Ελλάδα και εγώ εννοείται μαζί δεν είχαμε τις ίδιες γνώσεις και ανησυχίες για τον κόσμο σα σύνολο (και φυσικά και δεν αναφέρομαι σε πολιτικές θέσεις και ξύλινους λόγους, αναφέρομαι στην απλή παγκόσμια πραγματικότητα όπως τη βλέπει κανείς ξεφυλλίζοντας τα νέα), στη σχολή δε βλέπαμε πέρα από τη μύτη μας και τα στενά όρια της Ελλάδας. Όλα ήταν Ελλάδα. Ας ανοίξουμε τα μάτια μας ας δεχτούμε να αλλάξουμε. Τα συνθήματα των φοιτητών ακούστηκαν και στα δικά μου αφτιά τότε μου σαν: «Να μην αλλάξει τίποτα. Βρείτε μας δουλειά.». Η γνώμη μου είναι ότι κάτι που δεν αλλάζει, είναι ήδη νεκρό…όχι τέλειο. Ο χειρότερος Έλληνας φοιτητής είναι καλύτερος από τον καλύτερο του εξωτερικού και άλλες παρεμφερείς μπαρούφες δεν είναι τίποτε άλλο από κομπλεξισμοί που δε βοηθούν κανένα….και σίγουρα δεν κάνουν κανένα καλύτερο. Σε τελική ανάλυση οι σπουδές μας είναι πάνω από όλα προσωπική μας καλλιέργεια. Σέβομαι εξίσου κάποιον που σπούδασε αυτό που αγαπάει εντός και εκτός των συνόρων και μπορεί και το τιμάει στη ζωή του. Στην Ελλάδα θέλουμε πολλές φορές να μην ξεβολευτούμε για τίποτα… ξέρω φίλους μου στο εξωτερικό που έκαναν κι εκείνοι Internships/ πρακτικές χωρίς να πληρώνονται όσο ήταν στη σχολή τους και μετά προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή και προσωπική εμπειρία όργωσαν την οικουμένη αλλάζοντας δουλειές ανά τον κόσμο για κάποια χρόνια και το γούσταραν (και εγώ μαζί τους που λάμβανα νέα τους)… Η ελληνική πραγματικότητα και οικογένεια πολλές φορές δρα πολύ περιοριστικά και μας ρουφάει στη αναζήτηση της σιγουριάς και της μονιμότητας και δε μας αφήνει να αντιληφθούμε πραγματικά τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Γνώμη μου είναι ότι όσο καλά δομημένο κι αν είναι ένα σύστημα, στο τέλος η ευθύνη για τις επιλογές μας είναι μόνο δική μας. Κανείς δε μας σερβίρει ευκαιρίες, πρέπει πάντα να αποδεικνύουμε ότι τις αξίζουμε. Και ίσως και αυτή να είναι η ομορφιά τους…

63. gery - 3 Μαρτίου, 2010

Ξέρω οτι το θέμα είναι παλιό, αλλά επειδή αναφέρθηκε το ζήτημα των νομικών σπουδών θα ήθελα να προσθέσω οτι ακριβώς λόγω του οτι το αντικείμενο των σχολών είναι μελέτη της ελληνικής έννομης τάξης, αναγκαστικά οι αποτελεσματικότερες προπτυχιακές σπουδές (και σε σχέση με τους περισσότερους κλάδους του δικαίου και τα μεταπτυχικά) γίνονται στην Ελλάδα.

Και στη καλύτερη νομική του κόσμου στο εξωτερικό να σπουδάσει κανείς, θα σπουδάσει απλώς κάτι συναφές και οχι αυτό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σαν δικηγόρος στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια ιδιαιτερότητα των νομικών σπουδών.Επιπλέον στις νομικές της Ελλάδας παίζει τεράστιο ρόλο η προσωπική προσπάθεια του φοιτητή και το ενδιαφέρον που ενδέχεται να δείξει για τα εργαλεία που του παρέχονται.

Κατα τ’άλλα συμφωνώ.

64. javapapo - 1 Σεπτεμβρίου, 2010

+1 στην γενικότερη θέση. Είμαι και εγώ ένας αποτυχημένος της Αγγλίας 🙂 . Το στυλ γραφής είναι προσωπική επιλογή του καθένα – οπότε αν δεν αρέσει απλά δεν συμμετέχεις δεν διαβάζεις ή απαντάς με τον ίδιο τρόπο. Είπαμε ελεύθερη έκφραση.

Θυμάμαι ακόμα όταν έκανα placement (ΔΩΣΕ βάση έκανα πρακτική σε ελληνικές εταιρίες – μέσα από πτυχίο Αγγλικού πανεπιστημίου – ΧΩΡΙΣ να έχω καθηγητή ΝΤΑΒΑΤΖΗ απλά έστειλα το βιογραφικό μου (2001) – ουτε να μπλεχτεί το γραφείο διασύνδεσης ΦΑΝΤΑΣΟΥ.

Ακόμα θυμάμαι διάσημους Phd φοιτητές του πολυτεχνείου να εξαγοράζουν τα διδακτορικά τους απο διάσημο καθηγητή (Πρ) που οι ορδές του – είχαν κατακλύσει τα τμήματα της Intracom.Συνάδελφοι μου χαχα! Όπως λοιπόν κατακρίνεται όλοι την Lida για την υπερβολή της παρακαλώ κρατήστε και ένα μικρό καλάθι για το μεγαλείο συγκεκριμένων ιδρυμάτων αλλά και επαγγελματικές κάστες που δημιουργούνται μέσα από αυτά.

Κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι και δυναμικό στην Ελλάδα και ότι τμήματα αλλά και άνθρωποι κάνουν καλή δουλειά.

Αλλά είμαστε κοντόφθαλμοι αν δεν δούμε με θάρρος τα εξής!

1. Υπάρχουν έντονες στρεβλώσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια στον τρόπο που δουλεύουν, που τα στελεχώνουν, ναι στον τρόπο που παίρνουν χρήματα, στους ΜΕΤΡΙΟΥΣ (σε μεγάλο βαθμό) ανθρώπους κυρίως σε ήθος και διάθεση που τα στελεχώνουν. Αντί οι στρεβλώσεις αυτές να είναι το μικρό ποσοστό ουσιαστικά έχουμε μόνο μερικές εξαιρέσεις και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κάτω του μετρίου.

2. Η οργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων ακόμα και αυτών των λαμπρών εξαιρέσεων είναι ΦΑΝΕΡΑ κατώτερη και απαρχαιωμένη ακόμα και με ένα μέτριο ή κακό πανεπιστήμιο – Οργάνωση – Λειτουργία – οικονομικός προϋπολογισμός.

3. Ίσως είναι θέμα αντίληψης , πολιτικών ιδεών ή δεν ξέρω εγώ τί – αλλά ταπεινά θεωρώ στρέβλωση και ανεδαφική την αντίληψη – ‘ τελείωσα και τώρα ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ πρέπει να με εξασφαλίσει ή να διαμορφώσει τις συνθήκες για να εξασφαλιστώ’. Αυτός ο παράξενο κουμουνισμός του καπιταλιστή δεν ξέρω τι και γιατί έχει μπει βαθιά στο μυαλό νέων ανθρώπων. Λυπάμαι που πιο πάνω διάβασα κάτι τέτοιο από έναν νέο άνθρωπο.

4. Προσωπική άποψη πάλι: Αν θέλετε να δείτε ανάπτυξη στον τομέα πρέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσπαθήσουν τουλάχιστον,να αποκτήσουν μεγαλύτερη επαφή με την αγορά εργασίας. ΔΟΥΛΕΙΑ = ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ = ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ = ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Όταν ένας απόφοιτος – παθαίνει εγκεφαλική μαλάκυνση και τον κάνουν να πιστεύει ότι μόλις βγει ο μεγάλος ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ το κράτος θα τον προστατεύσει και θα του βρει δουλειά..τότε έχουμε πρόβλημα!

5. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ΧΑΖΗ νοοτροπία – του ελιτισμού. Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι super και οι Έλληνες απόφοιτοι παν επιστήμονες όλοι οι άλλοι είστε αποτυχημένοι. Ας μην μπούμε στο τρυπάκι να μετράμε τις σπουδές σαν το..πουλί μας. Το ποιος είναι αποτυχημένος ή όχι λοιπόν ..δεν το λένε οι σπουδές και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να καταλάβουμε..αλλά η επαγγελματική σταδιοδρομία. Στην καριέρα μου έχω δει απίστευτα άσχετους ΦΩΣΤΗΡΕΣ ελληνικών πανεπιστημίων αλλά και ξένων. Στην αγορά εργασίας θα κριθούν όλοι. Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό δεν είναι δίκαιο ότι πρέπει να λειτουργούν διαφορετικά τα πράγματα τότε δεν θα διαφωνήσω μαζί του – μπορεί αν ψάξει να βρει ένα κοινωνικό πολιτικό μοντέλο που να του αρμόζει και να πάει εκεί – γιατί για την ΩΡΑ εδώ αλλά και στον υπόλοιπο (δυτικό κόσμο) τα πράγματα πάνε κάπως έτσι.

6. Το ελληνικό κράτος δεν φημίζεται για την στρατηγική σε πολλά πράγματα – οικονομία, εξωτερική πολιτική, παιδεία. Ήρθε καιρός να αποδεχτούμε ότι για πολλά χρόνια την παιδεία την θεωρούσε υποκατάστατο ανάπτυξης μαζι με τον στρατό. Σε κάθε χωριό ΤΕΙ και στρατόπεδο. Επιτέλους ας μπει ένα τέλος σε αυτή την μαλακία!

7. ΤΕΛΟΣ – γιατί δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα – με τον σωστό τρόπο. ΠΕΤΑΞΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ απο τα πανεπιστήμια. ΓΕΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΑ ΠΤΩΜΑΤΩΝ.


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.