jump to navigation

Θέλω να αγιάσω, αλλά δεν με αφήνουν. Νοέμβριος 3, 2006

Posted by Lida in Games.
trackback

Η ενασχόληση μου με τον μαγικό κόσμο του J2ME και μια γενικότερη βαρεμάρα με απέτρεψε από το να περιλάβω την προηγούμενη Κυριακή το άρθρο τελευταίου του “Ε” για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το Dark Messiah μου έφτιαξε το κέφι οπότε τώρα μπορώ να του ρίξω ένα χεράκι. Το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο, όσοι βαριούνται το θέμα ας πάνε μια βολτούλα εδώ για κάτι πιο ενδιαφέρον..

Mediaterra: Η… αριστερά των Video Games.

Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Για λέγε;

Στη Mediaterra δεν χύθηκε αίμα, δεν σκορπίστηκαν μυαλά στο πάτωμα! Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παρουσιάσθηκαν εκεί είχαν μήνυμα, είχαν ιδεολογία και ηθική, μέχρι που κατήγγειλαν των αμερικανικό ιμπεριαλισμό! Ο ρεπόρτερ που την παρακολούθησε διαβρωμένος χρόνια από την ηλεκτρονική βία δεν άντεξε…

…και του σάλεψε και άρχισε να γράφει εμετικές κοινοτυπίες σαν αυτή που διαβάσατε παραπάνω. Ιδεολογία , ηθική και καταγγελίες του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Δεν ξεκινήσαμε καθόλου καλά.

Στην Mediaterra ακούσαμε για το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι στον κόσμο.

Τι!!!!Έγινε παρουσίαση του Knights of the old Republic III στην Αθήνα και δεν μιλάει κανείς!;!;! ΓΜΤ!!!

Από την μια λοιπόν, βρίσκεται το PlayStation. Και από την άλλη, το Painstation, που σε απλά ελληνικά, είναι μια παιχνιδομηχανή που προκαλεί πόνο.

??????

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας ότι πρόκειται για μεταφορά του pong σε μια κονσόλα που όταν χάνεις σου προκαλεί εγκαύματα στα χέρια (μάλιστα!). Και υποστηρίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που “ξετρελάθηκαν με το εύρημα”. Στο προηγούμενο τεύχος έβριζε το GTA:San Andreas επειδή περιέχει σεξ και εικονική βία και εδώ εξυμνεί ένα παιχνίδι που προκαλεί πραγματικό πόνο στον παίκτη. Αν δεν κάνει πλάκα τότε όντως σοκ από το Mediaterra τον ξέκανε τελείως.

Δεν έχει βγει ακόμη στην αγορά.

Και ούτε πρόκειται.

H μαγεία του παιχνιδιού έχει χαθεί εδώ και χρόνια λέει ο Σουηδός καθηγητής Πητερ Γιακομπσον Όταν υπάρχουν άνθρωποι που παίζουν μέχρι και 60 ώρες την εβδομάδα, τότε το παιχνίδι δεν είναι διασκέδαση έχει απλώς αντικαταστήσει την τηλεόραση. Σταδιακά τα ηλ. παιχνίδια δημιουργούν αποικίες μέσα στην καθημερινότητα μας με στόχο να αποσπούν όλο και μεγαλύτερο τμήματα της.

Όσα χρόνια ασχολούμαι με τον χώρο δεν έχω ακούσει παρά 1-2 περιπτώσεις ανθρώπων που έτρωγαν 60 ώρες η και παραπάνω την εβδομάδα στα games. Από πού βγαίνουν λοιπόν αυτά τα βαρύγδουπα συμπεράσματα; Ένα εξαιρετικό game μπορεί να με κρατήσει καθηλωμένη μπροστά στην οθόνη για πάνω από 12 συνεχόμενες ώρες μέχρι να το τελειώσω αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.. Τις περισσότερες φορές είναι ζήτημα αν καταναλώνω 2 η 4 ώρες την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει πιστεύω και για τους περισσότερους παίκτες. Οι έφηβοι μπορεί να καταναλώνουν περισσότερο χρόνο στο online gamming αλλά αμφιβάλω πολύ αν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 10-20 ώρες την εβδομάδα. Προσωπικά το μόνο πρόβλημα που βλέπω να υπάρχει σε όλα αυτά είναι η έλλειψη φυσικής άσκησης, τίποτα άλλο.

Απουσίαζαν οι κατασκευαστές παιχνιδιών για λογαριασμό μεγάλων εταιριών. Και εγώ αν ήμουν στην θέση τους δεν θα ερχόμουν. Δεν θα είχα τι να απαντήσω στην κριτική και το μόνο που θα έδειχνα θα ήταν ένα χρυσό χαμόγελο και το ποσό στον τραπεζικό μου λογαριασμό.

Πια κριτική και τρίχες κατσαρές. Φίλε αν είχες πάει ποτέ στη E3 να δεις πως είναι μια πραγματική gamming expo ούτε απ’εξω από το Mediaterra δεν θα πέρναγες.

Επίσης, θα έπρεπε να εξηγήσω για πιο λόγο η βιομηχανία δεν κατασκευάζει και χρήσιμα παιχνίδια, που να συμβάλουν στη βελτίωση της ομαδικότητας και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Μήπως επειδή δεν θα τα αγόραζε κανείς;

Μάγος είσαι; Μα προφανώς γιατί δεν θα τα αγόραζε κανείς. Η βιομηχανία ηλεκτρονικής διασκέδασης παράγει τα προϊόντα που θέλει ο κόσμος ώστε αυτά να αγοραστούν. Πιο το νόημα της δημιουργίας ενός παιχνιδιού που δεν θα το θέλουν οι gamers; Σε τι ακριβώς θα ωφελήσει πέρα από το self-righteousness του κάθε politically correct παπάρα;

Ακούσαμε και άλλα, χωρίς καμία έκπληξη: τα παιχνίδια εξυπηρετούν την προπαγάνδα του αμερικάνικου στρατού, ο οποίος συμμετέχει στην κατασκευή ορισμένων, προσβάλουν τους άραβες και τους μουσουλμάνους και αποδίδουν αποκλειστικά και μόνο στους Παλαιστινίους την ευθύνη για το αδιέξοδο στην μέση ανατολή.

Αυτό δεν είναι τίποτα. Πέρα από τον αμερικανικό στρατό μέσα από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια περνάει τη προπαγάνδα της η γαλαξιακή αυτοκρατορία που με την βοήθεια της τεχνολογικής της ανωτερότητας, του τεράστιου πολεμικού της στόλου και της σκοτεινής πλευράς της δύναμης συντριβεί κάθε αντίσταση και επιβάλει την εξουσία της πάνω σε όλα τα πλανητικά συστήματα (Die Rebel Scum!!)

Ναι, κάποια παιχνίδια έχουν γίνει με την συμβολή αξιωματικών του αμερικανικού στρατού σαν consultants και 1-2 έχουν γίνει ξεκάθαρα για να προωθηθεί η στρατιωτική θητεία . Και άλλωστε πρόκειται για αμερικανικές παραγωγές οπότε είναι ως ένα βαθμό αναμενόμενο σε κάποια από αυτά να εμφανίζονται άραβες στο ρόλο του “κακού”. Αλλά επειδή τα παιχνίδια αυτά απευθύνονται σε διεθνές κοινό η “προπαγάνδα” τους είναι εντελώς ανώδυνη σε σχέση π.χ. με αυτά που λέγονται από τα αμερικανικά ΜΜΕ (βλέπε FOX news) για το “αντίπαλο δέος”. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όργανο του αμερικανικού στρατού για την διάδοση φιλοαμερικανικής προπαγάνδας. Πρέπει να έχει πάρει κανείς πολλά ληγμένα για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Γίνετε επίσης στο άρθρο αναφοράγια την “…νέα ηθική των video games” που “προβλέπει σενάρια που δεν έχουν νικητή” και προσπαθούν να δώσουν μηνύματα. Παιχνίδια με θέμα αφρικανούς μετανάστες που περιπλανώνται στην πόλη και First Person ελαφάκια που γυρίζουν στο δασός για χαλάρωση και…. Χρρρρρρ……ZZZZZZZZZZZZZ zzzzzzzzzzzzzzzzzz…………….ΟΚ λοιπόν. Πρέπει τα παιχνίδια να παράγονται από ανεξάρτητους ερασιτέχνες developers με οικολογικές ανησυχίες και απέχθεια προς την βία και να έχουν σαν στόχο την δημιουργία μιας πεφωτισμένης και ειρηνικής κοινωνίας. Οτιδήποτε άλλο έχει σαν σκοπό την αποκτήνωση και την πλύση εγκέφαλου του παίκτη.

Νομίζω πως έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται ένα παράρτημα του σχεδίου της παγκόσμιας επανάστασης. Θα προσπαθήσει να απαγορεύσει όλα τα παιχνίδια που περιέχουν βία και σεξ και να τα αντικαταστήσει με αυτά που προωθούν την “ομαδικότητα” και “κοινωνική συμπεριφορά” ώστε να πέσουν σε κώμα από την βαρεμάρα εκατομμύρια gamers και να μπορέσει να επιβληθεί παντού χωρίς να συναντήσει αντίσταση.

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει τελευταία. Πως διάολο γίνεται οι προοδευτικές υποτίθεται φωνές από υποστηρικτές καινοτόμων μορφών τέχνης που εξερευνούσαν τις πιο ακραίες, πιο σκοτεινές και πιο πρωτόγονες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης να έχουν μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε politically correct μυξοπαρθένες που κάθε φορά που βλέπουν κάποιον να περνάει καλά ουρλιάζουν “Μηηηηηηηη!!!!” σαν να τις έχουν πιάσει τον κώλο.

Από που και ως που η τέχνη, η διασκέδαση η οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να διδάσκει να κοινωνικοποιεί και να περνάει θετικά ιδεολογικά μηνύματα για να θεωρείται αποδεκτή;
Ο φόβος, το μίσος, επιθετικότητα, η βία μπορούν να εκφράστουν με δημιουργικό τρόπο και δώσουν λύτρωση στον δημιουργό αλλά και στον θεατή/ακροατή /παίκτη. Μαλάκες ήταν οι αρχαίοι τραγωδοί, ο Σαίξπηρ, τόσοι και τόσοι άλλοι μεγάλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες που γέμιζαν την τέχνη τους με αίμα και πρωτόγονα πάθη; Ο Tony Montana κατατρυπημένος από σφαίρες και φτιαγμένος μα χούφτες κόκα να πυροβολεί τους εισβολείς της έπαυλης του στο Σημαδεμένο, η άψογα σκηνοθετημένη πολλαπλή εκδίκηση του Mike Corleone από το τέλος του Νονός 3, η αγρία χαρά του Hannibal Lecter καθώς τσακίζει με γκλοπ το κρανίο του δεσμοφύλακα του στη Σιωπή των Άμνων, το Κουρδιστό Πορτοκάλι (όλο), αυτά δεν είναι τέχνη; Δεν είναι σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης δημιουργίας;

Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τρόποι έκφρασης είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης και θα υπάρχουν όσο θα υπάρχουν άνθρωποι. Όταν καταπιέζονται και δεν εκδηλώνονται ξεκάθαρα και ανοιχτά βρίσκουν άλλες πολύ πιο νοσηρές και επικίνδυνες διεξόδους. Διαβρώνουν μέχρι το κόκαλο και τον φορέα τους αλλά και όλους αυτούς που βρίσκονται γύρω του. Για εμένα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι ένας από τους πιο διάφανους και “in your face” τρόπους να βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με αυτό το κομμάτι του εαυτού του και να βγει ουσιαστικά αλώβητος (και λυτρωμένος θα έλεγα). Μπορούν να εκτονώσουν τα αρνητικά συναισθήματα ανώδυνα και χωρίς να προξενήσουν σχεδόν κανένα φυσικό η ψυχικό τραύμα, και είναι ταυτόχρονα δημιουργήματα που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα έργα τέχνης (γιατί αυτό είναι ουσιαστικά). Ίσως τελικά είναι ένα δώρο της τεχνολογίας που θα ήταν καλό αντί να το αντιμετωπίζουμε σαν πρόβλημα να το δούμε σαν τη λύση για πολλά άλλα προβλήματα.

Υ.Γ. Η Mediaterra όπως και κάθε άλλη εναλλακτική προσέγγιση στο θέμα των games είναι ευπρόσδεκτη. Το σπάσιμο είναι όταν κάποιοι θέλουν να την παρουσιάσουν σαν την “σωστή” αντιμετώπιση των προκλήσεων για το μέλλον αυτού του τόσο δυναμικού και πολύπλοκου μέσου.

Advertisements

Σχόλια»

1. papo - Νοέμβριος 3, 2006

respect!

2. gbforum - Νοέμβριος 4, 2006

λήδα, σου έχω στείλει από προχθές πρόσκληση στο email που φαίνεται εδώ, αλλά μου το κάνει bounce. μπορείς να μου στείλεις το mail σου?

3. Nikos - Νοέμβριος 4, 2006

σορυ για το λάθος identity. είμαι ο νίκος

4. ditikos - Νοέμβριος 5, 2006

Καλά αυτοί της «Ε» τα έχουν χαμένα. Αντε να παίξουν κανένα cannon fodder μπάς και ξελαμπικάρουν…

BTW, με τρόμαξες σήμερα! Μα δεν πετάνε έτσι απότομα KOTOR3 είναι σαν να λές «ο τζάκ πήδηξε – ο τζάκ πέθανε».

Πάντως το όλο ιδεολογικό «Αριστερά» και παιχνίδια με έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως κατά τα έτη της σχολής μου μιάς που τότε είχε κυκλόφορήσει το red alert 1 – 2, όποτε γνωστοί αγοράζαν το παιχνίδι και πέταγαν (άκουσον ακουσον) το συμμαχικό cd γιατί δεν ταίριαζε με την ιδεολογία τους. Ο διάβολος φορούσε pravda.ru μάλλον… μέχρι και σήμερα.

5. Lida - Νοέμβριος 5, 2006

Μα δεν πετάνε έτσι απότομα KOTOR3
Ε, όταν ο αλλος κάνει αναφορα για το ‘.. πιό ενδιαφέρον παιχνίδι στον κόσμο.» εγω τι να υποθέσω.
όποτε γνωστοί αγοράζαν το παιχνίδι και πέταγαν (άκουσον ακουσον) το συμμαχικό cd γιατί δεν ταίριαζε με την ιδεολογία τους.
Χαχαχαχα! Γίνονταν και τέτοια πραγμάτα;Ελεος!

6. desertnaut - Μαΐου 19, 2010

Ωραία τα λες, να συνεισφέρω ένα κορυφαίο:

Στην αρχαία Αθήνα, κάποιοι κατηγορούσαν τα ομηρικά έπη – ειδικά την Ιλιάδα. Έκανε, λέει, τους νέους φιλοπόλεμους…!!!

Περαστικά τους…

Keep on the good work


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: