jump to navigation

Όταν η μαλακία βαράει μπιέλα 15 Νοεμβρίου, 2006

Posted by Lida in Ιντερνετοφοβία.
trackback

Ευτυχώς που δεν είδα τηλεόραση χτες γιατί από ότι διαβάζω θα μου ανέβαινε ξανά το αίμα στο κεφάλι. Τελικά πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Για όλα φταίνε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το internet και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με αυτά πρέπει να αυτοεξοριστούμε στην γη του πυρός για να πάψουμε να προκαλούμε τόσα κακά στην ελληνική κοινωνία.

Έχουν αρχίσει να μαζεύονται πολλά τέτοια τώρα τελευταία και έτσι όπως πάει το πράγμα με βλέπω να γράφω τελικά εκείνο το χεστήριο άρθρο περί δημοσιογράφων που σκέφτομαι εδώ και κάμποσο καιρό. Μια δυο αφορμούλες χρειάζομαι ακόμα.

Update: Άλλη μια αναφορά στη έγκυρη και αντικειμενική εκπομπή του Κ. Χαρδαβέλλα από τον Till

Σχόλια»

1. Chris - 15 Νοεμβρίου, 2006

Δεν νομίζω να περιμένεις και πολύ. Οι μαλακίες εκτοξεύονται πλέον καθημερινά.

Η λύση είναι μια.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΙΑ.

2. _fantom_ - 15 Νοεμβρίου, 2006

καλύτερα νωρίτερα παρά μια ώρα αρχή-τερας… πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις με ένα μόνο άρθρο; :-Ρ

3. ditikos - 15 Νοεμβρίου, 2006

Απόκομμα απο φυλλάδιο που διακινείται στην γειτονιά μου:

[…]Επιστροφή στην Εκκλησία! Το internets είναι κακό, του αντίχριστου, και διακινέι και την heavay metal μέσα απο τα Καζάμ (ονόματα μάγων και δαιμόνων).[…] Ο πιστός πρέπει να λάβει τα μέτρα του να εξοστρακίσει τον σατανά απο τα παιδιά μας.[…]

Κρίμα που δεν θέλω να λερώσω το blog με μια χειρονομία. Όμως ο πιστός χρειάζεται να get laid μάλλον.

4. Lida - 15 Νοεμβρίου, 2006

Μακάρι να ήταν μόνο 2-3 γραφικοί. Μας έχουν πάρει φαλάγγι απο παντού. Ευαγγελατοι, Χαρδαβελες, κανάλια, εφημερίδες. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί όσο πάει χειροτερεύουν τα πράγματα. Έχουν αποθρασυνθεί τελείως.

5. ditikos - 15 Νοεμβρίου, 2006

Νομίζω έξω έχουν το Electronc Frontier Foundation για αυτά τα «προβλήματα», βέβαια περι θρησκείας δεν υπάρχει και τόσο πολύ φανατισμός (όπως π.χ. σε συγκεκριμένες – παγκόσμια – πόλεις ή κράτη, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας).

Μήπως να κάναμε κανένα σύλλογο (στυλ EFF) για να εξηγήσουμε τελικά κάποια πράγματα; (Υπάρχει κάτι σχετικό; Θέλει κανείς να συμμετάσχει σε αυτό;)

6. Oneiros - 15 Νοεμβρίου, 2006

Μήπως να κάναμε κανένα σύλλογο (στυλ EFF) για να εξηγήσουμε τελικά κάποια πράγματα; (Υπάρχει κάτι σχετικό; Θέλει κανείς να συμμετάσχει σε αυτό;)
Υπάρχει ήδη η σχετική ομάδα εργασίας, στο digitalrights.gr, που αποσκοπεί στο να υπάρξει μιά συστηματική καταγραφή των προσπαθειών δυσφήμισης / δαιμονοποίησης του διαδικτύου και της ψηφιακής κοινωνικοποίησης κι επιχειρηματικότητας, και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, πέρα από υποσχέσεις δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην ομάδα παρ’ ότι διεξάγεται εδώ και καιρό ένας ακήρυχτος πόλεμος από συγκεκριμένες οργανώσεις κατά του internet από τέτοιες εκπομπές (ο Βδέλλας τη «δουλειά» του κάνει, όσο έχει τέτοιους καλεσμένους, αυτούς προσέξτε).

Χωρίς να θέλω να προσβάλλω κανέναν, δε βάφουν αυγά με πορδές, όπως και ελληνικό EFF δε γίνεται από τη μιά μέρα στην άλλη όταν δεν είναι κανείς διατεθειμένος να προσφέρει προσωπικό μόχθο για την παρακολούθηση περίπλοκων θεμάτων με νομικές, πολιτικές και τεχνολογικές διαστάσεις, βοηθώντας στη συγγραφή κειμένων, την οργάνωση παρεμβάσεων κλπ. Επίσης, χωρίς ομαδική δουλειά, δεν πρόκειται καμιά αντίδραση να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.

Αν υπάρχει λοιπόν σοβαρό ενδιαφέρον για να γίνει δουλειά, σ’ αυτό και άλλα θέματα ψηφιακών δικαιωμάτων, let me know…

7. Lida - 15 Νοεμβρίου, 2006

Για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω ότι τα workgroups η κάποια άλλη οργάνωση με αυτή τη μορφή μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ξόανα. Μην ξεχνάς πως εδώ ολόκληρο ΣΕΠΕ και ΕΕΧΙ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Παρόλο που συχνά καλούνται εκπρόσωποι τους από τα μέσα χρησιμεύουν μόνο σαν διακόσμηση η σαν σάκοι του μποξ και εξουδετερώνονται μέσα σε δευτερόλεπτα. Αν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν οι κάφροι τότε αυτός πρέπει να είναι πολύ πιο επιθετικός και «ύπουλος» από την καταγραφή των νομικών διαστάσεων. Το θέμα είναι κυρίως επικοινωνιακό και όχι θεσμικό.

8. ditikos - 15 Νοεμβρίου, 2006

@oneiros: Δεν το είχα ψάξει γενικώς το θέμα μέχρι προσφάτως (για προσωπικούς λόγους), όμως χαίρομαι που υπάρχει τέτοια ομάδα εργασίας.

@lida: Και εγώ είμαι αυτής της άποψης (για Ελληνικά δεδομένα πάντοτε). Νομίζω οτι οι εκπρόσωποι που εμφανίζονται κατα καιρούς προσπαθούν απλώς για την προσωπική τους προβολή (δεν έχω γνωρίσει άτομα απο ΕΕΧΙ, οπότε θα τους εξαιρέσω). Επιπλέον λόγω της ειδικότητας μου (πτυχιούχος μηχανικός Η/Υ Συστημάτων) , τυχαίνω μη κατηγοριοποίηση (π.χ. στην Ενωση πληροφορικών Ελλάδος) σε κάποιο επιμελητήριο (ΤΕΙ – ΤΕΕ: 0 – 1000). Μου τη σπάει αρκετά αυτό.

9. parafonos - 15 Νοεμβρίου, 2006

Η ηλιθιότητα τελικά είναι χαρακτηριστικό της ράτσας μας… και όσο περνά ο καιρός τόσο τα κρούσματα δηλώνουν επιδημία…
Καλή η ιδέα της οργάνωσης αλλά βάζω στοίχημα πως στην πρώτη συνάντηση θα πλακωθούμε γιατί όλοι θα θέλουμε να είμαστε «πρόεδροι»…

10. Oneiros - 16 Νοεμβρίου, 2006

Μην ξεχνάς πως εδώ ολόκληρο ΣΕΠΕ και ΕΕΧΙ δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Δε μπορούν ή δε θέλουν; Δηλαδή, θεωρείς την παρουσία σε τέτοια πάνελ του προέδρου της ΕΕΧΙ σαν θετική, δεδομένου των θέσεων που εκφράζει και της εικόνας που δίνει σ’ αυτά; Εγώ, πάντως, δεν αποδέχομαι τον τίτλο του εξ’ ορισμού μέλους της ΕΕΧΙ, επειδή είμαι χρήστης του internet.
Οι άνθρωποι που ηγούνται αυτής της σταυροφορίας δεν έχουν σχέση ούτε με παιδαγωγική ούτε με πληροφορική, κι όμως ο σκοταδισμός προελαύνει σταθερά με κάθε τέτοια εκπομπή και κίτρινο headline στις εφημερίδες ή στα δελτία ειδήσεων. Το βρίσκω θλιβερό ότι δεν μπορούμε να αρθρώσουμε σοβαρό αντίλογο σαν επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα.

ditikos, μία δήλωση πρόθεσης υπάρχει μόνο, προς το παρόν. Και δεν θα υπάρξει τίποτα άλλο αν κάποιοι δεν προσφέρουν εθελοντική εργασία. (Συνειδητά, γιατί δεν είναι παιχνίδι να τα βάζεις με τέτοια λόμπι.)

parafonos, ας κάτσουμε στον καναπέ μας τότε να τα λουζόμαστε.

Συγγνώμη πάλι για το θυμό μου, παιδιά, αλλά έχω βαρεθεί να ακούω τους πάντες να οδύρονται γενικά γι’ αυτά τα θέματα, μετά από κάθε τέτοια εκπομπή (και για ακριβώς 1 μέρα), ενώ μπορούν να κάνουν κάτι. Έστω και να ενημερώνουν υπεύθυνα τον περίγυρό τους. Οι πραγματικοί κίνδυνοι, εντωμεταξύ, συνεχίζουν να υφίστανται, γιατί ο φόβος και η δεισιδαιμονία δεν είναι ποτέ καλά υποκατάστατα της εκπαίδευσης.

11. alas - 16 Νοεμβρίου, 2006

…συμφωνώ απόλυτα, oneiros!

12. Lida - 16 Νοεμβρίου, 2006

Προσωπικά όχι μόνο δεν θεωρώ τον εαυτό μου μέλος του ΕΕΧΙ αλλά πιστεύω ότι αυτοί οι «κύριοι» με τον τρόπο που χειρίζονται το όλο θέμα του internet στην Ελλάδα θέλουν κρέμασμα (κυριολεκτικά).
Αλλά ως ένα βαθμό δεν φταίνε αυτοί. Το ξανάλεω πως κανένα workshop και κανένας οργανισμός δεν μπορεί από την φύση του να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, θα είναι από την γέννηση του ανίσχυρος και επικοινωνιακά ευνουχισμένος. Το πως και γιατί χρειάζεται ολόκληρο post για να το εξηγήσω αλλά νομίζω ότι είναι προφανές.
Αυτό που μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση είναι κάτι εντελώς έξω από αυτά που ξέρουμε. Και δυστυχώς δεν έχει σχηματιστεί ακόμη. Πάντως το ξανάλεω ότι κάτι τέτοιο ΔΕΝ μπορεί να βγει μέσα από συζητήσεις περί νομικού πλαισίου η γενικές συνελεύσεις μελών.

13. Θεία Λένα - 16 Νοεμβρίου, 2006

Συμφωνώ με το άρθρο σου. Η ελληνική τηλεόραση όπως είναι τώρα είναι σαν τα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Από υπεύθυνο ενημερωτικό μέσο (που είναι σε ξένα κράτη) έχει γίνει σαβουροπαίχτρια βλακειών. Δεν βλάπτουν τα videogames τα παιδιά. Βλάπτει η νοοτροπία του γονέως πίσω απο αυτά. Αντί να κάτσει να ασχοληθεί με τα τέκνα, τους παίρνει ένα Game boy και εξαγοράζει έτσι λίγη δική του ησυχία.
Πάντα υπήρχε βία στα παιδικά αναγνώσματα. Στα μίκυ, στις ταινίες κινουμενων σχεδίων, όλοι πλακωνόντουσαν με όλους, για να μην πώ για τους Ninja, Axion Men κλπ. Απλά τώρα πάνε κάποιοι ανεγκέφαλοι να βγάλουν τρομο-ειδήσεις, τρομο-ρεπορτάζ και να φοβίζουν τις κατίνες.

Η λύση είναι 1) Γράφτε το άρθρο για τους δημοσιογράφους
2) κλείστε το χαζοκούτι

14. ditikos - 16 Νοεμβρίου, 2006

@Θεία Λένα:
Το χαζοκούτι δεν μπορεί να κλείσει, αλλά μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με ενα dvd ή με τον υπολογιστή ώστε να μην υπάρχει πιά σύνδεση με το tuner…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: