jump to navigation

Γαμημένα σαλιγκάρια… 11 Νοεμβρίου, 2006

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Τα έχω πάρει χοντρά με αφορμή την επιστολή του 13χρονου αλλά κυρίως επειδή χτες το βράδυ πως ένα μάτσο σαλιγκάρια την έπεσε σε μια γλάστρα με πανσέδες που έχω. Και ήταν από τους μεγάλους με πολύ ωραία έντονα χρώματα γμτ! Όποτε για να εκτονωθώ εσείς θα την φάτε πάλι.

Το εξοργιστικό για εμένα δεν βρίσκετε στην απάτη της εφημερίδας αλλά στο πόσο εύκολα έγινε αυτή αποδεκτή από μεγάλο κομμάτι των αναγνωστών και όλων αυτών που την διάβασαν η την άκουσαν όταν αναμεταδόθηκε από τα αλλά μέσα (έμαθα για την ύπαρξη της προχθές από το ραδιόφωνο). Πως διάολο γίνεται τόσοι άνθρωποι να πιστέψουν ότι αυτό το πράγμα γράφτηκε από 13χρονο και κυρίως γιατί θεώρησαν αυτό το σορό φρικαλέων κοινοτυπιών σαν παράδειγμα προς μίμηση.

Ο λόγος είναι απλός. Η επιστολή είναι στην πραγματικότητα μια περιληπτική καταγραφή όλων αυτών που πλασάρονται συστηματικά και σε άπειρες παραλλαγές σαν πρότυπα του «σκεπτόμενου ανθρωπου/δημιουργού» που θα πάει τον κόσμο μπροστά. Από το εκπαιδευτικό σύστημα μέχρι τα ένθετα των εφημερίδων, με αποστειρωμένα βαρετά κείμενα και ανάλαφρα άρθρα γεμάτα με αναφορές στην pop κουλτούρα έχουν εδώ και καιρό βαλθεί να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι μόνος τρόπος για να εξελιχθούμε είναι να αποκτήσουμε περισσότερους λογοτεχνιζοντες παπάρες που γεμίζουν τα κείμενα τους με ανάγκη τους για ποίηση, με νοσταλγία για την ανύπαρκτη ομορφιά/αθωότητα του παρελθόντος και κενές περιεχομένου αναφορές σε (κατά προτίμηση νεκρούς) ποιητές, συγγραφείς, συνθέτες, ζωγράφους κλπ , που δηλώνουν με ευκολία την αγάπη τους για την «τέχνη» και την απέχθεια τους για τη παγκοσμιοποίηση, την διαφθορά και τη διαπλοκή, που εκφράζουν την ανησυχία» τους στο άκουσμα των λέξεων internet/video games/ηλ. υπολογιστής γιατί από μέσα από αυτά θα πεταχτεί ο ίδιος ο αντίχριστος για να μας καταστρέψει την ζωή και να μας σύρει στην κόλαση.

Εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια έχουμε χορτάσει από τέτοιους. Τους βρίσκει κανείς παντού, από τις συντακτικές ομάδες των εφημερίδων μέχρι τις πανεπιστημιακές έδρες. Και προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτοί είναι η υγιής μειοψηφία που «ξέρει» (ξεράδια). Εκφράζουν την ελπίδα τους για «τους νέους» (τι αισχρή έκφραση!) ενώ στην πραγματικότητα τους απεχθάνονται και τους φοβούνται όσο τίποτε άλλο στον κόσμο. Γιαυτο και θέλουν να τους κάνουν σαν τα μούτρα τους. Να επιλέξουν και να αναδείξουν μέσα από την ήρα το χρυσό στάρι της ασπόνδυλης μετριότητας που θα τους αντικαταστήσει και θα τους καθιερώσει σαν τους «πνευματικούς ανθρώπους» της επόμενης γενιάς.

Δεν έχω ιδέα τι είναι πνευματικός άνθρωπος και αν βασιστώ σε αυτούς που θεωρούν τους «πνευματικούς ανθρώπους» σαν πρότυπα τους δεν με ενδιαφέρει να μάθω. Αυτοί που πάντα θαύμαζα ήταν ένα μάτσο μισότρελοι εξυπνάκηδες που έκανα αυτό που γούσταραν χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Δημιουργοί των οποίων η γραφή (κώδικας, αλγόριθμοι) πραγματικά στηρίζουν και κινούν την ραχοκοκαλιά του κόσμου Ο Knuth, ο Linus, ο Gosling, ο Jobs, ο Tim Berners-Lee, ακόμη και ο μαλάκας ο Gates που μου αρέσει να βρίζω. Γιατί ακόμη και μίση γραμμή από τον κώδικα του εκτρώματος που ονομάζετε MS-DOS αξίζει (σε δημιουργική δύναμη) πολύ περισσότερο από όσο όλη η λογοτεχνική, ακαδημαϊκή και δημοσιογραφική παραγωγή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Και ας βγει να υποστηρίξει κανείς το αντίθετο.

Όταν εργαζόμουν σε ISP οι δικτυάδες μας έδειχναν μερικές φορές για πλάκα τα logs των συστημάτων που επέβλεπαν. Εκεί μπορούσε να δει κανείς τα ίχνη που άφηναν δεκάδες πιτσιρίκια που προσπαθούσαν καθημερινά να εισβάλουν στο δίκτυο, να κλέψουν serial numbers από αχρησιμοποίητες συνδρομές, να βρουν username/password από ανυποψίαστους χρήστες για να μπούνε στο τζάμπα, να ρίξουν τους servers κλπ. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν ξεκινούσαν από τις πιο χοντροκομμένες μέχρι τις πιο έξυπνες και η ενόχληση που προκαλούσαν ήταν συνήθως ασήμαντη. Μερικές φορές όμως κάποιοι από αυτούς το παράκαναν οπότε δεχόντουσαν ένα ευγενικό τηλεφώνημα (οποίος ξέρει, ξέρει) που τους εξηγούσε μερικά πραγματάκια για τη ζωή και το σύμπαν (βασικά ότι είναι και τα δυο άδικα). Λούφαζαν αναγκαστικά για λίγο για να συνεχίσουν αργότερα πιο αποφασισμένοι και οργανωμένοι. Πραγματικά δεν ξέρω τι γίνανε αυτά τα παιδιά αλλά βάζω στοίχημα ότι πολλά από αυτά σήμερα βρίσκονται σε κάποια σχολή πληροφορικής και τελειώνουν την πτυχιακή τους η ξεκινούν το PhD τους. Δεν αποκλείεται μάλιστα κάποιοι να είναι ήδη συνάδελφοι και να βρίσκονται στην θέση αυτών που τους κυνηγούσαν πριν μερικά χρόνια επεκτείνοντας τις υποδομές και κρατώντας ζωντανό αυτό το μαγικό μέσο από το οποίο εξαρτόμαστε πια όλοι.

Αν υπάρχει ακόμη ελπίδα αυτή στηρίζεται πάνω σε αυτά τα κωλόπαιδα. Αφήστε τα να ξημεροβραδιάζονται στο τo WoW και το Unreal Tournament 2004, να κατεβάζουν SDK‘s και να φτιάχνουν MOD‘s για το Half Life 2 , να κάνουνε μουνί με τα σκριπτάκια τους τα IRC, να σπανέ τα νεύρα των BOFH‘s με τις χαριτωμένες τους προσπάθειες στα smurf attacks, να αλλάζουν τα κλαπέτα στο λειτουργικό του κινητό τους (και το κινητό του διπλανού τους). Και αν κάποια στιγμή δεχτούν κανένα τηλεφώνημα δεν πειράζει, θα σημαίνει ότι μάλλον κάτι έκαναν σωστά. Δώστε τους όση βοήθεια και όση ελευθερία κινήσεων μπορείτε γιατί από αυτά θα βγουν οι πληροφορικαριοι-δημιουργοί του μέλλοντος μας. Και αυτούς είναι που χρειαζόμαστε, όχι τα πρόωρα γερασμένα τεχνοφοβικα ανδρείκελα που όλοι αυτοί οι ξοφλημένοι προωθούν σαν παραδείγματα προς μίμηση.

Υ.Γ. The roof, the roof is on fire. We don’t need no water, let the motherfucker burn. Burn motherfucker, burn. Παλιό αλλά καλό.

Σχόλια»

1. Nikos - 11 Νοεμβρίου, 2006

χώσε!

μας έπνιξαν οι μπούληδες, οι μίζεροι και οι γιαλατζί επαναστάτες….

2. Αθήναιος - 11 Νοεμβρίου, 2006

Συμφωνώ, τα γράφει ωραία και ο Τσιχλιάς σήμερα στην «Κ». Άσχετο. Γιατί δεν θα μαγειρεύετε τα σαλιγκάρια, καλέ κυρία;

3. S G - 11 Νοεμβρίου, 2006

«ακόμη και μίση γραμμή από τον κώδικα του εκτρώματος που ονομάζετε MS-DOS αξίζει (σε δημιουργική δύναμη) πολύ περισσότερο από όσο όλη η λογοτεχνική, ακαδημαϊκή και δημοσιογραφική παραγωγή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.»

υποψιαζομαι οτι εχεις δικιο! 🙂

4. museologist - 11 Νοεμβρίου, 2006

Όντως τα έχεις πάρει…! Το ‘χώσε’ του Νίκου συνοψίζει καταπληκτικά τους πλατειασμούς που θα έγραφα…

5. ditikos - 11 Νοεμβρίου, 2006

Βασικά, αυτοί που πρέπει να πάνε σε ενα καράβι (ισαμε τον Τιτανικό) και να τσακιστουν σε παγόβουνο είναι αυτοί που έχουν σχέση με το μάρκετινγκ. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ντάγκλας, είναι ένα μάτσο άχρηστοι. Παράδειγμα: Κάποιος προγραμματιστής κάνει pitch μια ιδέα Α. Η ιδέα Α στον μαρκετινίστα αρέσει αλλα εμπλουτίζει με μερικές προεκτάσεις Β,Γ,Δ,Ε (εώς και Ω). Μετα αναλαμβάνει ο project manager (αλλο καρκίνωμα και αυτός) που είναι πιο κοντά στον μαρκετινίστα και συμπεριφέρεται στον προγραμματιστή-αρχικό σχεδιαστή της ιδέας σαν το παιδί για όλες τις δουλειές_αρκεί_να_τελειώσει_στην_ωρα_του-με-700-ευρώ το μήνα (για Ελλάδα μιλάμε). Κατα την πορεία δεν φτάνει ο χρόνος γιατι τα υπόλοιπα (άχρηστα) τμήματα που πρότεινε ο μαρκετινίστας αποτελούν χρονοβόρα με αποτέλεσμα στο meeting της Τετάρτης να αφαιρεθεί το πιο χρονοβόρο απο αυτά… το κομμάτι Α.
Ασε τις φοβερές εκφράσεις «σου εχουμε ενα πακέτο Σουυυπερ!» που πετάνε κατα καιρούς.
Επίλογος: αν ο προγραμματιστής δεν έχει κάποιον να τον στηρίξει, το επόμενο που φεύγει είναι και αυτός.

6. antilogos - 11 Νοεμβρίου, 2006

Ναι ειναι οι ιδιοι που βιαζουν καθημερινα το μυαλο μας μεσα απο ανουσιες ειδησειςν και προκατ τσακωμους για να πουλανε τηλεθεαση…
Αντισταθειτε….

7. Lida - 12 Νοεμβρίου, 2006

@ Αθήναιος Γιατί πρώτον δεν έχω ξαναφάει σαλιγκάρια οπότε δεν ξέρω αν θα μου αρέσουν και δεύτερον ήταν 3-4, χοντρά μεν αλλά όχι αρκετά για ένα πιάτο της προκοπής
@ ditikos Ας μην μπούμε τώρα στην αιώνια διαμάχη μεταξύ marketing/πωλήσεων και ΙΤ γιατί δεν θα τελειώσουμε ποτέ.

8. ditikos - 12 Νοεμβρίου, 2006

Τα σαλιγκάρια είναι ακριβώς όπως και ή αιώνια διαμάχη 😉 : Γλοιώδες και χωρίς κανένα λόγο (παρα μόνο για να λέμε οτι οι άνθρωποι είναι παμφάγα όντα).

9. NYLON » Archive » ….ακόμη και ο μαλάκας ο Gates - 13 Νοεμβρίου, 2006

[…] Τάδε έφη η Λίδα, σε ένα ξέσπασμα οργής απέναντι στον “πνευματικό κόσμο της Ελλάδας” που έχει ευνουχίσει τα πάντα. Δημοσιογράφοι, πολιτικοί, “καθηγητές” (Πανεπιστημίου και μη), “σύμβουλοι” κάθε είδους, TV περσόνες της συμφοράς και άλλα παρεπιδημούντα πουλιά. Γαμημένα σαλιγκάρια λέγεται το κείμενο. Διαβάστε το όλο. […]

10. giannis - 13 Νοεμβρίου, 2006

@lida
συμφωνώ απόλυτα.

11. Tyxod - 13 Νοεμβρίου, 2006

Well it’s time honoured tradition
To get enough nutrition
Stay alive until you die
And that is the end of you
And I pity the fools
Who don’t recognize the rules
We cannot cheat the reapers reap
And that is the end of that
That is the end of that
That is the end of that
That is the end of that
Ho ho ho ho…
Well it’s not an old wives tale
Too much red meat and ale
Will make you pay get five a day
Or that is the end of you
And it’s a common misconception
But true without exception
These nights of booze catch up with you’s
And that is an actual fact
That is the end of that
That is the end of that
That is the end of that
Ho ho ho ho…
La lalala…
It’s time honoured tradition
To get enough nutrition
Stay alive until you die
And that is the end of you
And I pity the fools
Who don’t recognize the rules
We cannot cheat the reapers reap
And that is the end of that

ΥΓ. Διαφωνώ, αλλά καταλαβαίνω…

12. Derek - 13 Νοεμβρίου, 2006

και με αυτούς που δεν κατέχουν από πληροφορική τι γίνεται?

εγώ μια φορά προγραμματισμό και δίκτυα τώρα στα γεράματα δεν κάθομαι να μάθω!

έναν σκασμό λεφτά πήγα και έδωσα για να πάρω mac ακριβώς επειδή θέλω να λειτουργεί αλλά δεν θέλω να μάθω πως!

και αναρωτιέμαι, με αυτούς που δεν κατέχουν από κουμπούτορες τι γίνεται?

13. Lida - 13 Νοεμβρίου, 2006

@ Tyxod

Διαφωνώ, αλλά καταλαβαίνω

Εδώ που έχουμε φτάσει αυτό αρκεί.

@Derek
Όσοι έχουν Mac ανήκουν σε χωριστή κατηγόρια και μπαίνουν αυτομάτως υπό την προστασία του γνωστού weekendgeek και Ιππότη του Τάγματος του Πολύχρωμου Μήλου, javaneze

14. jordi - 13 Νοεμβρίου, 2006

γεια χαρα ,

ολα τα σχολια των φιλων ακουστηκαν σωστα ,
μα , αναρωτιεμαι αν ειμαστε ολοι εμεις αυτοι
που συντηρουμε αυτους τους Καπαδοκηδες εκει
ψηλα ?

Οσο για εμας τους μη κατεχοντες απο κομπουτορες ,
χαλαλι …

Jordi

15. ΑΛΕΚΟΣ - 13 Νοεμβρίου, 2006

νοιθω πολυ ομορφα γιατι για μια απαντηση που εδωσα στο μπλοκ μου στον 13χρονο δεχτηκα ενα καρο βρισιες
===
να που υπαρχουν και αλλοι με τους οποίους εχουμε κοινες ευαισθησιες
===

16. penguin_witch - 14 Νοεμβρίου, 2006

ΑΜΗΝ!

(*rant mode*)

Ίδιος είναι ο σοφολογιώτατος που καταστρέφει μυαλά, που τότε έλεγε τον Καποδίστρια «Φωτοσβέστη» επειδή ήθελε να φτιάξει πρώτα τεχνικές και γεωργικές σχολές και όχι Πανεπιστήμια για να γεννάμε γλωσσαμύντορες («δεν έχομεν χρείαν όπλων και πυροβόλων, μας αρκεί η αρχαία ημών γλώσσα» -τρομάρα μας!) και τώρα ανάγει σε θέσφατο τα λόγια ενος μαμόθρεφτου μπούλη (αν τα έγραψε αυτός και δεν τα έγραψε η μαμά του) που αντιγράφει τα εκθεσάρια των τριών Πι συν τον Καργάκο.
Την πανούκλα την φιλολογία σας και τ’αρχαία σας μέσα γμ…

17. dtsomp - 14 Νοεμβρίου, 2006

@Lida
Χωσεεεεεεεεεεεεεεε!

@ Derek & jordi
Δεν είναι όλοι οι «κομπιουτεράδες» ιδιοφυίες (πάρτε εμένα για παράδειγμα!). Ισχύει και το αντίστροφο. Όσοι δεν γνωρίζουν τα μυστικά της πληροφορικής, δεν σημαίνει ότι είναι βλάκες. Ανάθεμά με κι αν είχε δει ποτέ πληκτρολόγιο ο Χατζιδάκις.

Νομίζω εδώ κολλάει ένα αγαπημένο ρητό:
«δεν υπάρχει δικαιολογία για να είσαι ηλίθιος», meaning ότι δεν είναι η δουλειά σου που θα καθορίσει το πνευματικό σου επίπεδο 😉

18. Αλέξης Ν. - 14 Νοεμβρίου, 2006

Wanting people to listen, you can’t just tap them on the shoulder anymore. You have to hit them with a sledgehammer, and then you’ll notice you’ve got their strict attention.

Τάδε έφη John Doe, χαρακτήρας της ταινίας Se7en… Αρκετά σκληρό το αρθράκι, αλλά μόνο με τέτοιες εκφράσεις μπορεί, πλέον, να γίνει κατανοητό το τι θέλεις να πεις. Ειδικά, αν έχεις και δίκιο, όπως η Λίδα εδώ…

Υ.Γ.: Μέχρι που διάβασα τούτο δω το άρθρο, δεν είχα σκεφτεί ότι μπορεί να πρόκειται για απάτη της εφημερίδας… Μόνο στην συγγραφέα-μαμά είχε πάει το μυαλό μου…

19. Lida - 14 Νοεμβρίου, 2006

Κατά την γνώμη μου υπάρχουν δυο πιθανότητες
1) Η επιστολή να γράφτηκε και να στάλθηκε από τον Αλέξανδρο/Μαμα Αλέξανδρου. Οι συντάκτες της Ελευθεροτυπίας αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μουφά αλλά θεωρούν ότι έχει ψωμί. Έτσι πιθανόν σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο/Μαμα Αλέξανδρου εμπλουτίζουν την επιστολή και φτιάχνουν την όμορφη ιστορία περί αγνού παιδιού που του την δίνει ξαφνικά και βγάζει από μέσα του την ιερή αγανάκτηση της υγιούς νεολαίας.
2)Παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας με μόνη διάφορα ότι ολόκληρη η επιστολή και το γενικότερο το concept είναι κατασκευασμένα από δημοσιογράφο η ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας.
Η περίπτωση αυτό το πράγμα πέρασε από όλα τα κύματα που χρειάζεται να περάσει ένα πρωτοσέλιδο για να βγει,χωρίς κανείς να πει «όχι ρε μαλάκες, με δουλεύετε γαμώ το κέρατο σας;» είναι εντελώς αδύνατη.

20. parafonos - 15 Νοεμβρίου, 2006

Έχω και εγώ μια επιστολή την θέλουν άραγε 🙂

21. antilogos - 15 Νοεμβρίου, 2006

Αυτο ακριβως που ηθελαν το πετυχαν…
Να ασχοληθει ο κοσμος με την επιστολη….
Ειναι αδυνατον ενα 13χρονο παιδι να εχει τετοια ροη σκεψης χωρις καποιος να διασκευασει το κειμενο…

22. ditikos - 15 Νοεμβρίου, 2006

@lida & rest:
Βασικά πρόκειται για κάποια «επικοινωνιακά τρύκ», όπως θα τα λέγαμε τώρα. Είναι βασικό όπλο του τύπου (ε ρε Γουτεμβέργιε στριφογυρνάς) και για την εν λόγω εφημερίδα υπάρχουν και παλιότερα παρόμοια γράμματα, στην ιστορία της. Ειναι λίγο το «απατεωνίστικο» που έχουν οι λεγόμενοι «Έλληνες μεγιστάνες του τύπου». Και φυσικά κανείς λόγος για το μέτωπο «Μάκη»…

23. Ο Αλέξανδρος ξαναχτυπά… « Lida’s Weblog - 18 Νοεμβρίου, 2006

[…] Οι τύποι έχουν απίστευτο θράσος. Αντί να λουφάξουν και να βγάλουν το σκασμό κάθονται και γράφουν “απαντήσεις” ακόμη πιο ψεύτικες και πιο εμετικές από την πρώτη “επιστολή”. Η απόλυτη φρίκη! Αλλά βρίσκουν τα εκπαιδευμένα ζώα/ αναγνώστες και τα κάνουνε. Αν υπήρχε δικαιοσύνη σε αυτό τον κόσμο αυτοί οι καριοληδες θα πετάγονταν μέσα στις τυπογραφικές πρέσες. Το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα πιο ενδιαφέρον από αυτά τα κατασκευάσματα που μας ταΐζουν κάθε μέρα. Εγώ τουλάχιστο θα το αγόραζα και ας μην είχε DVD. […]

24. j95 - 20 Νοεμβρίου, 2006

συμφωνώ 1000% επί της αρχής, αλλά αυτό για το M$-DOS δεν ισχύει, ΙΜΗΟ αν δεν είχε υπάρξει ποτέ το M$-DOS αυτή τη στιγμή το UI θα διάβαζε απευθείας τη σκέψη σου.

ένας είναι ο εχθρός, ο σοφολογιοτα(?)τισμός.

25. Lida - 20 Νοεμβρίου, 2006

αλλά αυτό για το M$-DOS δεν ισχύει, ΙΜΗΟ

Ισχύει. Το ότι το MS-DOS έβαλε χοντρό πάγο στην ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι από μόνο του σημαντικότερο από ολόκληρη την ελληνική πνευματική παραγωγή των τελευτών 30 ετών.

26. Δε θα μπορούσα να τα πω καλύτερα… « Dilated Thoughts - 21 Νοεμβρίου, 2006

[…] από όσο τα λέει η Lida εδώ. Απλά προσυπογράφω. […]

27. www.lo-li.blogspot.com - 23 Νοεμβρίου, 2006

..ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ ΠΟΥ ΛΕΝΕ!

28. mfous - 29 Νοεμβρίου, 2006

Θα συμφωνήσω σε οτιδήποτε αφορά την στείρα επανάληψη, τα ατέρμονα λεξικολογικά αναμασώμενα patterns κλπ και κυρίως τα τυποποιημένα φυτο-παιδάκια τύπου «εμπρος-πίσω».
Αυτό δε σημαίνει ότι εκτιμώ τα άλλα φυτο-παιδάκια που περνούν τη ζωή τους μπροστά στο PS ψαχνοντας hints στο google για να περάσουν level (παριστάνοντας τους hackers) και βιντεοσκοπούν τον κ…ο της μπροστά γκομενίτσας νομίζοντας ότι παράγουν content.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι το μέλλον μας είναι μόνο hackers και low level coders που καταλήγουν να δημιουργούν άψυχο, βαρετό και παντελώς άχρηστο λογισμικό, ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρουν ελληνικά, ιστορία κλπ κλπ.Σαφώς και η ελπίδα υπαρχει αλλά (πιστέψτε με) δεν βρίσκεται στα πληκτρολόγια των softwουεράδων. Μια βόλτα στις εταιρείες λογισμικού θα σας πείσει. Ουτε πολιτισμό αλλά ούτε και τεχνολογία παράγουν (το συζητάω με οποιον και όσο θέλει).
Η τέχνη έχει (και παρά έχει) σκοπό και στόχο, αλλά κυρίως δείχνει τη δυνατότητα σκέψης που έχει ένα λαός. Δεν αφορά (μόνο) το καλό και το κακό. Και παρά τα όσα πιθανά να πιστεύονται, υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι που παράγουν σκέψη, έργο, τέχνη και εντέλει δημιουργία. Και δεν μπορώ να παρα να διαφωνήσω με το υπερβολικό παράδειγμα σχετικά με τον κώδικα του DOS και τη λογοτεχνική-φιλολογική-καλλιτεχνική παραγωγή.
Δεν θα πω βεβαίως ότι παράγουμε λαμπρό πολιτισμό.Αλλά σίγουρα μπορούμε.
Καλά τα ανάθεμα, καλή όμως και η συνείδηση. Αν έχετε οποιοδήποτε απορία για τα παραπάνω, διαβάστε την Αυτοβιογραφία του Φωτός του Γραμματικάκη και θα καταλάβετε τι εννοω. Μερικά βράδυα χωρίς scripting μπορούν να βοηθήσουν τη ματιά μας!

29. Lida - 29 Νοεμβρίου, 2006

Αυτό δε σημαίνει ότι εκτιμώ τα άλλα φυτο-παιδάκια που περνούν τη ζωή τους μπροστά στο PS ψαχνοντας hints στο google για να περάσουν level (παριστάνοντας τους hackers) και βιντεοσκοπούν τον κ…ο της μπροστά γκομενίτσας νομίζοντας ότι παράγουν content.
Επειδή εγώ υπήρξα gamer σχεδόν όλη μου την ζωή (από 6 ετών περίπου) τα εκτιμώ βαθύτατα. Μια χαρά θα βρουν το δρόμο τους, μην ανησυχείς.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω στο ότι το μέλλον μας είναι μόνο hackers και low level coders που καταλήγουν να δημιουργούν άψυχο, βαρετό και παντελώς άχρηστο λογισμικό, ενώ την ίδια στιγμή δεν ξέρουν ελληνικά, ιστορία κλπ κλπ.
Το μέλλον μας είναι hackers και low/high level coders που δημιουργούν ζωντανό ενδιαφέρον και χρήσιμο λογισμικό. Και προσωπικά δεν δίνω δεκάρα για την ποιότητα των ελληνικών τους και τις γνώσεις τους στην ιστορία.
Σαφώς και η ελπίδα υπαρχει αλλά (πιστέψτε με) δεν βρίσκεται στα πληκτρολόγια των softwουεράδων. Μια βόλτα στις εταιρείες λογισμικού θα σας πείσει. Ουτε πολιτισμό αλλά ούτε και τεχνολογία παράγουν (το συζητάω με οποιον και όσο θέλει).
Μίλησα εγώ για τις σημερινές ελληνικές εταιρίες λογισμικού πουθενά; Φυσικά και δεν παράγουν τεχνολογία. Δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Οι περισσότερες έχουν σαν λόγο ύπαρξης μόνο να καταναλώνουν το κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα και τίποτα άλλο. Το ότι αυτές δεν παράγουν τεχνολογία δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκεται το μέλλον μας εκεί (στην τεχνολογία).
Και δεν μπορώ να παρα να διαφωνήσω με το υπερβολικό παράδειγμα σχετικά με τον κώδικα του DOS και τη λογοτεχνική-φιλολογική-καλλιτεχνική παραγωγή.
Δηλαδή πιστεύεις ότι η λογοτεχνική-φιλολογική-καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας τα τελευταία 30 χρόνια είναι σημαντικότερη από το DOS. Γιατί;
Μερικά βράδυα χωρίς scripting μπορούν να βοηθήσουν τη ματιά μας!
Μερικά βράδια με scripting μπορούν να βοηθήσουν τη δική σου μάτια και τις επαγγελματικές σου προοπτικές

30. Alex - 10 Δεκεμβρίου, 2006

Πρώτη φορά στο blog σου (ναι, θα αυτομαστιγωθώ για αυτή μου την καθυστέρηση) και σου δίνω συγχαρητήρια για τον τρόπο γραφής σου! Για τις γνώσεις σου…τι να πω!

Λοιπόν, έρχομαι στην αιρετική απάντηση μου. Είμαι της ίδια σχολής με σένα (γενικότερα aka πληροφορικάριος). Διάβασα πρόσφατα δυο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία που σου προτείνω να αγοράσεις.

1) Ανολοκλήρωτη Επανάσταση (Μιχάλης Δερτούζος, Διευθυντής Computer Science Lab ΜΙΤ)

Πλήρης αποδοχή της Τεχνολογίας και της υπεροχής της, αναφορά στο μέλλον και στην εφαρμογή συστημάτων όπως το Oxygen στην ζωή μας. Ουσιαστικά, ωδή στην Τεχνολογία. Ταγμένος στην ιδέα της Ευγονικής (έμμεσα), ουσιαστικά όσοι μπορούν μπορούν, οι άλλοι τον «πούλο» κλπ. Ζήτω η τεχνολογία, μη βάζετε κανένα εμπόδιο.

2) Ανασκαφή στο Μέλλον (Χατζηχρήστος, Μαθηματικός)

Το δεύτερο βιβλίο απαντάει ουσιαστικά στο πρώτο. Η απάντηση θα σου αρέσει πολύ καθώς το βιβλίο συνδιάζει την Νανοτεχνολογία/Πληροφορική και την Αρχαιολογία! Τα αγαπημένα σου θέματα δηλαδή. Εν συντομία, η απάντηση του συγγραφέα (τεχνοκρατικό μυαλό) είναι μια αμφιβολία για το κατα πόσο η τεχνολογία του σήμερα (τεχνολογικός πολιτισμός του 1 και 0) μπορεί να επιβιώσει στον χρόνο για να τον ανακαλύψει ο ιστορικός του Αύριο. Ο συγγραφέας, πολύ φοβάται, πως ο σημερινός και αυριανός δυαδικός πολιτισμός μπορεί να εξαφανιστεί εν ριπή οφθαλμού. Αντιπαραβάλει λοιπόν τα δημιουργήματα της Τέχνης, της Φιλοσοφίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής ως απτά έργα που μπορέσαμε εμείς, οι νεώτεροι να σκάψουμε και να ανακαλύψουμε κάτω απο τόνους χώμα. Να βελτιώσουμε με αυτό τον τρόπο την ζωή μας μέσα απο την πρότερη γνώση. Άραγε τα 0 και 1 θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν και κυρίως να αποκωδικοποιηθούν απο τον μελλοντικό αρχαιολόγο;

Η δική μου γνώμη δεν παίζει ρόλο στο συγκεκριμένο θέμα ωστε να την αναλύσω. Απλά σαν τροφή για κουβέντα αναφέρω τα παραπάνω…

Καλη σου μέρα !

31. Mary - 18 Δεκεμβρίου, 2006

Μια απλή ερώτηση..
Ποια είσαι εσύ και με ποιο δικαίωμα θα κρίνεις και θα αφορίσεις όλους αυτούς που δεν έχουν τόσο στενή σχέση με την τεχνολογία και προτιμούν να μάθουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία…Ποια είσαι εσυ που θα χαρακτηρίσεις ώς ανώτερα τα παιδάκια που παίζουν games και ως κατώτερα τα παιδια που προτιμούν να διαβάζουν λογοτεχνία..Ολα τα πράγματα έχουν την χρησιμότητα τους και όλα είναι απαραίτητα. Και στην τελική αν το παιδί ξημεροβραδιαζόταν μπροστά από το pc και είχε μαυρα μεσάνυχτα για την ιστορία αυτού του εθνούς μάλλον κάτι δεν θα είχα κάνει σωστά ως μάνα.

32. Lida - 18 Δεκεμβρίου, 2006

Η ερωτήσεις που κάνετε είναι δυο. Πάμε παρακάτω

Είμαι ότι γουστάρω να είμαι και έχω δικαίωμα να κρίνω και να αφορίζω ότι και όποιον θέλω όπως και εσείς έχετε δικαίωμα να κρίνετε και να αφορίζετε οποίο θέλετε. Αυτό λέγετε ελευθέρια της έκφρασης και είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός μας.

Όλοι έχουμε σχέση με την τεχνολογία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι τις ζωής μας όποιος λέει το αντίθετο και θέλει πισωγυρίσματα έχει σοβαρό πρόβλημα με την αντίληψη της πραγματικότητας. Και που βλέπετε στο post αφορισμό όσων δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία (δεν υπάρχουν τετοιοι άνθρωποι στο σύγχρονο κόσμο) και προτιμούν να μάθουν ιστορία και πολιτισμό; Και σε πιο σημείο φαίνεται ότι θεωρώ τα παιδιά που διαβάζουν λογοτεχνία κατώτερα; Από όσο γνωρίζω τα παιδιά που διαβάζουν λογοτεχνία η μαθαίνουν ιστορία παίζουν και games και πολύ καλά κάνουν. Είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα παιδί να μην ασχολείται με τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παράλληλα με τα άλλα ενδιαφέροντα του και όταν συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι γονείς του η οι κοινονικές συνθήκες το εμποδίζουν όχι γιατί δεν θέλει το ίδιο.

Το τελευταίο πράγμα που δείχνει αν κάποιος είναι σωστός γονιός είναι το παιδί του γνωρίζει την «ιστορία του έθνους». Εκτός αν νομίζετε ότι το να γνωρίζει το παιδί σας πότε έγινε η άλωση της Τρίπολης η πότε υπογράφηκε η συνθήκη των σεβρών θα γίνει καλύτερος άνθρωπος, υπεύθυνος επαγγελματίας η σωστός πολίτης. Το να ασχοληθεί το παιδί σας με το PC μπορεί να μην το κάνει καλύτερο άνθρωπο αλλά σίγουρα θα αποκτήσει δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει η και να διαπρέψει στον σύγχρονο κόσμο. Η γνώση της «ιστορίας του έθνους»(ότι και να σημαίνει αυτό) θα του κερδίσει πόντους σε κανένα trivial pursuit η σε κανένα τηλεπαιχνίδι. Γιαυτο καλύτερα να επαναπροσδιορίσετε τις προτεραιότητες σας.

33. Don’t Kiss The Frog » Blog Archive » flashιά - 15 Φεβρουαρίου, 2007

[…] με ενεργά σύμβολα). Και ενώ μάλιστα, όπως λέει και η Λήδα, ακόμη και μίση γραμμή από τον κώδικα του εκτρώματος […]

34. χ - 16 Φεβρουαρίου, 2007

Λιγουλάκι μιλιτέρ σε βρίσκω. Δεν σου αρέσει που ο κόσμος είναι «έτσι»; Ούτε κι εμένα αλλά το συνήθισα.

35. Lida - 16 Φεβρουαρίου, 2007

Επειδή το συνηθίσατε και εσείς και πολλοί άλλοι συνεχίζει να είναι έτσι

36. Το παιδί που έγραφε σαν μεγάλος (μπάμιας) « Όξινη Ντροπή - 28 Μαΐου, 2007

[…] χώρα στα βάθη της ανατολής. ΑΙΣΧΟΣ λοιπόν στα σαλιγκάρια που διαιονίζουν μια κατάσταση που μας χώνει ακόμα πιο […]

37. Γαμημένα σαλιγκάρια…ΤΑΔΕ ΈΦΗ LIDA « ΜΠΟΥΟΥΡΛΟΤΟ! - 11 Οκτωβρίου, 2007

[…] 2006 Filed under: είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα — loli9 @ 9:49 pm https://lidasweblog.wordpress.com/2006/11/11/gamimena-saligkaria/ Συμφωνω κι επαυξάνω πουλένε. Κι όπως ο φίλτατος Κώστας […]

38. ΣΟΦΙΑ - 24 Οκτωβρίου, 2008

ΛΙΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΗΛΙΘΙΑ .
ΜΙΑ ΜΙΖΕΡΗ ΠΙΣΙ ΜΑΝΙΑΚ
ΑΝΤΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΔΕΝ ΠΑΣ ΝΑ ΦΑΣ ΚΑΜΙΑ ΚΡΕΠΟΥΛΑ?ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΒΑΝΔΗ?ΚΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΜΑΝ?ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΕ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ.

39. Lida - 24 Οκτωβρίου, 2008

Αυτή η συγουριά θα σε φάει Σοφία


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: