jump to navigation

Clusterf@ck to the Poor House:Part 3 Οκτώβριος 25, 2008

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Συνέχεια από το Clusterf@ck to the Poor House:Part 2

Η κατάρρευση της φούσκας τον στεγαστικών το 2007 έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις τράπεζες που έχουν εκδώσει και επενδύσει σε αυτά τα δάνεια προκαλώντας πτώση στα κέρδη τους. Το φθινόπωρο του 2008 το πλήρες μέγεθος τις καταστροφής γίνεται ορατό στις δημοσιεύσεις των αρνητικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου προκαλώντας το γκρέμισμα των δεικτών στα χρηματιστήρια. Οικονομικοί οργανισμοί με με assets που ξεπερνάνε το ΑΕΠ μιας μικρής χωράς εθνικοποιουνται, βάζουν λουκέτο η εξαγοράζονται από άλλους μέσα σε 3 εβδομάδες. Τα πάντα παγώνουν στην αγορά, τα ενδοτραπεζικά δάνεια σταματάνε, σχεδόν όλες οι πήγες ρευστού στερεύουν, τράπεζες και επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) έχουν μείνει στον άσσο χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια. Οι σπασμωδικές κινήσεις της FED και των άλλων τραπεζών δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Πρέπει να βρεθεί γρήγορα κάποιο οργανωμένο σχέδιο για να επανέλθει η εμπιστοσύνη και για να αρχίσουν να επανέρχονται τα πράγματα στους κανονικούς ρυθμούς.

Ο υπουργός οικονομίας των ΗΠΑ Henry Paulson και ο διοικητής της FED Bernanke καταθέτουν στην αμερικάνικη βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου τις τρεις σελίδες (τι διάολο, σε χαρτοπετσέτα από μπαρ το γράψανε;) του Emergency Economic Stabilization Act. Το σχέδιο προέβλεπε την διάθεση 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των τοξικών στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες που τα είχαν φορτωθεί έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι ζημίες που έχουν υποστεί από αυτά. Αρχικά καταψηφίζεται από τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές που θεωρούν ότι το σχέδιο είναι πολύ γενικολόγο, ότι οι τράπεζες πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους έτσι όπως τα έκαναν και γενικότερα δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει αύξηση των φόρων στο μέλλον. Η απόρριψη του σχεδίου προκαλεί πτώση 777 μονάδων στον δείκτη DOW Jones μέσα σε μία μέρα. Οι ψηφοφόροι που βλέπουν τα portfolios τους να βουλιάζουν όπως είναι φυσικό στέλνουν μαζικά μηνύματα στους βουλευτές που το καταψήφισαν λέγοντας τους ευγενικά να κόψουν τις μαλακίες και να ψηφίσουν το σχέδιο ΤΩΡΑ! Το σχέδιο ψηφίζεται μετά από διαπραγματεύσεις και μπόλικες αλλαγές στις 3 Οκτωβρίου και φαίνεται να έχει μια μικρή θετική επίδραση στην αγορά που όμως να εξαφανίζεται μέσα στις επόμενες ήμερες. Κάνεις δεν μοιάζει να πείθεται ότι το ποσό και η μέθοδος είναι αρκετά για να καλύψουν το πρόβλημα.

Εντωμεταξύ η φουρτούνα έχει μεταφερθεί πια και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τράπεζες σαν την Fortis, την UPS, την HBOS, την Bradford & Bingley. Οι τράπεζες της Ισλανδίας, που έχει στηρίξει σχεδόν ολόκληρη την οικονομία της στον χρηματοπιστωτικό τομέα να πηγαίνουν άπατες (μαζί με τα συνταξιοδοτικά πακέτα αρκετών Βρετανικών δήμων και οργανισμών που επένδυσαν σε αυτές)και ολόκληρη η χωρά βαράει κανόνι. Η αρχική αντίδραση των κρατών της ευρωπαϊκής ένωσης σε όλα αυτά είναι να κάνει η κάθε χωρά ότι της καπνίσει. Η Ιρλανδία περνάει νομό που εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ Οι Βρετανοί (και όχι μόνο) καταθέτες αρχίζουν να μεταφέρουν τα κεφάλαια τους σε ιρλανδικές τράπεζες προκαλώντας αντιδράσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η Γερμανία και η Γαλλία ανακοινώνουν ότι θα αυξήσουν και αυτές με την σειρά τους τα ποσά που εγγυώνται για τις καταθέσεις. Είναι φανερό ότι έτσι δεν γίνεται δουλεία και πρέπει να ανάψουμε το φως και να οργανωθούμε

Στις 8 Οκτωβρίου Η Βρετανία προτείνει την δικιά της λύση για διάσωση των τραπεζών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αγορά από το κράτος των προνομιούχων μετοχών των τραπεζών που έχουν ανάγκη ρευστότητα Σε αντάλλαγμα οι τράπεζες αυτές θα περιορίσουν την απόδοση μερίσματος στους μετόχους τους, θα ελαττώσουν τους μισθούς και τα bonus των στελεχών τους και θα δίνουν δάνεια με λογικά επιτόκια στις μικρές επιχειρήσεις. Το κράτος θα λαμβάνει μερίσματα από αυτές τις μετοχές και θα της πουλήσει όταν πια οι αγορές επανέλθουν σε κερδοφορία. Το σχέδιο αυτό μοιάζει πολύ πιο συμφέρον και πιο συγκεκριμένο από τις παπαριες του Paulson και υιοθετείται από τις χώρες τις ευρωπαϊκής ένωσης, την Ελβετία, την Σουηδία, τον Καναδά και την Κίνα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αρχίζουν να ανακάμπτουν σιγά σιγά και το κυριότερο, οι ενδοτραπεζικες συναλλαγές επιτέλους αρχίζουν να ξεπαγώνουν. Στις 14 Οκτώβριο και η αμερικάνικη κυβέρνηση υιοθετεί το σχεδιο Brown δίνοντας του 250 από τα 700 δις και ο DOW Jones αρχίζει να ανεβαίνει επιτέλους.

Όμως παρόλο που η φωτιά έχει πια περιοριστεί και οι τράπεζες μπορούν πια να αρχίσουν να μαζεύουν τα κομμάτια τους κάνεις δεν φαίνεται να μπορεί πια να σταματήσει την αναπόφευκτη παγκόσμια ύφεση που έχει ήδη ξεκινήσει να προβάλει την σκατοφατσα της. Τα απόνερα από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα πια χτυπάνε την πραγματική οικονομία. Τα χρηματιστήρια αρχίζουν πάλι να πέφτουν αυτή την φορά από την κατάρρευση των μετοχών του παραγωγικού τομέα καθώς η Βρετανία και μια μια οι οικονομίες της Ευρωζώνης ανακοινώνουν πτώση του ΑΕΠ ενώ οι μικροεπενδυτές (και όχι μόνο) μετά από εβδομάδες ολόκληρες Αρμαγεδδώνα ψάχνουν αρκετά μεγάλες πέτρες να δέσουν στο λαιμό τους.

Ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα ανακοινώσει ότι συρρικνώνεται η οικονομία της; Place your bets please.

Advertisements

Σχόλια»

1. Nassos - Οκτώβριος 29, 2008

Place your bets please
====

2. Clusterf@ck to the Poor House:Epilogue « Lida’s Weblog - Νοέμβριος 4, 2008

[…] Clusterf@ck to the Poor House posts (part 1, part2,part 3) ήταν απλά μια ανάλαφρη προσπάθεια να βάλω σε κάποια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: