jump to navigation

Burning Down the House 2 Σεπτεμβρίου, 2007

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

«Οργή! «, «θλίψη!», «έκπληξη!», «ντροπή!»

Προσωπικά ούτε οργή, ούτε θλίψη, ούτε (πολύ περισσότερο) έκπληξη, ούτε κανένα άλλο συναίσθημα μπορώ πια να νιώσω. Ότι έχω ζήσει και ότι έχω δει κυρίως τα τελευταία 5-6 χρόνια με έχει κάνει να χάσω κάθε ενδιαφέρον για την έλλαδα αλλα κυρίως για τους έλληνες. Αλλά ακόμη και σε αυτόν τον τόπο που η βλακεία είναι ενδημική δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίπτωση που μέσα σε ένα τόσο μικρο χρονικό διάστημα (μια εβδομάδα) να έχουν ειπωθεί, γραφτεί και γίνει τόσες πολλές μαλακίες. Ακόμη και ο επώδυνος θάνατος 75 ανθρώπων δεν αρκεί για να πνίξει το τρανταχτό γέλιο που προκαλείται από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα, από τις μαραθώνιες εκπομπές και ρεπορτάζ σε ραδιόφωνο και τηλεόραση καθώς και από την συντριπτική πλειοψηφία των ασυνάρτητων σεντονοειδων post που διάβασα τις τελευταίες μέρες. Personal favorite η προσπάθεια μερικών να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (με υπονοούμενα για ασύμμετρες απειλές, κατηγορίες για συνωμοσίες των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ) για να μην καμφθεί το «ηθικό του έθνους». Από την άλλη έχουμε και την διασκεδαστική εμμονή πολλών να διακρίνουν μέσα από την αλλοπρόσαλλη «αντίδραση» και την τάση φυγής των ψηφοφόρων προς τα μικρά κόμματα τις αλλαγές που θα έρθουν με την «επόμενη μέρα»

Φυσικά η επόμενη μέρα δεν θα φέρει τίποτα. Η αποτυχία της αντιμετώπισης των πυρκαγιών (η μάλλον η αποτυχία του κράτους και των ίδιων πολιτών να προστατευτούν από αυτές μιας και δεν είναι καθόλου σίγουρο αν ακόμη και ένας οργανωμένος μηχανισμός θα μπορούσε να τις αποτρέψει) δεν είναι παρά ένα από τα χιλιάδες συμπτώματα μιας κοινωνίας σε αποσύνθεση που χτίστηκε εξ αρχής σε σαθρά θεμέλια και σε όλη της την ιστορία πολέμησε με λύσσα οτιδήποτε και οποιονδήποτε μπορούσε να φέρει κάποια ουσιαστική αλλαγή προς το καλύτερο. Μια θάλασσα βολεμένων, μετρίων, δεισιδαιμόνων και υποκριτών που για ολόκληρες γενιές συστηματικά εξουδετερώνει, κατασυκοφαντεί, εξαντλεί, καταστρέφει και διώχνει (ακόμη και αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) ανθρώπους και ιδέες. Όλη αυτή η φάμπρικα μπορούσε να ευδοκιμεί σε ένα είδος παρασιτικής ημιζωής στην άκρη των Βαλκανίων μέχρι το πρόσφατο παρελθόν. Όμως οι ιστορικές συνθήκες που την ευνοούσαν σταδιακά εξαφανίζονται καθώς ο εξωτερικός ανταγωνισμός αυξάνεται, τα παγκόσμια οικονομικά στεγανά γκρεμίζονται, οι επιδοτήσεις και τα βοηθήματα κόβονται, ακόμη και το φυσικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο εχθρικό. Απογυμνωμένη (μέ τα ίδια της τα χέρια) από το ανθρώπινο δυναμικό και θεσμούς που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στις τεράστιες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω της και έχουν αρχίσει να την επηρεάζουν, η ελλάδα τρέχει εδώ και εκεί σαν αποκεφαλισμένο κοτόπουλο καθώς τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν.

Αλλά ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσω να δω και κάτι θετικό από όλη αυτή την ιστορία. Μέσα από τις πάμπολλες αναφορές σε διαφορα μέσα και διαφορα νοσταλγικά post των ημερων ξανάγινε εμφανής η σχεδόν εμμονική προσκόλληση ενός μεγάλου αριθμού ελλήνων με τα χωριά τους μαζί με όλη την νοοτροπία των κλειστών κοινωνιών που αυτά κουβαλούν. Αυτό το village cult (η μάλλον clan cult), πέρα από τα προφανή οικονομικά προβλήματα που προκαλεί, με την έμφαση στον τοπικισμό και την απομόνωση και κυρίως την ξενοφοβία και την προσκόλληση του στο παρελθόν είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για αρκετά νοσηρά φαινόμενα που ξεκινάνε από την κοινωνική αναισθησία και αποστροφή του μέσου έλληνα για οτιδήποτε πέρα από τον οικογενειακό του κύκλο και φτάνουν μέχρι την γελοία θεωρία του βυζαντινού volksgemeinschaft που κερδίζει έδαφος τελευταία σε διάφορους κύκλους μικρονοϊκών. Από αυτή την άποψη αυτή η καταστροφή ίσως να εξαφάνισε για πάντα το νοσηρό σημείο αναφοράς για αρκετούς έλληνες και να τους έδωσε διέξοδο να ανακαλύψουν κάτι πέρα από τα 5 μέτρα του κόσμου τους βελτιώνοντας μακροπρόθεσμα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι είναι παρά wishful thinking. Τα χωρία θα ξαναχτίσουν προς μεγάλη χαρά τις περήφανης ελληνικής επαρχίας (και πόλης) που δεν θα χάσει τον ιερό ομφαλό της. Όλα αυτά θα ξεχαστούν με την επόμενη φυσική η οικονομική καταστροφή (δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες πια για να τις προβλέψει κανείς) και το ένδοξο έθνος θα συνεχίσει την αυτιστική και ασυνάρτητη πορεία του.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει πια αυτό που έρχεται

Υ.Γ. Κάπου στα μισά αυτού του post θυμήθηκα ότι το Burning Down the House των Talking Heads ήταν το τραγούδι των τίτλων της ταινίας Pirates of Silicon Valley. Πρόκειται για την εξιστόρηση των γεγονότων ίσως της σημαντικότερης επανάστασης του 20ου αιώνα. Δεν περιέχει εφόδους σε χειμερινά ανάκτορα, αιματηρές μάχες, ηρωικός αγώνες και πορείες. Είναι όμως γεμάτη ίντριγκα, φιλοδοξία, ιδιοφυϊές, ταλέντο, παρανοϊκούς εγωπαθείς χίπις και σατανικούς σπασίκλες τζογαδόρους. Ελάχιστοι την γνωρίζουν αλλά ο απόηχος της επηρεάζει και θα συνεχίζει να επηρεάζει όσο λίγα πράγματα την καθημερινή ζωή ολόκληρου του πλανήτη για δεκαετίες, ίσως και για αιώνες. Ευκαιρία λοιπόν να την μάθετε και εσείς. Βρίσκετε σε κάποιο torrent κοντά σας.

Σχόλια»

1. πρεζα tv - 2 Σεπτεμβρίου, 2007

Σε μια εβδομαδα θα τους εχουμε ξεχασει ολοι….

2. Averell - 2 Σεπτεμβρίου, 2007

Αυτοί ακριβώς οι επαναστάτες που αναφέρετε είναι που δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν στην Ελλάδα – θα τους αποτρέψουν με κάθε τρόπο να ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια, θα τους εμποδίσουν να επιτύχουν οτιδήποτε και αν, τελικά, καταφέρουν κάτι θα τους λοιδορήσουν και θα τους κατασυκοφαντήσουν.

3. giannis - 3 Σεπτεμβρίου, 2007

“Οργή! “, “θλίψη!”, “έκπληξη!”, “ντροπή!”

Όπως τόνισαν και τα παιδιά της ελληνοφρένειας, το μόνο αίσθημα που δεν εκφράστηκε ήταν της ευθύνης.

4. papachatzis - 3 Σεπτεμβρίου, 2007

Αν έχετε χρόνο κάντε μια βόλτα απο το blog μου και διαβάστε το σημερινό άρθρο.Θα με ενδιέφερε η άποψη σας…
http://proxeirotetradio.blogspot.com/

5. nikan - 4 Σεπτεμβρίου, 2007

Κατέβασα χτες κι είδα το Pirates of Silicon Valley. Καλή η σύστασή σου. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι δυο σημερινοί γίγαντες της πληροφορικής βασίστηκαν σε λειτουργικά που ‘εκλεψαν’ από άλλους

6. Lida - 4 Σεπτεμβρίου, 2007

«Bad artists copy, Great artists steal»


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: