jump to navigation

Clusterf@ck to the Poor House:Part 2 Οκτώβριος 20, 2008

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Συνέχεια από Clusterf@ck to the Poor House:Part 1.

Όλα είναι μαι χαρά με το boom στην αγορά των ακινήτων. Ο κατασκευαστικός τομέας ανθίζει, οι μεσίτες πουλάνε σαν τρελοί, οι τράπεζες χαρίζουν δάνεια σε όποιον περάσει έξω από την πόρτα τους, μεταπωλούν τα χρέη σαν τραπεζικά προϊόντα και αυξάνουν τα κέρδη των μετοχών τους ενώ ο μέσος (και κάτω) Αμερικάνος αποκτά σχεδόν τζάμπα το σπίτι των ονείρων του και μια εξαιρετικά κερδοφόρα επένδυση που δεν πρόκειται να χάσει πότε την άξια της. Το όλο σύστημα είναι καλοσχεδιασμένο, με πλήρη θωράκιση, εγγυημένο από τράπεζες με AAA rating και την σιγουριά του ακινήτου και βασίζεται στη τελευταία λέξη στα έξυπνα επενδυτικά προγράμματα.

Just a glitch my ass! Μετά τα μέσα του 2004 τα συνεχώς αυξανόμενα έλλειμμα από τα έξοδα της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν και η περικοπές των φόρων της κυβέρνησης Bush αναγκάζει την FED για ισορροπήσει λίγο το πράγμα να πουλήσει ακόμη περισσότερα ομόλογα σε Σαουδαραβες, Ιάπωνες και Κινέζους. Έτσι ανεβάζει τα επιτόκια από 1% σε 5,25% μέχρι τον Ιούνιο του 2006. Η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων μειώνεται και οι τιμές τους παύουν να ανεβαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς. Πολλοί Αμερικάνοι αρχίζουν να πουλάνε τα σπίτια τους μόνο και μόνο επειδή βλέπουν ότι η επένδυση αυτή δεν φαίνεται να τους αποφέρει τα κέρδη που είχαν υπολογίσει. Οι τιμές των ακινήτων παγώνουν σπρώχνοντας περισσότερους ιδιόκτητες να πουλήσουν την περιουσία τους.

Τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον ελέγχο. Οι τιμές πια αρχίζουν να πέφτουν, όλο και περισσότεροι ιδιόκτητες βγάζουν τα ακίνητα τους στην αγορά. Την ίδια περίπου στιγμή λήγει και χρονικό όριο για τα κλειδωμένα δάνεια με χαμηλά επιτόκιο που είχαν πάρει πολλοί μπατίρηδες το 2000. Όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να πληρώσουν τις δώσεις του στεγαστικού και προσπαθούν όπως όπως να ξεφορτωθούν το σπίτι τους και το δάνειο που κουβαλάει. Οι τιμές πια καταρρέουν. Οι τράπεζες μένουν με εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που κάνεις δεν μπορεί πια να ξοφλήσει ενώ ούτε οι κατασχέσεις δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν μιας και κάποια ακίνητα πλέον φτάνουν να αξίζουν μέχρι και το 1/10 τις αρχικής τους τιμής.

Στα μέσα του 2007 οι οικονομικοί οργανισμοί που έχουν εκδώσει και στηρίζουν όλα αυτά τα δάνεια αρχίζουν να έχουν απότομη πτώση στα κέρδη τους. Μαζί τους πέφτουν και οι επενδυτικές τράπεζες (μια από τις πρώτες που κατέρρευσαν εκείνη την εποχή ήταν και η Βρετανικη Northern Rock) που συχνά έχουν δανειστεί τεράστια ποσά για να επενδύσουν στα μαγικά τραπεζικά προϊόντα που είναι βασισμένα σε αυτά δάνεια. Οι επενδυτές αρχίζουν να αφαιρούν κεφάλαια από τις τραπεζικές επενδύσεις και να επενδύουν σε άλλους τομείς όπως το πετρέλαιο και τα τρόφιμα κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα (ναι, η φούσκα των στεγαστικών ευθύνεται εν μέρη και για την επισιτιστική κρίση της άνοιξης του 2008).

Από το 2008 αρχίζουν να φαίνονται έντονα οι επιπτώσεις της κρίσης στο χρηματιστήριο. Οι δείκτες και μετοχές μεγάλων τραπεζών πέφτουν συνέχεια. Το Σεπτέμβριο με τις ανακοινώσεις για τα τραγικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου γκρεμίζεται το σύμπαν. Η Fannie Mae και η Freddie Mac (επανα)κρατικοποιούνται, η Lehman και η WaMu βαράνε κανόνι, η Merrill Lynch αγοράζεται από την Bank of America. Η μετοχη της AIG βουτάει 60% μέσα σε μια μέρα και η FED για να την σώσει εξαγοράζει κάπου 80% των μετοχών της. Εν το μεταξύ τα χρηματιστηρία έχουν χαθεί στον καιάδα με την Wall Street να έχει γίνει Bernanke καλλιγραφία με τον δείκτη να πέφτει κάτω από τις 10.000 μονάδες. Ο δανεισμός μεταξύ τραπεζών παγκοσμίως παγώνει και τα επιτόκια φτάνουν στο έξω διάστημα μιας και κανείς δεν ξέρει πια θα είναι η επόμενη τράπεζα που θα πάρει τον πούλο.

Χαμός στο αμπέλι…(συνεχίζεται)

Advertisements

Σχόλια»

1. mpampakis - Οκτώβριος 22, 2008

«(ναι, η φούσκα των στεγαστικών ευθύνεται εν μέρη και για την επισιτιστική κρίση της άνοιξης του 2008).»

Πολύ σωστό, πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη των συγκοινονούντων δοχείων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Το σχόλιο εδώ φυσικά είναι ότι ο δυτικός κόσμος περίπου σφύριζε αδιάφορα την άνοιξη, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το κύμα θα έρθει και στις δικές του ακτές….

Μ΄αρέσει που έχεις δέσει την ανάλυση με σκηνές ταινιών. 🙂

2. Nassos - Οκτώβριος 24, 2008

Στο τρίτο μέρος λογικά θα έχεις και σκηνές από πολεμικές συγκρούσεις.

Ωραία πάντως και τα 2 μέρη. Τα είπε λιγότερο τεχνοκρατικά και σίγουρα πιο ευανάγνωστα.

Σημ: Και δεν έχετε δεί τίποτα.

3. Clusterf@ck to the Poor House:Part 3 « Lida’s Weblog - Οκτώβριος 25, 2008

[…] Clusterf@ck to the Poor House:Part 3 Οκτώβριος 25, 2008 Posted by Lida in Uncategorized. trackback Συνέχεια από το Clusterf@ck to the Poor House:Part 2 […]

4. Clusterf@ck to the Poor House:Epilogue « Lida’s Weblog - Νοέμβριος 4, 2008

[…] Clusterf@ck to the Poor House posts (part 1, part2,part 3) ήταν απλά μια ανάλαφρη προσπάθεια να βάλω σε […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: