jump to navigation

Τα λεφτά…τα λεφτά..(Updated) 9 Σεπτεμβρίου, 2006

Posted by Lida in Greek IT.
trackback

Προς απάντηση αυτού του post ξαναδημοσιεύω αυτό το άρθρο πάνω στο θέμα των ελληνικών αγγελιών εργασίας. Είχε μπει σε forum πριν περίπου ένα χρόνο.

Πρόκειτε για μία πολύ πρόχειρη “έρευνα” αλλά πιστεύω ότι είναι ως ένα βαθμό ενδεικτική. Τα sites που επισκέφτηκα είναι το Χρυσή Ευκαιρία (η μεγαλύτερη εφημερίδα αγγελιών), injobs και skywalker (ίσως το πιο διάσιμο ελληνικό job site για πληροφορικάριους και όχι μόνο). Σαν ενδεικτικό των αντίστοιχων ξένων job sites έχω το jobsite.co.uk. Δεν είναι το καλύτερο αλλά ήταν το πιο δημοφιλές όσο ήμουν στην Αγγλία και με βάση τον αριθμό των αγγελιών που περιέχει πρέπει να είναι ακόμη δημοφιλές.

Jobsite.co.uk

Το search που έκανα ήταν για αγγελίες Java Senior στο Λονδίνο τις τελευταίες 7 ημέρες.

Από ότι φαίνεται με μια πρώτη μάτια οι περισσότερες αγγελίες δείχνουν στα πόσα κυμαίνετε ο μισθός (συνήθως ανά χρόνο η ανά μέρα αν είναι συμβόλαιο) που είναι διατεθειμένη να δώσει η εταιρία. Υπάρχουν επίσης αρκετές πληροφορίες για την φύση της εργασίας (τεχνολογίες που θα χρησιμοποιηθούν, απαιτούμενη εμπειρία, υποχρεώσεις) μερικές φορές μάλιστα οι αναφορές είναι λεπτομερέστατες. Επίσης αναφέρονται τα βασικά στοιχεία για τον τύπο της εργασίας (συμβόλαιο, “μόνιμη” θέση) και σε περιπτώσεις σύμβασης ορισμένου χρόνου αναφέρεται τις περισσότερες φορές η διάρκεια (πχ δύο μήνες, ένας χρόνος). Παρόλο που δεν δίνονται σε όλες τις αγγελίες λεπτομέρειες για το τι παροχές δίνει η εταιρία σε πολλές αναφέρονται τα ποσοστά επί του μισθού για τα bonus και τις υποχρεωτικές ετήσιες αυξήσεις, τις ημέρες άδειας και διάφορα αλλά extra.

Τα ελληνικά job sites.

Χρυσή Ευκαιρία

Οι αγγελίες εδώ περιορίζονται σε 3 γραμμές. Συχνά ούτε τα βασικά στοιχεία δεν εμφανίζονται όπως τεχνολογίες, εμπειρία κλπ. Φυσικά ούτε λόγος για συνθήκες, διάρκεια εργασίας, μισθό, προνόμια, ιδιωτική ασφάλιση.
Κατά την γνώμη μου σε ότι αφορά τις αγγελίες για εργασία η Χ.Ε. είναι απαράδεκτη. Με όσες από αυτές ασχολήθηκα στο παρελθόν ήταν για εμένα χάσιμο χρόνου. Υπάρχει μια περίπτωση να βρεθεί κάτι χρήσιμο στις “πληρωμένες” αγγελίες που εμφανίζονται μόνο στην έντυπη έκδοση αλλά και εκεί οι πληροφορίες ποτέ δεν αναφέρονται με συγκεκριμένα στοιχεία σε μισθούς , τύπο εργασίας , συνθήκες, παροχές κλπ

Injobs

Όλες οι αγγελίες τους έχουν τουλάχιστον τις βασικές πληροφορίες σε ότι αφορά ζητούμενες τεχνολογίες και εμπειρία. Επίσης το όνομα τις εταιρίας εμφανίζετε σε όλες τις αγγελίες και μερικές παρέχουν και το company profile. Δίνονται επίσης και πληροφορίες πάνω στον τύπο τις εργασίας (δελτίο παροχής, πλήρης απασχόληση κλπ). Τρεις αγγελίες εμφανίζουν ποσό για το μισθό και υπάρχουν ακόμη κάποιες γενικές αναφορές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.

Το συγκεκριμένο site παρόλο που φαίνεται να υποχρεώνει τον εργοδότη να παρέχει πολύ περισσότερες “ουσιαστικές” πληροφορίες έχει ελάχιστες αγγελίες για πληροφορική. Επίσης δεν φαίνεται να ανανεώνονται συχνά πράγμα που δίνει την εντύπωση εγκατάλειψης.

Skywalker

Όλες οι αγγελίες έχουν τουλάχιστον τις βασικές τεχνικές πληροφορίες, εμπειρία κλπ και αρκετά διαθέτουν και λεπτομέρειες. Και εδώ υπάρχει πάντα το όνομα της εταιρίας καθώς και συχνά δίνεται το company profile. Δεν δίνονται ο τύπος τις εργασίας και συγκεκριμένα ποσά για μισθούς, ενώ συχνότατα βλέπουμε τις γνωστές αοριστίες τύπου “ελκυστικό πακέτο αποδοχών”, “ευχάριστο περιβάλλον εργασίας”. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς “bonus”, “πρόσθετη ιδιωτική κάλυψη”. “προοπτικές εξέλιξης” αλλά φυσικά ποτέ δεν αναφέρονται ουσιαστικές λεπτομέρειες,

Το Skywalker είναι το καλύτερο ελληνικό site για αγγελίες τουλάχιστον στο χώρο της πληροφορικής. Αλλά και αυτό σε ότι αφορά της παροχές που δίνει ο εργοδότης περιορίζετε σε γενικολογίες.

Το κοινό χαρακτηριστικό σχεδόν σε όλες τις αγγελίες πληροφορικής στην Ελλάδα είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα στοιχεία/ποσα σε ότι αφορά το μισθό, το τύπο εργασίας (δελτίο παροχής, μισθωτή εργασία) και άλλου τύπου παροχές όπως αυξήσεις, bonus κλπ.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι εργοδότες νομίζουν (και βραχυπρόθεσμα έχουν “δίκιο”) ότι αποκρύπτοντας αυτού του είδους τις πληροφορίες έχουν κέρδος. Η διάθεση του είδους πληροφορίας θα έδινε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να μπορούν άμεσα να συγκρίνουν τι τους προσφέρει ο κάθε εργοδότης και με βάση ποια κριτήρια. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τον ουσιαστικό και υγιή ανταγωνισμό των εργαζομένων μεταξύ τους (συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω στις καινούριες τεχνολογίες, σωστή επαγγελματική συμπεριφορά) με αλλά κυρίως τον ανταγωνισμό των ιδίων των εταιριών για την προσέλκυση σωστά καταρτισμένων και υπεύθυνων επαγγελματιών και αυτό δεν συμφέρει άμεσα τον έλληνα εργοδότη.

Εδώ θα δώσω ένα παράδειγμα για να γίνω λίγο πιο κατανοητή.

Π.χ. Ας πούμε πως είμαι developer και δουλεύω στην BabisSoft . Ο μισθός μου είναι 5 δεκάρες με τον βασιλιά απάνω, το οράριο είναι 12 ώρες και σαββατοκύριακα με τις υπερορίες απλήρωτες και καμία αύξηση από τότε που μπήκα στην δουλειά.. Διαθέτω πτυχίο στην πληροφορική και απασχολούμε σε σχετικά μεγάλα projects με συγκεκριμένη γκάμα τεχνολογιών. Όπως είναι φυσικό έχω αρχίσει να εκνευρίζομαι με αυτή την κατάσταση και θέλω να ψάξω για μια άλλη δουλειά. Αν οι αγγελίες μου παρέχουν άμεσα λεπτομερείς πληροφορίες για τις παροχές (μισθός, τύπος εργασίας, έξτρα) που δίνει ο εργοδότης μαζί με τις απαιτήσεις/υποχρεώσεις (τεχνολογίες, εκπαίδευση, επίπεδο γνώσεων, εμπειρία κλπ) Τότε έχω αυτομάτως μια σύγκριση με την δική μου θέση, ξέρω κατά πόσο είμαι κορόιδο η όχι και ανάλογα κανονίζω την πορεία μου (κάθομαι στα αυγά μου, την κάνω κατευθείαν από εκεί που είμαι, ζητάω αύξηση-παροχές-βελτίωση συνθηκών, βελτιώνω τις γνώσεις μου πάνω σε τεχνολογίες που έχουν καλύτερες αποδοχές κλπ).
Ταυτόχρονα ο εργοδότης μου επειδή οι ανταγωνιστές του λένε ξεκάθαρα τι δίνουν και για ποια συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών φροντίζει να παρέχει τουλάχιστον τα ίδια στους εργαζομένους του που έχει ανάγκη μιας και αν δεν το κάνει αυτό θα την “πουλέψουνε” σιγά-σιγά από την γαλέρα του.

Note: Το πιθανότερο είναι ότι αν αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες από την αρχή της καριέρας μου εγώ δεν θα βρισκόμουν στην θέση που περιγράφω παραπάνω.

Με το να υπάρχει άγνοια πάνω στο που ακριβώς κυμαίνονται οι μισθοί, παροχές κλπ για κάθε τύπο εργασίας στην πληροφορική οι εργοδότες μπορούν να λένε ότι θέλουν στον κάθε υποψήφιο εργαζόμενο. Μέσα στις ελληνικές εταιρίες βρίσκονται συχνά εργαζόμενοι με τις ίδιες δυνατότητες (τυπικές και ουσιαστικές), την ίδια εμπειρία και τις ίδιες υποχρεώσεις που παρόλα αυτά έχουν τεραστία διάφορα στους μισθούς και τις παροχές που τους δίνονται. Και αυτό συχνά έχει να κάνει με το πως οι ίδιοι διαπραγματεύθηκαν την θέση τους όταν προσελήφθησαν. Δηλαδή οι εργαζόμενοι είναι μόνοι τους μπροστά στον εργοδότη και αν δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για την αγορά (που είναι έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολο να βρεθούν) και δεν είναι αρκετά έμπυροι στις διαπραγματεύσεις μπορούν πολύ εύκολα να βρεθούν με μισθό πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων και υποχρεώσεων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 6 χρόνια που είμαι στην ελληνική αγορά εργασίας έχω περάσει πολλές συνεντεύξεις και σε καμία δεν μου δηλώθηκε από την αρχή ποιο ποσό ήταν διατεθειμένοι οι εργοδότες να πληρώσουν για την διαφημιζόμενη θέση. Πάντα περίμεναν πρώτα εγώ να πω πόσα θέλω και ακόμη και τότε σπανιότατα δήλωναν αν αυτό είναι αποδεκτό η όχι (αν δεν ήταν αποδεκτό απλά δεν ξαναεπικοινωνούσαν μαζί μου). Όλη αυτή η μυστικοπάθεια πάνω στο θέμα τον οικονομικών παροχών δεν είναι τυχαία.

Φυσικά με το να ακολουθούν αυτό το σύστημα σε τελική ανάλυση κάνουν ζημιά στον ίδιο τους τον εαυτό μιας και μπαίνει με αυτό τον τρόπο ένα επιπλέον εμπόδιο στην κίνηση του εργατικού δυναμικού μέσα στην αγορά και κατ’ επέκταση η βελτίωση του (από την προσωπική μου εμπειρία ακόμη και η μετακίνηση τον εργαζομένων από εταιρία σε εταιρία η μεταξύ τον διαφορετικών τμημάτων μιας εταιρίας- σε λογικά χρονικά πλαίσια βέβαια- μπορεί να είναι καλό πράγμα και για τους δυο).

Update: Μπήκα στο Skywalker.gr και από ότι φαίνεται οι αγγελίες του αναφέρουν σπάνια πλέον ονόματα εταιριών και δεν δίνουν αναλυτικές πληροφορίες όπως το είδος της εργασίας, το company profile όπως έκαναν πριν ένα χρόνο. Τώρα το site τους μοιάζει πολύ με αυτό της χρυσής ευκαιρίας. Κρίμα.

Σχόλια»

1. x-psilikatzoy - 9 Σεπτεμβρίου, 2006

Μια ακόμα παρατήρηση στην πολύ καλή έρευνά σου. Έχει γεμίσει ο τόπος από αγγελίες γραφείων ευρέσεως εργασίας για λογαριασμό πελατών τους. Έχεις ένα νούμερο τηλεφώνου που επαναλαμβάνεται για καμμιά εικοσαριά αγγελίες και δεν έχεις ιδέα η εταιρεία που εκπροσωπούν αυτά τα γραφεία, πού είναι (η περιοχή είναι βασικότατο πράγμα) και φυσικά πολύ λίγα επιπλέον στοιχεία για την φύση της δουλειάς.
Όπερ και σημαίνει, μία συνέντευξη στο γραφείο ευρέσεως εργασίας και μία (ή περισσότερες) στην εν λόγω εταιρεία. Μας ρώτησαν γαμώτο αν θέλουμε να ταλαιπωρηθούμε για να καταλάβουμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ή είναι πολύ μακριά η συγκεκριμένη εργασία;
(σε ζάλισα, αλλά είπα να πω τον πόνο μου – άψογο timing μικρή μου). 🙂

2. adamo - 9 Σεπτεμβρίου, 2006

Το βασικό πρόβλημα είναι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο Salary Survey (όπως πχ. αυτό που κάνει το USENIX/SAGE), το οποίο θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη.

3. adamo - 9 Σεπτεμβρίου, 2006

Και για όποιον ενδιαφέρεται:
http://www.sage.org/salsurv/

4. libertarian - 10 Σεπτεμβρίου, 2006

Πόσο είναι ο μισθός του senior πληροφορικάριου (πχ software engineer) στην Ελλάδα πάνω κάτω; (στο πολύ χονδρικά…). Αγγλία αν δεν κάνω λάθος είναι γύρω στα 25k με 45k τον χρόνο.

5. adamo - 10 Σεπτεμβρίου, 2006

@libertarian:
Δεν υπάρχει μέτρηση ώστε να μπορείς να ξέρεις. Άσε που υπάρχει και η λούμπα των «στόχων», μπόνους κ.λπ. Πάντως είναι ασφαλές να το υπολογίζεις κοντά στα 24Κ στις καλές περιπτώσεις.

‘Ασε που το seniority υπολογίζεται διαφορετικά ανά εργοδότη…

6. Lida - 10 Σεπτεμβρίου, 2006

Το high end είναι όντως 24k ευρω καθαρά ίσως λίγο παραπάνω αν είσαι πολύ τυχερός. Στην Αγγλία οι senior Java Developers μπορούν να φτάσουν και τις 80.000 ΛΙΡΕΣ!. Αν πάμε και στους senior που δουλεύουν με contracts τα ποσά πάνε πολύ πιο πάνω. Περίεργες ειδικότητες όπως SAP έφταναν τις 200.000 όταν ήμουν εκεί πριν 7 χρόνια

Ο μέσος έλληνας developer θα πάρει όταν μπει στην δουλειά κάπου 1000-1400 ευρώ μισθό (μικτά). Αλλά είναι σύνηθες το αρχικό πόσο να φτάνει τα 600-800 ευρω (μικτά!).

7. giannis - 10 Σεπτεμβρίου, 2006

Στις αρχές του καλοκαιριού που έψαχνα για νέα δουλειά (μήπως ξεφύγω από την εκμετάλευση της παλιάς), παρατήρησα κάτι περίεργο. Ενώ στην αθήνα η ζήτηση σε IT ήταν αρκετά μεγάλη, στην θεσσαλονίκη ήταν κοντά στο μηδέν με απόλυτη κυριαρχία της ζήτησης υπαλλήλων γραφείου (δηλαδή σκλάβους για όλες τις δουλειές (κατώτατος μισθός, παντώς είδους ευθύνες, 24h on call (όχι, δεν είμαι υπερβολικός))).

Παλιά λέγανε πως το σαπούνι που ξοδεύει μια χώρα αντανακλά τον πολιτισμό της, σήμερα θα μπορούσε κανείς να πει το ίδιο για την ζήτηση πληροφορικάριων. Δυστυχώς, εδώ στην θεσσαλονίκη οι εν δυνάμει εργοδότες είναι πολύ πίσω στις αντιλήψεις για τις πρακτικές που πρέπει να ακολουθούν για να πάνε οι επιχειρίσεις τους μπροστά.

8. OldSkipper - 11 Σεπτεμβρίου, 2006

Ληδα, οι τιμες εχουν πεσει πολυ σε συγκριση με τα 7 χρονια πριν (αχχχχχ, ωραιες εποχες).
Δουλεψα προσφατα στην Αγγλια – μονο στην περιοχη του Λονδινου αμειβεσαι καπως καλυτερα (λογω του ψηλου κοστους ζωης).

Ενδεικτικα για την Γερμανια: senior j2ee developer (freelancer) παιρνει 65-70 ευρω/ωρα και εχει ~160 μερες/χρονο δουλεια. Σαν SAP freelancer βγαζεις 85-90 ευρω/ωρα.

Και εδω υπαρχουν μεγαλες διαφορες στον αριθμο των θεσεων εργασιας. Π.χ. Φρανκφουρτη (τραπεζες) και Μοναχο (βιομηχανια) εχουν ελλειψη απο πληροφορικαριους, ενω αλλες μεγαλες πολεις (Αμβουργο, Βερολινο κ.α.) περισσευμα. Πολλοι συναδελφοι βρισκονται γι’ αυτον τον λογο συνεχεια στους δρομους και ζουν σε ξενοδοχεια (σαν freelancer αλλαζεις τοπο εργασιας ανα 6μηνο, οποτε δεν συμφερει να μετακομιζεις συνεχεια).

9. Lida - 11 Σεπτεμβρίου, 2006

Καλά για τις 200.000 λίρες δεν ξέρω αν ισχύουν ακόμη. Έχω ακούσει για 80 και 85 χιλιάδες λίρες για senior J2EE στο Λονδίνο. Δεν ξέρω αν είναι ειδική περίπτωση πάντως υπάρχει.

10. dimis - 11 Σεπτεμβρίου, 2006

@all, εγω εχω μια απορια. οι πολυεθνικες στην Ελλαδα τυπου Microsoft, Oracle, Cisco, κλπ ακολουθουν την ιδια τακτικη με τον μικρο/μικρομεσαιο Ελληνα επιχειρηματια και δεν λενε τπτ για μισθο στην αγγελια τους ή ακολουθουν το αγγλικο (διεθνες) στυλ;

@giannis, αστα να πανε ειναι η κατασταση σε ΙΤ στην Θεσσαλονικη .

11. adamo - 11 Σεπτεμβρίου, 2006

@dimis:
ναι

12. Ελληνικό IT (part 2) « The vermilion blog - 18 Σεπτεμβρίου, 2006

[…] Τι να επικρατεί, άραγε, επί του θέματος στο εξωτερικό; Όπως έχει αναφέρει ήδη η Λήδα, μία βόλτα από monster.com κ τα συναφή βρετανικά site (totaljobs, topjobs, jobsite) μας αποδεικνύει ότι ενώ κάποιες αγγελίες αρκούνται να αναφέρουν “excellent rate”, υπάρχουν ΚΑΙ αρκετές άλλες οι οποίες αναφέρουν salary range. Επιτρέπουν έτσι σε κάποιον να παρακολουθήσει λίγο καιρό την αγορά, να δει τι επικρατεί κ να κρίνει μόνος του, πόσο αξίζει ο ίδιος, τι τον συμφέρει κ τι όχι. […]

13. van - 5 Οκτωβρίου, 2006

Κατα τυχη επεσα στο συγεκριμενο post μιας και ψαχνω διαφορες συζητησεις για να καταλαβω τι γινεται μισ8ολογικα στην ελλαδα. Δε μπορω και εγω να καταλαβω τη μυστικοπαθεια που κυριαρχει με τους εργοδοτες. Εργαζομαι εδο και 9 χρονια στην Αγγλια κ μετα απο διαφορες αποπειρες που εχω κανει να επιστρεψω ελλαδα μενω ακομη εδω. Ακομη δε μπορω να μα8ω ποσο ακριβως «αξιζω» στην ελλαδα οποτε σε διαφορες συνεντευξεις αλλες φορες νομιζω οτι παρουσιαζομαι με πιο απροσιτες οικονομικες απαιτησεις οποτε αντι ο εργοδοτης να μου αντιπροτεινει με βαση τα standards της αγορας και το συγεκριμενο ρολο, με αποκλειει απο την διαδικασια της επιλογης.
Οι πολυεθνικες ακολοθουνε και αυτες τελειως διαφορετικο μοντελο απο την υπολοιπη ευρωπη και προσαρμοζουν τους μισθους στα standards της ελλαδος ασχετα αν τα rates τους προς τους πελατες τους ειναι αντιστοιχα με αυτα εταιριων πχ. της Αγγλιας. Πολλοι που κανουν relocation απο το ιδιο τμημα εταιριας σε παραρτημα της ελλαδος αναγκαζονται σε αναγκαστικη μισθολογικη αλλαγη.

Πριν μερικα χρονια αναζητουσα για την εταιρια μου στην Αγγλια διαφορες εταιριες για να αναλαβουν development projects. Η προσφορα που ειχαμε απο συγκεκριμενη εταιρια στην ελλαδα «την μεγαλυτερη του χωρου» ηταν στα ιδια rates με προσφορες απο Ιρλανδια, Αγγλια, Γερμανια κλπ. Ασχετα αν η εταιρια θα πληρωνε του 1-2 προγραμματιστες που θα χρειαζοταν με max.600-800E το μηνα και να σου χρεωνει εσενα την εργατομερα ως το διπλασιο η τριπλασιο!.. Πολλοι θα πουν οτιτο κοστος ζωης ειναι φθηνοτερο στην ελλαδα κλπ κλπ αλλα αυτο η μισθολογικη κλιμακα εχει μεινει πολλα χρονια πισω…

Anyway δε μπορω ακομη να καταλαβω τι γινεται και να κανω καποια προβλεψη για μελοντικη αλλαγη στη μελλον.

Προς το παρων συνεχιζω να δουλεω ως freelancer και προσπαθω να παρω την μεγαλη αποφαση για αναζητηση εργασιας στην ελλαδα!

14. Lida - 5 Οκτωβρίου, 2006

@van.
Μείνε εκεί που είσαι. Θα το μετανιώσεις πικρά αν έρθεις εδώ

15. van - 5 Οκτωβρίου, 2006

@Lida
Μπα…νομιζω συντομα νομιζω θα γυρισω εκτος αν βρεθει καποια χρυση τομη.. 😮

Anyway, nice blog!!!

16. vita - 11 Νοεμβρίου, 2006

Γεια σας παιδια εγω σε λιγο καιρο τελειωνω το τει πληροφορικης στη Θεσσαλονικη για καποιους αλλους λογους ισως αναγκαστω να παω στην Αγγλια οποτε θα ηθελα να ρωτησω αν υπαρχει καμια πιθανοτητα ευρεσης εργασιας σχετικη με το αντικειμενο μου.

17. Lida - 11 Νοεμβρίου, 2006

Στην ελλαδα η στην αγγλία?

18. vita - 11 Νοεμβρίου, 2006

στην Αγγλια

19. Lida - 11 Νοεμβρίου, 2006

Δοκίμασε τα παρακάτω links ειναι 99% σίγουρο ότι θα βρεις κάτι χρήσιμο.

http://www.jobsite.co.uk/
http://www.totaljobs.com/

20. vita - 11 Νοεμβρίου, 2006

Σε ευχαριστώ πολύ

21. paliktzoglou - 20 Σεπτεμβρίου, 2007

Kalispera k apo mena (sorry gia ta greklish):(
Telika to blog su super k antikatroptizete apolita stin pragmatikotita mou ton teleyteo kairo…
Edo stin Thessaloniki ta pragmata einai polly pio diskola k oi epiloges pio periorizmenes, k kyrios den yparhoun sovares eteries, den yparhi ypodomi…den yparhi tipota!!!

22. Dimitris - 13 Φεβρουαρίου, 2008

hi psaxnw doulia sti 8esaloniki mipos kseri kanis kanena sit?(ine epigon den exo xrimata akoma k gia ena paketo tsigara!!

23. To paidi toy laoy - 22 Φεβρουαρίου, 2008

3erw kati oikodomes

24. Alex - 10 Σεπτεμβρίου, 2008

Μια ιστοσελίδα που βλέπω συχνά μπροστά μου τώρα τελευταία είναι το hhtp://www.slando.gr το ανακάλυψα αρχικά από έναν σύνδεσμο που βρήκα στο αγγλικό gumtree.

25. Alex - 10 Σεπτεμβρίου, 2008

Μια ιστοσελίδα που βλέπω συχνά μπροστά μου τώρα τελευταία είναι το http://www.slando.gr το ανακάλυψα αρχικά από έναν σύνδεσμο που βρήκα στο αγγλικό gumtree.

26. Tasos - 24 Οκτωβρίου, 2008

Episeis einai kai to http://www.mylist.gr to opio exei aggelies! Auto to brhka sto loquo ths ispanias

27. Panagiotis - 18 Νοεμβρίου, 2008

Taso …. Vrikes to mylist sto Loquo??? Pou akrivos? Apo oso xero to loquo anhkei ston omilo aggeliwn toy E bay kai apo oti vlepo to link vgainei sto http://www.slando.gr kai einai logiko ama diavaseis to parakato tha katalaveis http://www.internetinfo.gr/internetnews/index.html.

28. Tasos - 27 Νοεμβρίου, 2008

Panagioti…….. hmoun sto loquo, epsaxna spiti kai kapios eixe mia aggelia gia ena spiti sthn Ellada, eixe ena link gia to myList.gr mou arese to site kai to eipa. Auta pou les kala einai kalo kai to slando. Alla den me endiaferoun olla auta pou les.

29. Tasos - 27 Νοεμβρίου, 2008

Pantos bes kai des to tha sou aresei sygoura edw pou ta leme. http://www.mylist.gr

30. Jim - 18 Δεκεμβρίου, 2008

Τι να δουμε φιλε Τασο στο mylist? Τσεκαρα την κατηγορια Εργασία και ειναι γεματο αγγελιες για multi level marketing 😦 Πυραμιδες κτλ ….
Αν ψαχνετε για δουλεια ειναι αδικος κοπος…

31. Jimmy - 18 Δεκεμβρίου, 2008

Mia ali kali selida eine to http://www.bambam.gr

Exei arketa kala pragmata…

32. Nikos - 17 Ιανουαρίου, 2009

για αυτοκινητα τωρα τελευταία βλέπω το http://www.autodealer.gr – αλλαγη απο τα ιδια


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: