jump to navigation

Santa Claus Conquers the Devil 14 Δεκεμβρίου, 2013

Posted by Lida in MST3K.
trackback

Α…Χριστούγεννα. Γιορτή χαράς και ελπίδας και ο καλύτερος τρόπος να τα γιορτάσει κανείς είναι μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών, το μεξικάνικο Santa Claus

Ο τίτλος είναι πολύ γενικός και σε καμία περίπτωση δεν προϊδεάζει το θεατή για το τι θα ακολουθήσει. Για αρχή θα προσπαθήσω να δώσω μια μικρή περιγραφή του έργου, αν και αυτό είναι κάπως δύσκολο. Έχουμε και λέμε λοιπόν.

DearLook on my works, ye Mighty, and despair!

Στο κρυστάλλινο ιπτάμενο κάστρο του ο Άγιος Βασίλης προετοιμάζεται για το βραδύ το Χριστουγέννων παίζοντας μουσική σε ένα εκκλησιαστικό όργανο ενώ παιδάκια ντυμένα σαν να έχουν βγει από πολυεθνικό tourist shop φτιάχνουν τα παιχνίδια του. Εντωμεταξύ στη κόλαση οι διάβολοι με κόκκινα καλσόν και φουσκωτά παντελονάκια διασκεδάζουν με χορευτικά αλα Φίνος Φιλμ. Το φαντασμαγορικό show διακόπτεται από τη φωνή του σατανά που διατάζει ένα από τους διαβόλους, τον Pitch να κατέβει στη γη για να βάλει όσο περισσότερα εμπόδια μπορεί στο έργο του Άγιου Βασίλη. Ο Pitch πιάνει αμέσως δουλειά και προσπαθεί να ωθήσει ένα κοριτσάκι, τη Λουπίτα και τρία αγοράκια στο έγκλημα.

DevilBut Santa oppresses the proletariat

Τα αγοράκια υποκύπτουν αλλά η φτωχιά Λουπιτα αντιστέκεται ηρωικά στις παροτρύνσεις του Pitch να κλέψει μια κούκλα . Ο Άγιος Βασίλης αφού εχει κατασκοπεύσει τα πάντα στο πλανήτη γη με συστήματα που συνδυάζουν τη τεχνολογία της NSA με το design ενός χαπακομενου με LSD Salvador Dali καβαλάει ένα έλκηθρο με δαιμονισμένους κουρδιστούς ταράνδους και κατεβαίνει στη γη. Ο Pitch αφού δεν καταφέρνει να βγάλει άκρη με τη Λουπίτα προσπαθεί να εμποδίσει τον Άγιο Βασίλη να μοιράσει τα δώρα του. Τελικά μετά από πολύ προσπάθεια κλέβει τις μαγικές του δυνάμεις και καταφέρνει να τον στριμώξει πάνω σε ένα δεντρό αλλά ο Άγιος Βασίλης ξεφεύγει τελευταία στιγμή με τη βοήθεια του Μέριλιν του μάγου. Η Λουπίτα αποκτά τη κούκλα της ενώ τα τρία κακά παιδάκια καταλήγουν με κομμάτια κάρβουνο αντι για δώρα. THE END.

Αυτή μέσες άκρες είναι η υπόθεση της ταινίας. Όχι Δεν Κάνω Πλάκα

Βέβαια αν εξετάσει κανείς την ιστορία αυτού του φιλμ το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο απρόβλεπτο. Η ιστορία του άγιου Βασίλη ήταν εκείνη την εποχή εντελώς άγνωστη στο Μεξικό οπότε ο σκηνογράφος και οι σεναριογράφοι αναγκάστηκαν να αυτοσχεδιάσουν για να συμπληρώσουν τα “κενά”. Στη εφιαλτική/απόκοσμη ατμοσφαίρα του έργου συνέβαλε και το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης René Cardona και η υπόλοιπη ομάδα της Estudios Churubusco Azteca ήταν υπεύθυνοι για μερικές από τις χειρότερες Ζ κατηγορίας ταινίες τρόμου στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ José Elías Moreno (Άγιος Βασίλης) είχε πίσω του μια καριέρα που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ρόλους κακών. Το κερασάκι στη σουρεαλιστική τούρτα ήταν η over the top μεταγλώττιση στα αγγλικά που προστέθηκε στο τελικό προϊόν. Έτσι το Santa Claus να καταλήξει στο Bottom 100 και τελικά εφτασε και στο MST3K (ασχολούμαι πολύ με το MST3K τελευταία, ίσως γράψω το λόγο κάποια στιγμή). Το παρακάτω video έχει η δικιά τους κουτσουρεμένη αλλά ξεκαρδιστική εκδοχή (η ταινία αρχίζει στο 8ο λεπτό). Η πλήρης unriffed version με αγγλική μεταγλώττιση βρίσκεται εδώ ενώ η αρχική έκδοση του έργου στα ισπανικά βρίσκεται εδώ.

No Lupita!

Το επεισόδιο στο οποίο προβλήθηκε το Santa Claus είναι ένα από τα καλύτερα της σειράς ενώ οι συντελεστές της εκπομπής Paul Chaplin και Kevin Murphy τη θεωρούν μια από τις αγαπημένες τους ταινίες. Μάλιστα το 2009 γύρισαν μαζί με τους ιστορικούς κινηματογράφου David Wilt και Charles Kilgore ένα μικρο ντοκιμαντέρ για να γιορτάσουν τα 50 χρόνια από την πρώτη προβολή της στους κινηματογράφους.

Είναι όμως το Santa Claus πράγματι τόσο κακό ώστε να αξίζει τη θέση της στο Bottom 100; Εμ…μάλλον όχι. Σίγουρα είναι πολύ τρομαχτική για παιδική ταινία (μόνο η σκηνή με τα μηχανικά ελάφια να κακαρίζουν σαν μανιασμένα είναι ικανή να παγώσει το αίμα του Chuck Norris), τα χρώματα της προκαλούν πονοκέφαλο (όπως λέει ο K. Murphy “Its like being hit in the face with a clown”) οι ερμηνείες είναι υπερβολικές, οι ρυθμοί αργόσυρτοι και το σενάριο εξαιρετικά ανόητο. Από την άλλη είναι συνολικά μια αξιοπρεπής παράγωγη που ξεπερνά κατά πολύ τα συνηθισμένα standards της Estudios Churubusco Azteca, οι ηθοποιοί βγάζουν σχετικά καλά το ρολό τους και οι χαρακτήρες της είναι αξιομνημόνευτοι. Ειδικά η ερμηνεία της Λουπίτα είναι τόσο γλυκιά και φυσική (“she is aggressively cute” που λέει και ο Servo) που μοιάζει σαν να μην παίζει αλλά να ζει το ρόλο της.

Όμως το πιο εντυπωσιακό με αυτή τη ταινία είναι το πόσο απίστευτα δημοφιλής είναι. Σε αντίθεση με τα περισσότερα έργα της λίστας με τις χειρότερες ταινίες που πια εμφανίζονται μονό σε Cult Movie Festivals η σε πανηγυριώτικα καλάθια του 1 ευρώ το Santa Claus έχει προβληθεί και επανεκδοθεί αμέτρητες φορές. Η επιτυχία του (έμεινε τέσσερις εβδομάδες στους κινηματογράφους και έφτασε να θεωρείται η κατεξοχήν χριστουγεννιάτικη ταινία στο Μεξικό) προσέλκυσε το ενδιαφέρον του K. Gordon Murray που ανέλαβε τη διανομή της στις ΗΠΑ. Το στοίχημα του Murray πέτυχε διάνα γιατί συνέχισε να προβάλλεται κάθε χρόνο στους αμερικάνικους κινηματογράφους τις γιορτές για πάνω από 20 χρόνια μέχρι η εμφάνιση του VHS τελικά να την επισκιάσει. Σήμερα σε πολλές χώρες της λατινικής Αμερικής έχει τη θέση που έχει στη γιορτινή παράδοση των ΗΠΑ το It’s a Wonderful Life του Frank Capra και προβάλλεται από τα τηλεοπτικά κανάλια με θρησκευτική ευλάβεια κάθε χρόνο την ήμερα των Χριστουγέννων. Μάλιστα η αύξηση των ισπανόφωνων μεταναστών καθώς και η ανανεωμένη δημοφιλία της μετά από την προβολή της από το MST3K την έχει μετατρέψει σε χριστουγεννιάτικη παράδοση και στις ΗΠΑ.

Τελικά η φήμη της σαν μια από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών έχει περισσότερο να κάνει με το πολιτιστικό σοκ που υφίσταται ο θεατής παρα με τα τεχνικά η άλλα μειονεκτήματα του έργου. Είναι υπερβολικά “ξένο” για το μεξικάνικο κοινό ενώ τα στα “δυτικά“ μάτια μοιάζει περισσότερο με σουρεαλιστικό εφιάλτη. Παρολαυτα για αυτή τη ταινία ισχύει ότι και για το Troll 2. Ο θεατής ίσως βγει μπερδεμένος από όλο αυτό το πολιτιστικό αχταρμά, ίσως γελάσει με τα λάθη και την ασυναρτησία της αλλά ποτέ δε θα νιώσει τη γλοιώδη μικροψυχία η τη φτηνιάρικη αδιαφορία που χαρακτηρίζουν ένα πραγματικά κακό έργο. Από τη πρώτη σκηνή είναι ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι συνετέλεσαν στη δημιουργία του Santa Claus αγαπούσαν αυτό που έκαναν και το αποτέλεσμα παρ’όλη την εξαλλοσύνη και τη τρέλα του είναι εξαιρετικά χαρούμενο, καλοπροαίρετο και ειλικρινές. It’s heart is in the right place που λένε και οι αγγλοσαξονοευραιομασόνοι και στη τελική αυτό είναι που κάνει μια χριστουγεννιάτικη ταινία πραγματικά γιορτινή.

Σχόλια»

1. Santa Claus Conquers the Martians | Lida's Weblog - 25 Δεκεμβρίου, 2014

[…] της ημέρας Πέρσι είχαμε το ανεκδιήγητο μεξικάνικο Santa Claus φέτος ήρθε η ώρα του Santa Claus Conquers the Martians από το μακρινό […]

2. Santa Claus and the Ice Cream Bunny | Lida's Weblog - 24 Δεκεμβρίου, 2015

[…] και από το καλόκαρδο πολιτιστικό αχταρμά του Santa Claus Vs the Devil και τη χαρούμενη φτήνια του Santa Claus Conquers the Martians περνάμε […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: