jump to navigation

Clusterf@ck to the Poor House:Part 1 Οκτώβριος 18, 2008

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα προσπαθώ να βρω πως φτάσαμε σε αυτό το ο χάλι. Μέχρι στιγμής δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω ένα άρθρο στον διεθνή τύπο που να δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα και σχεδόν όλα τα άρθρα διάβασα στον ελληνικό τύπο και τα blogs πάνω στο θέμα δεν ειναι και οτι καλυτερο. Έτσι για να βγάλω κάποια άκρη τώρα που έχω λίγο χρόνο μάζεψα σε αυτό το post εκεί πληροφορίες μαζί με κάποια visual aids για το τι έχω καταλάβει

Το πρόβλημα μάλλον ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν συμβαίνουν διάφορες χαριτωμένες αλλαγές στην οικονομία των ΗΠΑ. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός αυξάνεται, τα κέρδη πέφτουν και  αυτοκινητοβιομηχανίες, χαλυβουργία, κατασκευαστές computer hardware, consumer electronics κλπ κλείνουν. Όσες επιβιώνουν για να αντεπεξέλθουν αρχίζουν να μεταφέρουν τα εργοστάσια τους σε Λατινική Αμερική και Ασία όπου εργασία και πρώτες ύλες είναι φθηνότερες ενώ ταυτόχρονα αυτές που μένουν αυξάνουν ελάχιστα, η κρατάνε σταθερούς, η και κατεβάζουν τους μισθούς. Τα πράγματα όπως είναι φυσικό δεν πάνε τόσο καλά. Ο μπατίρης εργαζόμενος που στήριζε τόσα χρόνια την αμερικάνικη και παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να καταναλώσει όταν το διαθέσιμο εισόδημα από τον μισθό του μένει στάσιμο και όλα γύρω του αυξάνονται. Πρέπει να βρεθεί ένας γρήγορος τρόπος να γεμίσει η αγορά ζεστό χρήμα και να επιταχυνθεί η ανάπτυξη. Σταδιακά ο κλασικός βιομήχανος/επιχειρηματίας/entrepreneur αλα Gregory Peck που υπήρξε ο πυρήνας της αμερικάνικης οικονομίας για δεκαετίες.

..αντικαθίσταται από τον χρηματιστή/διεκπεραιωτή Dani De Vitto σαν το καινούριο πρότυπο ο οποίος με τις ευλογίες της κυβέρνησης (και της ευρύτερης κοινωνίας) αφήνεται ελεύθερος να κάνει ότι θέλει αρκεί να αυξάνει τα μετοχικά κέρδη τα όποια θα αποτελέσουν το καύσιμο για τη οικονομία.

Ο Larry the Liquidator και η παρέα του στο χρηματοπιστωτικό τομέα ξεπουλάνε τα πάντα και κάνουν το θαύμα τους. Μετά από αυτό το σουξέ οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια και ασφαλιστικές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της αμερικάνικης οικονομίας απορροφώντας κεφάλαια, επενδύσεις και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό.

Η πραγματική οικονομία ξηλώνεται ακόμη περισσότερο από resources και assets και περνάει σε δεύτερη μοίρα μιας και σε σύγκρισή με αυτήν τα κέρδη του καζίνο «Ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας» είναι τεράστια και ταχύτατα αυξανόμενα. Οι βιομηχανίες που έκλεισαν η έφυγαν δεν θα αντικατασταθούν από κάποια άλλη πιο εξελιγμένη μορφή παραγωγής, οι υποδομές στις μεταφορές και στην ενέργεια δεν εκσυγχρονίζονται. Ακόμη και το κύριο χαρακτηριστικό της αμερικάνικης οικονομίας, η καινοτομία παύει να είναι προτεραιότητα. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο και το εξωτερικό χρέος αυξάνονται κατακόρυφα μιας και σχεδόν ότι καταναλώνει η Αμερική παράγεται έξω από αυτή (Κίνα και Μεξικό για παιχνίδια, ρούχα και μικροσυσκευές, Ιαπωνία και Ευρώπη για αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας, Ταΐβάν και Κορέα για ημιαγωγούς/υπολογιστές κλπ) ενώ η ίδια εξάγει ελάχιστα (περα από financial services και οπλικά συστήματα). Πολλές απο τις υπηρεσίες της γίνονται outsourced σε Ασία και Ευρώπη.
Το αμερικανικό κράτος για να κρατήσει ζωντανό το οικονομικό τέρας που δημιούργησε πουλάει ομόλογα σε όποιο Σαουδάραβα, Ιάπωνα η Κινέζο βρει μπροστά του και κατεβάζει σταδιακά τα επιτόκια ενώ οι εταιρίες και τράπεζες εφευρίσκουν διάφορα απίστευτα λογιστικά κόλπα και φανταχτερές φούσκες για να κρύψουν τον κοπανιστό αέρα πίσω από την τεχνητή ανάπτυξη της οικονομίας.

Στις αρχές του 21ου αιώνα το οικοδόμημα αρχίζει να τρίζει, οφθαλμαπατες και αντικατοπτρισμοί σαν την ENRON και την Worldcom καταρρέουν μαζί με την φούσκα των dot-coms. Η επίθεση στους πύργους και δυο εντελώς ανούσιοι πόλεμοι χειροτερεύουν τα πράγματα. Χρειάζεται να βρεθεί επειγόντως κάτι για να διώξει μακριά τον μπαμπούλα της ύφεσης. Έτσι Η FED κατεβάζει απότομα τα επιτόκια από 6.5% στο 1% μέχρι το 2004. Η πτώση αυτή προκαλεί αύξηση στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια και σε συνδυασμό με την μείωση φόρων για την πρώτη κατοικία που είχε γίνει το 1997 έχει σαν αποτέλεσμα την την έκρηξη στην ζητηση των ακινήτων. Ο μέσος Αμερικανός ξαφνικά ανακαλύπτει μια εύκολα προσβάσιμη και εξαιρετικά κερδοφόρα επενδύση που δεν κινδυνεύει από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματιστηρίου. Κανείς δεν έχασε ποτέ επενδύοντας σε γη. Οι τιμές εκτινάσσονται και ένα καινούριο γαϊτανάκι ξεκινάει γύρω από αυτή την την σπέκουλα.

Ναι, coffee is for closers only και ο Alec μαζί με τους υπολοίπους δεν πρόκειται να ξαναπιούν καφέ μέχρι να ξεπουλήσουν και το τελευταίο οικόπεδο με η χωρίς θέα . Και φυσικά δεν περιορίζουν την πελατεία τους σε όσους διαθέτουν το εισόδημα για να ξεπληρώσουν τα δάνεια. Οι συνθήκες πια από τις αρχές του 90 επιτρέπουν σε άνεργους, μητέρες που ζουν από την πρόνοια, χαμηλόμισθους,  χαμηλοσυνταξιούχους, τζογαδόρους, αλογομουριδες και γενικότερα ανθρώπους που φυσιολογικά δεν θα μπορούσαν να περάσουν ούτε έξω από τράπεζα, να πάρουν λεφτά.

Οι τράπεζες με μπροστάρησες την Fannie Mae και την Freddie Mac στο ρόλο του πονόψυχου Joe Pesci μοιράζουν αβέρτα δάνεια με μεταβαλλόμενο επιτόκιο η με επιτόκιο κλειδωμένο σε πολύ χαμηλές τιμές για 5 χρόνια. Ακόμη και αν δεν καταφέρουν να ξεπληρώσουν το δάνειο οι κακομοίρηδες η συνεχώς αυξανόμενη άξια του ακινήτου σε περίπτωση κατάσχεσης θα είναι αρκετή για να το ξοφλήσει και να φέρει κέρδος στην τράπεζα. Ταυτόχρονα για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους μαζεύουν αυτά τα χρέη και τα πουλάνε σε άλλες μεγαλύτερες τράπεζες οι οποίες τα πακετάρουν μαζί με αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και άλλα τραπεζικά προϊόντα τους δίνουν ένα εξωτικό όνομα και τα μεταπουλάνε σε τράπεζες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και ιδιώτες του εξωτερικού. Όλο αυτό το πανηγύρι αυξάνει τα «κέρδη» των μετόχων των τραπεζών και οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι μιας και οι επένδυση τους είναι εγγυημένη από οικονομικούς οργανισμούς με ένδειξη AAA+ στην ούγια. Όλα δουλεύουν ρολόι, τίποτα δεν μπορεί να παει στραβά.

Advertisements

Σχόλια»

1. Clusterf@ck to the Poor House:Part 2 « Lida’s Weblog - Οκτώβριος 20, 2008

[…] Clusterf@ck to the Poor House:Part 2 Οκτώβριος 20, 2008 Posted by Lida in Uncategorized. trackback Συνέχεια από το προηγούμενο επεισόδιο. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: