jump to navigation

Ηλεκτρονικά Παιχνίδια

Αυτό το κείμενο είναι μια μάλλον άγαρμπη και πρόχειρη προσπάθεια δημιουργίας ενός «οδηγού για αρχάριους» για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και απευθύνεται κυρίως σε γονείς καθώς και σε ανθρώπους που ψάχνουν να μάθουν κάτι περισσότερο πάνω στο θέμα από αυτά που τους σερβίρουν τα πανικόβλητα δελτία ειδήσεων. Δημιουργήθηκε από την αγανάκτηση και την αηδία που νιώθω εδώ και καιρό για την αντιμετώπιση που έχει ο συγκεκριμένος τομέας της πληροφορικής (ένας από τους πιο πετυχημένους και κερδοφόρους παγκοσμίως) στην Ελλάδα, ιδίως από τα ΜΜΕ. Θα μεταβάλλεται σταδιακά μιας και θα προσθέτω σιγά-σιγά περισσότερα στοιχεία.

Μια μικρή (αλλά ημιτελή) εισαγωγή για το τι είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορείτε να βρείτε εδώ

Πρέπει αρχικά να αναφέρω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος οργανισμός παρόμοιος με το Entertainment Software Association (ESA) και το Interactive Software Federation of Europe (ISFE) που να αντιπροσωπεύει τους εισαγωγείς /παραγωγούς (???) ηλ. παιχνιδιών καθώς και όλα τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Επισήμως υπεύθυνος για αυτό τον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα είναι ο ΣΕΠΕ. Ανεπίσημα μπορεί να απευθυνθεί κανείς στους ίδιους τους εισαγωγείς. Μερικοί από αυτούς έχουν αρκετά ενημερωμένα τμήματα PR που μπορούν να δώσουν πληροφορίες τουλάχιστον σε ότι αφορά τα προϊόντα τους.

Οι μερικοί εισαγωγείς ηλ. παιχνιδιών στην Ελλάδα είναι

Sony (κονσόλες και τίτλοι παιχνιδιών Playstation)

Microsoft (κονσόλες και τίτλοι παιχνιδιών Xbox)

CDMedia (αντιπρόσωποι Ubisoft, 2K, Capcom)

IGE (αντιπρόσωποι, Activision, Bethesda)

Κάτι που πολύς κόσμος φαίνεται να μην έχει καταλάβει είναι ότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια για παιδιά. Ανάλογα με το περιεχόμενο τους απευθύνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και αυτή η πληροφορία πλέον εμφανίζεται υποχρεωτικά πάνω στην συσκευασία τους. Αρκετά απ αυτά μάλιστα απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικους παίκτες. Και όπως ένας κινηματογράφος δεν πρέπει να επιτρέπει την είσοδο σε μικρά παιδιά όταν προβάλει ένα θρίλερ η ένα video club δεν πρέπει να νοικιάζει τσόντες σε ανήλικους έτσι και τα καταστήματα και τα internet café δεν πρέπει πουλάνε και να επιτρέπουν σε μικρά παιδιά να παίζουν αυτά τα παιχνίδια.

Το πρόβλημα, κατά την γνώμη μου βρίσκετε περισσότερο στην άγνοια των υπευθύνων, κυρίως των πωλητών στα καταστήματα και των ανθρώπων που επιβλέπουν τα internet cafe. Από μια πολύ πρόχειρη έρευνα που έκανα κανένας από αυτούς που ρώτησα δεν γνώριζε σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνονταν τα παιχνίδια που διέθετε το κατάστημα του. Συχνότατα δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη διαβάθμισης της καταλληλότητας των παιχνιδιών. Και επειδή είναι κάπως ουτοπικό το να περιμένει κανείς σε ένα ξέφραγο αμπέλι όπως η Ελλάδα να υπάρξει κάποιος κρατικός έλεγχος η ενημέρωση του προσωπικό των εταιριών πάνω στο θέμα, θα πρότεινα στους γονείς να ενημερώνονται για την καταλληλότητα των παιχνιδιών και να μπορουν να αναγνωρίζουν μόνοι τους τις διάφορες κατηγόριες που αυτά ανήκουν.

Για την Ευρώπη οργανισμός υπεύθυνος για την αξιολόγηση και κατάταξη στις αντίστοιχες κατηγορίες είναι ο Pan European Game Information (PEGI).

Τα σύμβολα της PEGI για τις ηλικιακές κατηγόριες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών

To site του περιέχει πληροφορίες (και στα Ελληνικά) για την καταλληλότητα όλων των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για PC και κονσόλες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ένα άλλο site για αυτού του είδους τις πληροφορίες είναι το Askaboutgames.com το οποίο περιέχει και αρκετέ γενικές πληροφορίες για τα είδη κατηγορίες παιχνιδιών καθώς και απαντήσεις στις συνηθισμένες ερωτήσεις των γονέων για την επίδραση τους στα παιδιά.

Προς δημοσιογράφους:

Ξέρω πως αρκετοί από εσάς έρχεστε εδώ κατα καιρούς από αναζητήσεις για «βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια» με σκοπό να βρείτε «στοιχεία» για τα απείρου κάλλους ρεπορτάζ που βγάζετε στα τηλεοπτικά σας δελτία και στα άρθρα σας. Θέλετε να γράψετε για το πως τα παιδιά που ασχολούνται μαζί τους θα καταλήξουν δολοφόνοι και εγκληματίες, θα μείνουν πίσω στα μαθήματα τους, θα μειωθεί η νοημοσύνη τους, δεν θα μπορούν να αρθρώσουν λέξη, θα μπουν στο κοινωνικό περιθώριο. Για εσάς λοιπόν λέω τα εξής

Παίζω (κυρίως βίαια) ηλεκτρονικά παιχνίδια από την ηλικία των 8 ετών και συνεχίζω ακόμη και σήμερα. Δεν έχω ασκήσει σωματική βια, δεν είμαι αμόρφωτη η άνεργη, δεν ανήκω στους κοινωνικά αποκλεισμένους. Αντίθετα απεχθάνομαι την βια, είμαι νομοταγής, διαθέτω μεταπτυχιακό και εργάζομαι από τότε που αποφοίτησα. Παρόμοια χαρακτηριστικά με εμένα έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που ξέρω και ασχολούνται από μικρή ηλικία με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Προσωπικά βρίσκω ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν το εντελώς αντίθετα αποτελέσματα στην διάθεση και την ψυχολογία από αυτά που νομίζουν οι περισσότεροι που δεν ασχολούνται με το είδος. Εκτός από διασκέδαση τα θεωρώ μια εξαιρετικά καλή βαλβίδα ασφαλείας για όποτε νιώθω στρες η οργή από κάτι που συμβαίνει στην καθημερινή μου ζωη. Γενικότερα πιστεύω είναι ένας πολύ καλός τρόπος για εξοικειωθούν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες με τις νέες τεχνολογίες, να ακονίσουν το μυαλό τους και κυρίως να εκτονώσουν την φυσικη επιθετικότητα τους χωρίς να καταφύγουν στην σωματική βια.

Τα παραδοσιακά ομαδικά παιχνίδια όπως το κρυφτό, το κυνηγητό κ.α. που είναι πλήρως αποδεκτά από την κοινωνία μας και που συνηθίζετε βολικά να υμνείτε από τα ρεπορτάζ σας περιέχουν σαν αναπόσπαστο στοιχείο τους πραγματικούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών (Ποιος δεν έχει χτυπήσει έστω μια φορά κατά την διάρκεια τους, μάλιστα αυτά τα ατυχήματα σε μερικές περιπτώσεις καταλήγουν σε σοβαρό τραυματισμό η ακόμη και στον θάνατο) καθώς και τη συχνά σαδιστική σωματική βια που επιβάλλεται συνήθως από τους νικητές στους ηττημένος.

Αυτού του είδους οι κίνδυνοι για την σωματική και ψυχική ακεραιότητα των παιδιών που υπάρχουν στα παραδοσιακά παιχνίδια δεν υπάρχουν στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παρολαυτα ενώ και εσείς οι ίδιοι (όπως και όλοι όσοι θυμούνται την παιδική τους ηλικία) έχετε προσωπική εμπειρία αυτών των καταστάσεων, επιμένετε στον να προβάλετε την ανύπαρκτη “αμόλυντη παιδική αθωότητα” που απειλείται από την “επικίνδυνη” και “απάνθρωπη” εικονική βια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Όσο για το επιχείρημα της ψυχρότητας και της αντικοινωνικότητάς δεν έχετε παρα να κάνετε μια βόλτα από ένα internet cafe η να μπείτε σαν spectator σε κάποιο game server για να δείτε τον χαβαλέ που γίνεται και τις πλάκες που πέφτουν. Το μοναδικό πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη φυσικής άσκησης, που θα διορθωθεί από ότι φαίνεται στο μέλλον.

Καταλάβετε επιτέλους ότι πρόκειται για μια από τις πιο χρήσιμες και λυτρωτικές μορφές σύγχρονης διασκέδασης για παιδιά και για ενήλικες και πως με το να την δυσφημείτε συστηματικά δεν βοηθάτε κανένα. Ούτε τα παιδιά που θα συνεχίσουν ανεξέλεγκτα να κάνουν ότι κάνουν, ούτε τους γονείς που θα παραμένουν τρομαγμένοι από «τα παιχνίδια του σατανά» και μέσα στον πανικό τους θα αποκλείουν στα παιδιά τους κάθε πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, ούτε την δυνατότητα αυτής της χώρας να αποκτήσει επιτέλους μια γενιά που να αγαπάει τη καινοτομία και την τεχνολογική εξέλιξη. Από προσωπική εμπειρία ξέρω ότι ξεκινώντας από τα παιχνίδια αρκετά παιδιά θα θελήσουν να πάνε παραπέρα. Στη ανάπτυξη εφαρμογών (για την πλάκα τους στην αρχή, πιο σοβαρά αργότερα), στην έρευνα, σε όλο αυτό τον καινούριο κόσμο που ξανοίγεται μπροστά τους. Και ίσως γίνουν οι επόμενοι ερευνητές και πρωτοπόροι που τόσο έχουμε ανάγκη.

Και μιας και είμαστε στο θέμα εσείς που λέτε τόσα για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχετε παίξει πότε κανένα; Έχετε την παραμικρή ιδέα τι είναι αυτό πρός στο οποίο εξαπολύετε τους λιβέλους σας; Τι διάολο, τόσο ηλίθιοι, τόσο διεστραμμένα τέρατα είναι οι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που διασκεδάζουν καθημερινά με αυτά, κάνοντας την συγκεκριμένη βιομηχανία να είναι εδώ και χρόνια πιο κερδοφόρα από την βιομηχανία κινηματογράφου; Μήπως το πρόβλημα δεν είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά εσείς που μαζί με την ελληνική κοινωνία έχετε μείνει τρεις δεκαετίες πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο; Διαβάζοντας μάλιστα τα άρθρα σας θα έλεγε κανείς ότι θέλετε απεγνωσμένα η Ελλάδα να συνεχίσει να παραμένει στην δεκαετία του 70 και να παει αν είναι δυνατόν πιο βαθιά στο παρελθόν. Γιατί άραγε;

Φυσικά όλα αυτά κάθομαι και τα γράφω άδικα. Αυτό που θα βγει μετά από την ανάγνωση αυτού του post μάλλον θα είναι άλλο ένα φρικαλέο άρθρο σαν και αυτό του «Ε» για την Mediaterra. Γιατί ο λαϊκισμός και η τεχνοφοβία πάντα ανεβάζουν τις κυκλοφορίες και την τηλεθέαση.

Σωστά;

Σχόλια»

1. 301 « Lida’s Weblog - 2 Σεπτεμβρίου, 2006

[…] Ηλεκτρονικά Παιχνίδια jump to navigation […]

2. 317 « Lida’s Weblog - 2 Σεπτεμβρίου, 2006

[…] Ηλεκτρονικά Παιχνίδια jump to navigation […]

3. Ηλεκτρονικά Παιχνίδια « Lida’s Weblog - 2 Σεπτεμβρίου, 2006

[…] Ηλεκτρονικά Παιχνίδια jump to navigation […]

4. FarCry - 25 Σεπτεμβρίου, 2006

Na prosteso oti to kathe game apekso apo to kouti tou anaferei tin ilikiaki omada stin opoia apeuthinetai opos simbainei kai stis tainies. Distixos kato ton 18 oi polites apagoreuoun mono tis erotikes tainies. Kai meta dierotontai oi pantes gia tin eksarsi tis bias ana ton kosmo 😛

Mathainoun oloi apo mikri ilikia na ektononontai paizontas Counter Strike kai metatrepontai olo kai perissotero se «ktini». Xanoun tin anthropia tous. An metrisei kaneis poses tainies kai posa games paragontai exontas mi biaio periexomeno tha dei oti einai elaxistos o arithmos. Distixos auti einai i pragmatikotita kai me auti poreuomaste sto mellon. Einai sto xeri tou kathenos na allaksei. Pera apo kapoia ilikia o kathenas einai ipeuthinos gia tis prakseis tou kai gia tin analipsi euthinon

5. brightbitebyalex - 11 Δεκεμβρίου, 2006

kala de nomizw oti ta pitsirikia pou oriontai gyrw mas sta net cafe einai akrivws kthnh, alla apopseis einai aftes! Epishs afto me thn eksarsh ths vias den einai toso sigouro oti exei na kanei me ta videopaixnidia alla kai afto einai mia megalh syzhthsh. H Lida kapou exei ena video apo ena 8xrono koritsaki sto youtube pou parolo pou de ksexwrizei thn atomikh apo th sylloogikh via ta leei kaloutsika. 8a se rwtousa an eisai papas alla lew na mh parektrapw, no hard feelings :p!

6. Lida - 11 Δεκεμβρίου, 2006

Μάλλον αναφερεσε σε αυτό εδώ

7. brightbitebyalex - 12 Δεκεμβρίου, 2006

yup afto akrivws! ty

8. Βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια: Η επιστροφή « Lida’s Weblog - 9 Ιουνίου, 2007

[…] Ηλεκτρονικά Παιχνίδια jump to navigation […]

9. gkafatos - 17 Νοεμβρίου, 2007

γεια, είμαι εδώ και αρκετή ώρα στο μπλογκ σου και περνάω σούπερ!
ως νεοσσός μπλόγκερ (ούτε ένα μήνα δεν έχω συμπληρώσει) ενημερώθηκα αλλά και … χαβαλέδιασα!

τώρα για τα ηλεκτρονικά: πάντα αυτοί που είχαν γεννηθεί 50ετών και γεροντοκοριασμένοι (ασχέτως φύλλου), ό,τι δεν καταλάβαιναν και τους ξεπερνούσε το έριχναν στην πυρά!
όσο για τους «συναδέλφους» μου δημοσιογράφους … να σου πω ότι έχεις άδικο, δε θα στο πω, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής!
αν δε βαρεθείς, ρίξε μια ματιά και στο δικό μου
νεότευκτο μλογκ http://www.u-hoo.gr/gianniskafatos
καλή συνέχεια

10. Manolis - 23 Απριλίου, 2009

Pisteuo oti ola ksekinane apo tin ellipsi agapis apo to spiti,otan den yparxei to paidi psaxnei upokatastato opoudipote

11. desertnaut - 19 Μαΐου, 2010

Ωραία τα λες, να συνεισφέρω ένα κορυφαίο:

Στην αρχαία Αθήνα, κάποιοι κατηγορούσαν τα ομηρικά έπη – ειδικά την Ιλιάδα. Έκανε, λέει, τους νέους φιλοπόλεμους…!!!

Περαστικά τους…

Keep on the good work

ΥΓ (Συγγνώμη για το duplication τού σχολίου… Εδώ ήθελα να το γράψω – το άλλο μπορείς να το διαγράψεις…)

12. Moral Panic | Lida's Weblog - 16 Μαρτίου, 2019

[…] Ηλεκτρονικά Παιχνίδια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: