jump to navigation

The Insider Φεβρουαρίου 17, 2007

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

του Michael Mann. Απόψε στο Star τις 22.30

Η ταινία είναι βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Jeffrey Wigand πρώην στελέχους της Brown & Williamson που αποκάλυψε πως καπνοβιομηχανίες όχι μόνο γνώριζαν ότι το η νικοτίνη είναι εθιστική αλλά φρόντιζαν να αυξάνουν τεχνητά αυτή της την ιδιότητα.

Παρόλο που η βασική της δομή δεν ξεφεύγει και πολύ από τα συνηθισμένα ουσιαστικά δεν πρόκειται για ταινία καταγγελίας. Εδώ δεν υπάρχουν τα γνωστά κλισέ του «τίμιου ανθρώπου που κερδίζει το σύστημα». Τίποτα δεν είναι απλό. Όσο πιο κοντά στην αλήθεια βρίσκονται οι αποκαλύψεις του ήρωα τόσο πιο αυστηρός θα είναι ο νομός απέναντι σε αυτόν και όσους θα τον βοηθήσουν γιατί το Confidentiality agreement που έχει υπογράψει τον υποχρεώνει να κράτα το στόμα του κλειστό όσο επικίνδυνο και αν είναι αυτό για το κοινωνικό σύνολο. Το κανάλι αφού βγάλει στον αέρα την πρώτη μισο λογοκριμενη εκπομπή τον αφήνει ακάλυπτο χωρίς να έχει καν την δυνατότητα να δώσει μια εξήγηση στην οικογένεια του για πιο λόγο βρέθηκαν σχεδόν στον δρόμο. Και όταν η είδηση καταφέρνει τελικά βγει ολόκληρη μετα από 40 κύματα και αφού η ζωή δυο τουλάχιστον ανθρώπων είχε γίνει βίδες, χάνεται στην λήθη επειδή την ίδια εβδομάδα εμφανίζεται το σκάνδαλο το OJ Simpson.

Στο τέλος αν το καλοσκεφτεί κανείς όλη αυτή η προσπάθεια έχει να κάνει πάνω από όλα με μια προσωπική επιλογή που προέρχετε απο μια εσωτερική αναγκη. Όπως λέει και ο ήρωας λίγο πριν πάρει την απόφαση να καταθέσει το δικαστήριο και ενώ η ζωή του έχει σχεδόν καταστραφεί «τι άλλαξε;». Στην τελική δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτό που είμαστε ιδιαίτερα όταν έρχεται η στιγμή να πούμε το μεγάλο Ναι (η το μεγάλο Όχι).

Εξαιρετική σκηνοθεσία (στο βιντεακι είναι ίσως η ομορφότερη σκηνή του έργου), Al Pacino και Rassel Crowe άψογοι και η μουσική της Lisa Gerrard όλα τα λεφτά

Advertisements

Σχόλια»

1. ditikos - Φεβρουαρίου 17, 2007

Όποιος δεν θέλει να την δεί μεσω net τήν έχει σήμερα (μετα διαφημίσεων) το STAR (ή το videoclub awmn).

Στον ημιαντίποδα, το Thank you for Smoking.

Πάντως το «Insider», όπως και το «Ολοι όι ανθρωποι του προέδρου» και το πολυ πιο πρόσφατο «Καληνύχτα και καλή τύχη«, είναι μέρη της διεφθαρμένης ιστορίας της Αμερικής.. η σήψη μιας αυτοκρατορίας.

Κάπου στο internet είχα συναντήσει ένα περίεργο fact για τον Jeffrey Wigand (αυτόν που παίζει ο Crowe). Δυστυχώς δεν μπόρεσα να το ξαναπετύχω.

2. vrypan - Φεβρουαρίου 18, 2007

το αστείο είναι ότι… σκεφτείτε την ιστορία να διαδραματίζεται το 2007. Θα έστεκε το ίδιο σενάριο; Δεν θα λέγαμε όλοι από μέσα μας: «μα γιατί δεν βγάζει το video στο YouTube»;

Δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά έχουμε διανύσει πολύ δρόμο τα τελευταία 10 χρόνια.

3. Ditikos - Φεβρουαρίου 18, 2007

Ακόμα ισχύει το NDE ακόμα και για το youtube. Οπότε πάλι θα γινόταν το ιδιο. Ειδικά σε ενα social networking περιβάλλον, θα ξεχαστεί πιο γρήγορα, αν π.χ. την αμέσως επόμενη στιγμη θα υπάρξει ενα νέο Ketchup Song Video ή το Scarlett Johansson ξεγυμνώνεται μέχρι το κόκκαλο.

Οκ, θα υπάρξει ενα ρεπορτάζ, πεντακόσια-εξακόσια φόρουμ, 2-3 μέρες στο digg, πεντε-εξι chain mail και αυτό είναι όλο. Νομίζω οτι θα ξεχνιόταν αμέσως αυτή η ιστορία.

4. vrypan - Φεβρουαρίου 18, 2007

Μα, το θέμα δεν ήταν να θα ξεχαστεί ή όχι. Ήταν αν θα βγει. Ο εισαγγελέας που δεχόταν πολιτικές πιέσεις να κλείσει την υπόθεση είχε ανάγκη να βγεί το θέμα στην δημοσιότητα.

Προφανώς το NDA ισχύει. Αλλά το θέμα δεν ήταν το NDA, αφού έχοντας κληθεί να καταθέσει και θεωρώντας ότι είναι θέμα που αφορά την υγεία γενικού κοινού, το πρόβλημα του CBS δεν ήταν το NDA. Αντίθετα, στο YouTube ή σε ένα site όπου μπορείς να κάνεις download το video (π.χ. google video), από την στιγμή που θα βγει και θα κερδίσει το ενδιαφέρον, βγήκε. Μετά άντε να το μαζέψεις από τα άλλα sites που το έχουν, τα Torrents, κ.λ.

5. ditikos - Φεβρουαρίου 18, 2007

Και πάλι, θα είναι εφήμερος «ντόρος». Γιάτι π.χ. αν βγάλουμε τώρα τα κλασσικά videos «ο πνευμονάς σου πρίν», «ο πνευμονάς σου μετά», σε torrent / media whatever δεν σταματά ο κόσμος να καπνίζει; Ο κανόνας των «15 λεπτών δημοσιότητας» ισχύει.

Αντε το πολύ απο όλη την ιστορία να βγεί μια εγγραφή στην wikipedia. Η να το καταργήσουν το τσιγάρο για μια γενία, μέχρι να ξεχαστεί το θέμα και μετά να το ξαναφέρουν με καινούργιο όνομα… όπως cancer stick, ή «το νέο τσιγάρο». Πώς κάνανε με την coca cola (the new coke, cherry coke, zero coke); Κάπως έτσι.

Το μόνο backdraw στο πάνω σενάριο είναι οι χιλιάδες εθισμένοι που θα το ρίξουν σε τίποτα άλλο (πράγμα που θα κάνει την δημόσια υγεία πιο ανασφαλή). Είναι ίσως και ο μόνος λόγος που γίνεται σιγά σιγα το ban (πρώτα σε δημόσιες υπηρεσίες, μετά In public) στην Αμερική.

6. Deepest Blue - Φεβρουαρίου 20, 2007

Dytikos – February 17, 2007: «Η σήψη μιας αυτοκρατορίας».

Μου έκανε εντύπωση αυτή η έκφραση. Κατ’ εμέ, η αποκάλυψη διαφθοράς και ψεύδους μέσα στα κυκλώματα των αμερικάνικων μεγάλων εταιρειών είναι ένδειξη σφρίγους, όχι σήψης. Συγκρίνω την Αμερική με την υπόλοιπη υφήλιο, όχι με μία ιδανική πολιτεία, αγγελικά πλασμένη.

Οι εταιρείες όλου του πλανήτη θέλουν να κερδίζουν και πολλές φορές είναι έτοιμες να καταστρατηγήσουν κανόνες και δεοντολογίες για να το πετύχουν. Η δυνατότητα να αποκαλύπτονται αυτές οι λαδιές και να καταδικάζονται οι ένοχοι, οσοδήποτε ισχυροί, φανερώνει υγιές δικαστικό σύστημα και συνειδητοποιημένη κοινωνία από πίσω να το στηρίζει.

Μόνο στην Αμερική ένας άσημος Ralph Nader γονατίζει ολόκληρη General Motors (εντάξει, όχι μόνο).

7. ditikos - Φεβρουαρίου 20, 2007

Σήψη είναι. Γιατί για να αντισταθμίσει μια εταιρία τα λεφτά που θα πάρει ένας απο αποζημίωση κτλ κτλ, πρέπει να γίνουν απολύσεις στην καλύτερη περίπτωση, κλείσιμο της εταιρίας (εικονικό, σε αυτά μερικοί είναι μανούλες) στην χειρότερη.

Και όχι, δεν αποκαλύπτονται όλες. Πολλές φορές δεν έχουν φτάσει στην δημοσιότητα πράγματα που σίγουρα είναι 1000 φορές πιο επιβλαβής απο ένα τσιγάρο. Αυτά που κυρίως φτάνουν είναι αυτά που φαίνονται πάρα πολύ απίθανα για να είναι πιθανά.

Η δίκη της Enron για παράδειγμα, έγινε γιατι είχε πολιτική σκοπιμότητα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά γιατι προωθείται απο τα αντίπαλα κόμματα. Ειδάλλως όλοι θα το κουκούλωναν.

Και στην τελική ανάλυση το ίδιο το δικαστικό σύστημα της Αμερικής έχει φτάσει σε ένα βαθμό που κάνει τον άλλο να θέλει να μηνύσει τον γείτονα του για να πάρει την περιουσία του, παρά να καθίσει να δουλέψει για τα χρήματα (το νέο αμερικάνικο όνειρο, η νίκη μιας δίκης για δόξα και λεφτά).

8. Thank you for smoking (2005) « Ditikos, the Blog! - Μαρτίου 26, 2007

[…] σας άρεσε το insider, τότε αυτή η ταινία μπορεί να θεωρηθεί follow up σε μια […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: