jump to navigation

I’m a mac! 28 Ιανουαρίου, 2008

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback
Εντάξει έχει και η υπομονή τα όρια της. Πριν ένα χρόνο περίπου εγκατέστησα τα Vista. Το έκανα γνωρίζοντας πως παραδοσιακά κανένα λειτουργικό της Microsoft δεν ήταν σταθερό από την πρώτη του έκδοση αλλά αυτό πια παραπαει. Πέρα από τις αναμενόμενες αρχικές ελλείψεις σε drivers τα κρασαρισματα και δυσλειτουργίες υπάρχουν αρκετά άλλα μυστηριώδη φαινόμενα που δεν λένε να ξεκουμπιστούν μετά από ένα χρόνο και καμιά 50 hotfixes και drivers.
 
Processes που κανείς δεν ξέρει από που ανέβηκαν και τι κάνουν. Αρχεία που δεν μπορούν να γίνουν rename/delete/move επειδή κάποιο άγνωστο process τα χρησιμοποιεί. Users και Groups που εμφανίζονται από το πουθενά και δεν ελέγχει κανείς. Resources όπως μνήμη και processor (2GB DDR2 και 3.0Ghz Core Duo αντίστοιχα) που καταναλώνονται σαν στραγάλια (με απενεργοποιημένο το Aero και διάφορες άλλες μαλακίες). Applications όπως Movie Maker και Media center που γκρεμίζονται όταν χρησιμοποιούνται σε αρχεία πάνω από 100Mb η όταν φτερνίζεται κάποιος στο διπλανό κτήριο η είναι εντελώς ανούσια όπως το Windows Mail. Framerates που πέφτουν με το έτσι θέλω η όποτε εμφανίζεται κάποιο από τα εκνευριστικότατα μηνύματα του λειτουργικού («είσαι σίγουρη ότι θες να ανοίξεις το RSSOwl? ε? ε? Για ξανασκεψου το») παγώνοντας TVtunners και διάφορα video που μπορεί να παίζουν εκείνη την στιγμή. Και φυσικά games παλιά και καινούρια (όπως το Crysis!!!! αν είναι δυνατόν) που ανατινάζονται η δεν παίζουν σωστά ακόμη και με τους τελευταίους audio και video drivers.
 
Έλεος, τον υπολογιστή στο σπίτι τον έχω για browsing, downloads, games, για να κάνω καμιά δουλειά στα γρήγορα, για καμιά μαλακία του στυλ video η image editing και για τον στρατό από ρομπότ-δολοφόνους που κατασκευάζω στο υπόγειο εργαστήριο μου. Δεν τον έχω για να μου τρώει τα συκώτια!
 
 
Έχω βαρεθεί μια ζωή τη Microsoft να μας υπόσχεται καρχαρίες με λέιζερ στο κεφάλι και στο τέλος να μας δίνει ένα μάτσο κακοδιάθετες μεταλλαγμένες περκες. Κανένας wannabe villain δεν μπορεί να προκόψει έτσι. Γι’αυτό και από σήμερα κάνω switch σε Mac.
 
 
Έφτασε σήμερα το πρωί και ήδη έχω εγκαταστήσει πολλά από τα πράγματα που θέλω. Δεν είναι τέλειο άλλα είναι 1000 φορές καλύτερο από τα Svista. It just works και αυτό είναι που με ενδιαφέρει. Ο γκαζοντενεκές θα μείνει για τα games, τα downloads και για όταν χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσω windows. Άντε, αρκετά!

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξαναπαραγγείλω apple product από Ελλάδα Το iMac μου έκανε 3 μήνες για να έρθει όταν σε σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης μπορεί κανείς να μπει σε ενα Apple Store και να το παραλαβει αυθημερόν.

Σχόλια»

1. papo - 28 Ιανουαρίου, 2008

Welcome..friend!

2. gkatz - 29 Ιανουαρίου, 2008

Γιατί δεν έβαζες macos στο PC και να ξήλωνες τα vιsta;

3. libertarian - 29 Ιανουαρίου, 2008

Γιατί οι Mac είναι πιο όμορφοι 😉 Τους βλέπεις και τους χαίρεσαι!
Μαγιά!

Αν τον είχες παραγγείλει από άλλη χώρα θα σου είχε έρθει πιο γρήγορα. Ο Ανδρέας από το Versutia τον είχε πάρει από Γερμανία. Εγώ ήμουν Ιταλία, το παράγγειλα από το apple.it και μου ήρθε σε 7 ημέρες από την Κίνα!

4. buzz - 29 Ιανουαρίου, 2008

I’m a mac! [Έλεος με τα Vista] (Lida)

Έχω βαρεθεί μια ζωή τη Microsoft μας να υπόσχεται καρχαρίες με λέιζερ στο κεφάλι & στο τέλος να μας δίνει ένα μάτσο κακοδιάθετες μεταλλαγμένες …

5. tkas - 29 Ιανουαρίου, 2008

Και το γεγονος πως πληρωνεις πολυ παραπανω απο οσο αξιζει δεν σε ενοχλει…Οπως το γεγονος πως δεν μπορεις ουτε αναβαθμισεις να κανεις ουτε να βαλεις οτι γουσταρεις? Και δεν καταλαβενω γιατι προτιμησες ενα τοσο υπερτιμημενο προϊον και δεν εβαλες ενα Linuxaki 😛

6. Lida - 29 Ιανουαρίου, 2008

Υπερτιμημένο ως προς τι? Έχει 24» οθόνη, 2,4 GHz Core 2 Duo, 2 GB RAM, ATI Radeon HD 2600 PRO με 256MB GDDR3, 250 GB δίσκο, ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνο, ηχειο,Wi-Fi, bluetouth (τα υπόλοιπα specs εδώ), το 75% των προεγκατεστημενων προγραμμάτων είναι μια χαρά για αυτά που θέλω να κάνω, έχω γλιτώσει από ένα σορό καλώδια και δεν κάνει καθόλου θόρυβο Έτσι όπως είναι μπορεί να κρατήσει άνετα για τουλάχιστον 3 χρόνια χωρίς καμία αναβάθμιση (δεν πρόκειται να παιξω games, για αυτό θα μείνει το PC). Και όπως είπα it just works. Δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να κάνω την παραμικρή αλλαγή στα configurations του ουτε build για να κανω την την δουλεία μου

7. tkas - 29 Ιανουαρίου, 2008

Καλα εκανα ενα μικρο λαθος ως προς την κοστος :P…..Και παλι ομως μου κανει εντυπωση που το προτιμησες απο το Linux

8. j95 - 29 Ιανουαρίου, 2008
9. dilated - 29 Ιανουαρίου, 2008

Welcome… 😉

10. Nassos K. - 30 Ιανουαρίου, 2008

Welcome… Ευγε! Για ό,τι χρειαστείς εδώ είμαι 🙂

11. cosmix - 31 Ιανουαρίου, 2008

Εν συγκρίσει με τα Windows προφανώς θα έχεις μια κατα πολυ ανώτερη εμπειρία χρήσης.

Παρά το γεγονός πως το περιεχόμενο του συνδέσμου που παραθέτει ο j95 είναι εξίσου ηλίθιο, δε μπορώ να αγνοήσω το σχόλιο του — ο fanboyισμός μεγάλου μέρους των χρηστών Mac είναι τουλάχιστον αφόρητα βλακώδης. Φυσικά αυτό — σε καμία περίπτωση — δε σημαίνει τίποτα για τη πλατφόρμα ή τη ποιότητα της. Επίσης οφείλω να παρατηρήσω πως αυτή τη στιγμή, για διάφορους λόγους, ο Mac δεν αποτελεί άκριβώς τη καλύτερη πλατφόρμα για ανάπτυξη λογισμικού σε Java, αν και η σημαντική αύξηση των πωλήσεων τα τελευταία τρίμηνα μάλλον θα ανατρέψουν τη κατάσταση αυτή.

Επίσης να προσθέσω, προς απάντηση του gkatz, πως OS X σε x86, πέραν του ότι είναι παράνομο, έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε θέματα ACPI/power management, οδηγούς και σταθερότητος αυτών, ιδιαίτερα σε hardware που αποκλίνει πολυ από το υποστηριζόμενο από την ίδια την Apple.

Σχετικά με την επιλογή αγοράς Μακ από την Ελλάδα — και φαντάζομαι από το δίκτυο της Rainbow — τα συλληπητήριά μου· φαντάζομαι το πάθημα έγινε μάθημα.

Πέραν αυτών, καλορίζικος! 🙂

12. Lida - 31 Ιανουαρίου, 2008

Όντως το fanboy effect ήταν ένας από τους λόγους που δεν ήθελα αρχικά να ασχοληθώ με τα Mac. Για έμενα iMac και η Apple είναι αντίστοιχα ένα εργαλείο και μια πολυεθνική εταιρια και όχι αντικείμενα λατρείας Όσο για την Java χτες έστησα το Intellij 7.0 και σήμερα θα ασχοληθώ λίγο με development. Άλλωστε πρακτικά δεν χρειάστηκε ακόμα να χρησιμοποιήσω την 1.6 (που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή για Mac OS X) και μέχρι να χρειαστεί μάλλον θα έχει γίνει port. Αλλά και να μην γίνει υπάρχει πάντα και ο γκαζοντενεκες με τα Windows.

13. maclamia - 2 Μαρτίου, 2008

Just enjoy!! Ολα τα άλλα είναι απλώς m@l@kies…
Εχεις τα πάντα αμέσως … σε ένα περιβάλλον που δεν σε απωθεί με *.* και όσα ανέφερες!.

14. tsirko - 13 Μαρτίου, 2008

sorry kiolas gia tin asxetosini! an to pareis internet (ektos rainbow) exeis ellinika???

kai ego pisteuo pos einai ligo akriba mixanimata! toulaxiston ta laptop tous einai arketa pio akriva me leigoteres dunatotites se hardware! ( exoun omos auto to 8aumasio logismiko ( i diafora me ta linux einai oti just works akoma kai ta ubuntu den to exoun auto) kai einai sketi omorfia!

15. DrTeddy - 18 Μαρτίου, 2008

Το ότι είναι λίγο πιο ακριβά δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά σκεφτείτε λιγάκι και ανθρωποψυχο-κόστος των φορμάτ, των κολλημάτων, των «δε δουλεύει και σέρνεται» και μετά πείτε μου… Apple πάλι Apple….

16. Κρείτων Κουσουράτος - 24 Μαρτίου, 2008

Συγχαρητήρια για το switch. Εγώ το γύρισα από τον Ιούνιο και δεν το έχω μετανοιώσει. Παραβλέποντας τις τσαχπινιές του OS X, απλώς δουλεύει, κι έχει εγκατεστημένα τα περισσότερα που χρειάζεσαι από τη μάνα του.

Για να μην πούμε πως έχει *πραγματικό* plug ‘n’ play. Μόνο μια φορά χρειάστηκε να εγκαταστήσω κάποιον driver.

Κι εν πάσει περιπτώσει, την εποχή που έκανα το switch, ήθελα να πάρω ένα καλό λάπτοπ. Είχα την επιλογή να πάρω ένα πολύ καλό, στα ίδια ακριβώς λεφτά, με παρόμοιο hardware, το οποίο όμως ερχόταν μόνο με Svista. Σκέφτηκα λοιπόν:

– Επιλογή α: δίνω λεφτά στη Microsoft για ένα λειτουργικό που δεν έχω καμμία διάθεση να χρησιμοποιήσω (το πρώτο που θα έκανα στο μηχάνημα θα ήταν «αναβάθμιση» σε XP SP2)
– Επιλογή β: δίνω λεφτά στην Apple για ένα λειτουργικό με καλή φήμη, κι αν δε μου αρέσει, το γυρίζω στα XP.

Δεδομένου πως η επιλογή β ήταν και πιο συνειδητή από καταναλωτικής απόψεως και πιο ευέλικτη, επέλεξα το β. Δεν το μετάνοιωσα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: