jump to navigation

Άντε από εδώ ρε που μου θες και πολιτισμό… Δεκέμβριος 8, 2006

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Ελαφρώς ετεροχρονισμένο.

Το υπουργείο πολιτισμού αποφάσισε να κλείσει το cultureguide.gr, ένα από τα 500.000 sites που παρέχουν ενημέρωση για ελληνικά πολιτιστικά δρώμενα Προσωπικά χαιρετίζω αυτή την απόφαση. Αυτή η χώρα έχει πήξει στο πολιτισμό, έχουμε μπουχτίσει πια από την κουλτούρα. Ειδικά στο ελληνικό internet κάθε δεύτερο site είναι αφιερωμένο στο θέατρο, το χορό, τις εικαστικές τέχνες, την αρχιτεκτονική, το κινηματογράφο, τις συναυλίες κλπ.. Επιτέλους πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε λεφτά σε όλα αυτή την άχρηστη πληροφορία και να επικεντρωθούμε σε αυτά που πραγματικά αξίζουν όπως π.χ. οι εκπομπές της Α. Δρουζα που για το ευτελές πόσο των 15.500 ευρω ανά επεισόδιο μας παρέχει ΓΝΩΣΗ ισάξια των εκπομπών των Κ. Χαρδαβελλα και Δ. Λιακόπουλου. Η κίνηση του υπουργείου πολιτισμού αξίζει συγχαρητηρίων. Φροντίστε λοιπόν να τα στείλετε συστημένα στον πολυχρονεμένο υπουργό πολιτισμού /πρώην κενταυρο/νην και αι Neanderthal Γ.Βουλγαράκη. Τα αξίζει.

Από το Nylon

Υ.Γ.

Αν επισκεφτείτε σήμερα την διεύθυνση cultureguide.gr θα σας εμφανιστεί το εξής μήνυμα.

cultureguide.gr

Oracle Application Server 10g για ένα απλό δυναμικό site!;;!;. Τι σκατά functionality χρειάζεται να χρησιμοποιήσει από το συγκεκριμένο application server ένα site σαν το cultureguide; Συμβαίνει να γνωρίζω τις τιμές για την αγορά αυτού του είδους software καθώς και το είδος (και τις τιμές) του hardware που απαιτεί για να τρέξει. Θα ήθελα λοιπόν να ήξερα για πιο λόγο επιλέχθηκε αυτό αντί π.χ για τα εξαιρετικά ευέλικτα και σταθερά(και εντελώς δωρεάν) Tomcat/Jboss, η κάποιο άλλο (πάλι εντελώς δωρεάν) open source framework. Να δω αν βρεθεί κανείς να μου απαντήσει.

Advertisements

Σχόλια»

1. ditikos - Δεκέμβριος 8, 2006

Παραγγείλανε εξοπλισμό απο την εταιρία ΤαΠαίρνουμεΑποΤουςΦόρους ΑΕ, υστερα απο διαγωνισμό που φυσικά έλεγε «Θέλουμε μια βάση δεδομένων η οποία να εχει υπερtransactions, να θέλει 2 κρατικοδίαιτους να υποστηρίξει και να έχει το αρχαιοελληνικό κουλτουριάρικο στοιχείο (oracle=μαντείο) μέσα της».

2. Unique Fish - Δεκέμβριος 8, 2006

Μια χαρά! Ούτως ή άλλως forbidden είναι ο πολιτισμός στη χώρα μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χρησιμοποιήσει κανείς Oracle 10g iAS κυρίως για λόγους performance (dynamic contenct web caching, clustering, κ.λπ.). Ναι το ξέρω ότι γίνονται και με Tomcat/JBoss αλλά η Oracle τα δίνει out-of-the-box. Άσε που δίνουν και συντήρηση (βασικό για συμβόλαια δημοσίου).

Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και μη τεχνικοί «λόγοι» που ίσως να «επιλέχθηκε» η Oracle. 😉

3. Unique Fish - Δεκέμβριος 8, 2006

@ditikos Oracle iAS != Oracle RDBMS

4. Lida - Δεκέμβριος 8, 2006

Ναι, επειδή έχω δει το out of the box και την ποιότητα του support που δίνουν (και το πόσο κοστίζει) γιαυτο ρωτάω. Τέλος πάντων καλύτερα να μην μπω σε λεπτομέρειες για να μην μας την πέσει καμία ΔΗΕ.

5. ditikos - Δεκέμβριος 8, 2006

@lida: Ναι θα στείλουν το ΣΔΟΕ στο κράτος χα χα χα
@Unique Fish: Δεν θέλω να έχω σχέση με oracle. Πέραν απο κάποια βιβλία που ακριβοπλήρωσα για maintainance (και τώρα σκοτώνουν κατσαρίδες).

6. Spyros - Δεκέμβριος 8, 2006

πάντως δεν χρειάζεται να ρίχνουμε όλα στην πονηριά υπάρχει και η ασχετοσύνη. ειδικά στην ελλάδα. και όχι μονο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. όταν υπάρχουν εταιρείες που δίνουν χιλια ευρω για να έχουν static page (που είναι και κακόγουστη).
στην ουσία του θέματος θεωρώ απαράδεκτο υπουργείο πολιτισμού και να μην έχει έντονη παρουσία στο internet. άλλωστε το internet είναι μέρος της ζωης μας- πολιτισμού μας.

7. nikos - Δεκέμβριος 8, 2006

Χαχαχα! αυτό με τον Oracle Server το σκέφτηκα και εγώ όταν το είδα. Αλλά δεν μου έκανε εντύπωση.

Έχω δει πολλούς διαγωνισμούς Δημοσίου για «κατασκευή portal» και είναι όλοι ίδιοι. Ανεξάρτητα από τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΟΛΑ! Λεφτά έχουμε εξάλλου

8. Nassos - Δεκέμβριος 8, 2006

Είχα μάθει λίγο Oracle 10g στο Deree. Μου άρεσε σαν σύστημα (καλά είμαι πτυχιούχος Finance, όχι ΙΤ. Ίσως γι’αυτό να μου άρεσε…)

9. papo - Δεκέμβριος 8, 2006

Respect Master Jedi Lida!

Λοιπόν εγώ δεν είμαι κουλτουριάρης οπότε ομολογώ το site δεν το ήξερα..βέβαια στο podcast την Δρουζα θα την κράξω χααχχααχ!

Οσο για το OC4g ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑ ΠΑΙΔΙΑΑΑ ΠΑΙΔΙΑΑΑ ειναι ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ j2ee APPLICATION server της αγορας…………………………………στις μιζές!

Larry Ellison ζεις εσυ μας οδηγείς!

(Άσε μωρε τώρα ποιος παίρνει open source ..ποιος το χρησιμοποιεί..εμείς θέλουμε support) χο χο χο χο χο χο χο χο χο !

Merryy Christmas!

10. adamo - Δεκέμβριος 8, 2006

Well από την άλλη εμείς είμαστε Open Source μαγαζί, αλλά είχαμε και την πρώτη πανευρωπαϊκή εγκατάσταση που έκανε migration σε 10g R2. Και ναι, it fits us real nice.

Σε ότι αφορά το cultureguide -και χωρίς να ξέρω πως έχει στηθεί- είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι hosted site σε κάποιον που έχει την υποδομή του σε 10g (δήλ. να μην αγόρασε καν το ΥΠΠΟ τον εξοπλισμό, αλλά μόνο το hosting και το content management).

11. Lida - Δεκέμβριος 8, 2006

Η IP που έχω για το cultureguide.gr (195.167.73.6) ανήκει στην ΟΤΕΝΕΤ. Δεν μπορώ να βρω αν είναι registered στο ΥΠΠΟ. Πάντως δεν γνωρίζω κάποιο ελληνικό hosting service που να διαθέτει 10g στους πελάτες του. Μαλλον πρόκειται για server που ανήκει σε κάποια κρατική υπηρεσία, ΔΕΚΟ η υπουργείο και δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν αγοράστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό (να κάνει host δηλαδή το cultureguide.gr).

Τώρα αν εσείς είσαστε ευχαριστημένοι με το 10g τι να πω. Λόγω της δουλειάς έχω εμπειρία από Websphere, Weblogic, Tomcat, Jboss, OAS, Sun και εχω ρίξει μια ματιά σε άλλους 5-6. Με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις/ειδικές περιπτώσεις ο συνδυασμός Tomcat/Jboss βάζει κάτω όλους τους παραπάνω με το ένα χέρι. Από όσο θυμάμαι το culturguide.gr εξωτερικά τουλάχιστον δεν είχε κανένα χαρακτηριστικό που θα δικαιολογούσε ένα τόσο βαρύ σύστημα. Και όπως ανέφεραν διακριτικά οι παραπάνω σχολιαστές έχουν συμβεί κάποια περίεργα φαινόμενα σε σχέση με την συγκεκριμένη πλατφόρμα.

12. ditikos (Θελω να γίνω 13χρονος) - Δεκέμβριος 9, 2006

Flatfileism rules:P

Οσο για το open source… τι λέτε ρε παιδιά εδώ ο Αλογοσκούφης το θεωρεί επικίνδυνο, απο τότε που είχε εναν υπολογιστή με MSDOS 3.0 και δεν του γινότουσαν σωστά τα λογιστικά φύλλα. Τώρα με τα windows που έκλεισε συμφωνία, πάλι δεν γίνονται σωστά τα λογιστικά φύλλα (1-1.01 στο calc), όμως σε κάτι χαμηλόμισθους, μικρομεσσαίους — πόσοι να είναι στην Ελλάδα (περιοχή μεταξύ αμαρουσίου – εκάλης και λίγο σύνταγμα-κολωνάκι) μωωρεεεε;

13. parafonos - Δεκέμβριος 9, 2006

Παιδιά είναι απλό, το κράτος μας, προετοιμάζεται για μεγάλα πράγματα. Ετσι αγοράζει την καλύτερη πραμάτεια. Όσο για τις τιμές δεν κάνει παζάρια, διότι λεφτά έχουμε να τα σκορπάμε.
‘Άλλωστε έτσι εξηγήται που ο Αλογοκαπέλος πριν μερικούς μήνες υπέγραψε συμφωνία με την Microsoft για όλο το δημόσιο, και εκπτώσεις μικρότερες από αυτές που δίνει το πλαίσιο στους Loyal πελάτες 🙂 …

14. adamo - Δεκέμβριος 9, 2006

@dtikos:
Περί flat files: Πράγματι they rule. Απόδειξη το Daytona.

15. dimis - Δεκέμβριος 10, 2006

θαρρεις και με ενα site θα αυξηθει ο πολιτισμος στην χωρα που αποθεωνει Κακαουνακη και Τραγκα.

η αληθεια ειναι οτι πρεπει να γινουν περικοπες απο πολλα κομματια του δημοσιου τομεα. το θεμα ειναι απο που να προτοξεκκινησεις…

btw, τοσες προσληψεις κανουν.. ας προσλαβουν μερικους IT τυπους να ειναι υπευθυνοι για το service των δημοσιων servers και ας τους γεμισουν με open source υλικο. θα εξοικονομηθουν πολλα λεφτα. σε μερικες χωρες της ΕΕ που εχουν open source στο δημοσιο πως τα καταφερνουν; ας παρουν παραδειγμα απο εκει. δεν ειναι αναγκη να ανακαλυψουμε τον τροχο (για ακομα μια φορα).

16. Lida - Δεκέμβριος 10, 2006

Σίγουρα με το που εμφανίσθηκε το cultureguide.gr δεν άρχισαν ξαφνικά όλοι να τρέχουν στην λυρική και την εθνική πινακοθήκη. Αλλά έστω τα λίγα sites που υπάρχουν για τον πολιτισμό ας τα κρατήσουμε. Κακό δεν κάνουν.

17. funEL - Δεκέμβριος 11, 2006

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΠΡΟΦΗΤΑΣ

ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

+σκοτσδισονγεροντα+

18. adamo - Δεκέμβριος 11, 2006

@lida:
Αναμεταδίδω από παλαιότερη σχετική συζήτηση στο ntua.discuss:

To site έτρεχε ‘εσωτερικά’ στον ΟΠΕΠ και το ΥΠΠΟ με προσωπικό 7 συμβασιούχους και ετήσιο κόστος 200.000. Θεωρήθηκε περιττό έξοδο.

19. Lida - Δεκέμβριος 11, 2006

Πάμε στοίχημα ότι από τα 200.000 τα 50.000-75.000 (ίσως και τα 100.000) έχουν να κάνουν με licenses και support τις Oracle (και των μηχανημάτων).

20. adamo - Δεκέμβριος 11, 2006

Μα να στοιχηματίσουμε για το fact; Θέλεις να κλέψεις εκκλήσία; Το πραγματικό ζήτημα λοιπόν δεν είναι πως έκλεισε το cultureguide.gr (εφόσον υπάρχει ο ισχυρισμός πως έκλεισε γιατί είναι ακριβό), αλλά το γιατί δεν αντικαταστάθηκε η υποδομή του με άλλη φτηνότερη λύση;

(Σημ: Φτηνότερη λύση δε σημαίνει απαραίτητα F/OSS. Γνωρίζω εταιρία που χρέωνε τις εγκαταστάσεις του Zope αρκετά εκατομμύρια δρχ.)

21. Lida - Δεκέμβριος 11, 2006

Συνήθως οι εταιρίες που ασχολούνται με open source development /integration έχουν πολύ λογικές τιμές ακόμη και για μεγάλα projects. Αν το είχαν φτιάξει πάνω σε Linux/Apache/Tomcat/Jboss/MySQL η Linux/Apache/PHP/MySQL θα μπορούσαν να έχουν ένα πολύ καλό συμβόλαιο που θα κάλυπτε από το λειτουργικό μέχρι το ίδιο το application με 20.000-25.000 max το χρόνο.

22. Unique Fish - Δεκέμβριος 13, 2006

Τυχαία το καλοκαίρι του 2005 γνώρισα μια κοπελιά που δούλευε στον ΟΠΕΠ ως web-master στο συγκεκριμένο site. Μου είπε για διάφορα συμβάντα εκεί μεταξύ των οποίων ήταν η εχθρική αντιμετώπιση που είχαν απο υπαλλήλους και τη διοίκηση του Υπουργείου Πολιτισμού μετά τους Ολυμπιακούς. Το λέω γιατί υπάρχει και η πιθανότητα το «περιττό έξοδο» να είναι απλά μια επίσημη δικαιολογία.

Τα 200,000 δεν είναι πολλά για τον όγκο (σε περιεχόμενο) του σάιτ εφόσον ήταν και στα Αγγλικά. Με απλούς υπολογισμούς κάπου 110k το χρόνο πρέπει να έφευγαν για μισθούς. Τα υπόλοιπα σε licenses και support σε Oracle και σίδερα θα μπορούσαν να είναι λιγότερα, άντε 20-30k το χρόνο. Μιλάμε δλδ για 60-70k διαφορά.

Κάτι μου λέει ότι το θέμα δεν είναι απλά οικονομικοτεχνικό. Πότε έκλεισε; Υπήρξε ανακοίνωση; Το περιεχόμενο και αρχείο που δημιουργήθηκε τι έγινε; Έψαξα στο σάιτ του ΟΠΕΠ αλλά τίποτα.

23. spiretos72 - Δεκέμβριος 21, 2006

Το ποιο πιθανό είναι το σαϊτ να φτιάχτηκε χρηματοδοτούμενο από κάποιο έργο του ΚΠΣ. Άμα τελείωσε το έργο και μιας και το ΚΠΣ δεν χρηματοδοτεί μισθούς αποφάσισαν να σουτάρουν αυτούς που είχαν πάρει με σύμβαση για να τρέχουν το σάϊτ. Αυτό βέβαια μας λέει κάτι για τον σχεδιασμό του ΥΠΠΟ και του ΚΠΣ γενικότερα 🙂 Το θέμα προφανώς δεν είναι να φτιαχτούν χρήσιμα έργα αλλά να μεγαλώσει η απορρόφηση. Άλλωστε ποιο ασχολείται τώρα με ένα πορταλάκι…. εδώ χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια από αλλού.

Τώρα σε σχέση με το άν είναι καλός ο Oracle 10g ή όχι…. Σίγουρα WebSphere kai o WEblogic είναι καλύτεροι αλλά είναι και ακριβότεροι. Οπότε ελάχιστες εταιρείες τους προσφέρουν. Και το ίδιο ισχύει και για τον Τομκατ. Όσες εταιρείες προσφέρουν open source συνήθως κάνουν τόσο χάλια προσφορές που χάνουν πολλά από αλλού (δηλαδή όσα κερδίζουν στην τιμή). Αφήστε που το maintenance cost δεν είναι και τόσο φτηνό. Αφήστε που σε πολλές περιπτώσεις λείπουν components που είναι απαραίτητη πια (πχ ΒΙ)

(btw εγώ με SUN 3/60 μεγάλωσα αλλά δεν την πολυβλέπω την SUN. Ούτε καν η IBM δεν κατεβαίνει με unix, ας μην μιλήσουμε για την HP….. ας μην πάει ο νους μας πάντα στο πονηρό)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: