jump to navigation

Εφημερίδεεεεες!!!! Σεπτεμβρίου 3, 2006

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Με αφορμή την αναφορά των weekendgeeks στα RSS feeds της Καθημερινής κάθισα και έριξα μια ματιά στα sites των εφημερίδων. Λοιπόν έχουμε και λέμε

Ελληνικές εφημερίδες ΜΕ RSS feeds

Καθημερινή, Ναυτεμπορική (η πρώτη που έβαλε, αν δεν κάνω λάθος), Ριζοσπάστης (ατσα, ένα είναι το Κόμμα!!!). Επίσης και η ΕΡΤ διαθέτει αλλά βλακωδώς δεν έχει βάλει το link με το χαρακτηριστικό εικονίδιο σε κάποιο ευκρινές σημείο της πρώτης σελίδας.

Ελληνικές εφημερίδες ΧΩΡΙΣ RSS feeds

Ελευθεροτυπία, το Βήμα και τα Νέα (πάντα μπροστά στο διαδίκτυο ο ΔΟΛ) , Έθνος, Αδέσμευτος.

Βέβαια καμία από τις παραπάνω δεν βλέπω να έχει θεματικά blogs η δημοσιογράφων που δουλεύουν για αυτές. Ούτε λόγος βέβαια για δυνατότητα σχολιασμού (comments) πάνω στα άρθρα τους. Το Βήμα έχει ένα αραχνιασμένο Forum και πέρα από αυτό τίποτα. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Υ.Γ. Δεν μπορώ να δω ούτε στο in.gr ουτε στο flash.gr RSS feeds.

Advertisements

Σχόλια»

1. Άβελ - Σεπτεμβρίου 3, 2006

Παρέλειψες το Pathfinder (http://news.pathfinder.gr/xmlservice) ίσως γιατί δεν είναι εφημερίδα. Αξίζει τον κόπο νομίζω.

2. Γιωργος Ζαφόλιας - Σεπτεμβρίου 6, 2006

Θα ήθελα να προσθέσω ότι υπάρχει και μία ακόμη σελίδα που παρέχει RSS feeds για την κάθε εισηγμένη εταιρεία [ http://www.naftemporiki.gr/markets/rss.asp ], για κάθε κλάδο [ http://www.naftemporiki.gr/markets/rss.asp?dmode=topics ] καθώς άλλη μία που παρέχει περισσότερα από 400 feeds για πιο στοχευμένη ενημέρωση [http://www.naftemporiki.gr/news/rss_topics.asp?categ=POL ] .
Οσον αφορά τη δυνατότητα σχολιασμού, αυτή υπήρχε από το 2001 μέχρι πέρισυ που τη διακόψαμε. Ο λόγος διακοπής ήταν ότι την χρησιμοποιούσαν καμμιά δεκαριά άτομα που έγραφαν άσχετα -ως επί το πλείστον- σχόλια.
Δυνατότητα βαθμολόγησης υπάρχει από το 2000 αλλά ακόμη ο αριθμός των χρηστών που κάνουν ένα κλικ για να βαθμολογήσουν ανέρχεται περίπου στο 0,05% του συνόλου των αναγνωστών…
Forum υπάρχει από το 1999 [http://www.naftemporiki.gr/community/default.asp?forumid=000096 ] αλλά και σε αυτή την περίπτωση οι χρήστες είναι πιστοί για χρόνια μεν, λίγοι σε αριθμό δε.
Αυτό που θέλω να πω αναφέροντας τα παραπάνω, είναι ότι οι περισσότεροι χρήστες δείχνουν να μην ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το interaction με το site. Θέλουν απλά να μπαίνουν, να κάνουν τη δουλειά τους και να φεύγουν. Ενας λόγος μπορεί να είναι η φύση του δικού μας site (εργαλείο) ή ότι απλά δεν υλοποιήσαμε σωστά τις αντίστοιχες λειτουργίες. Θα συνεχίσουμε πάντως να το παλεύουμε…
Καλύτερα πάντως (από πλευράς επισκεψιμότητας) πηγαίνουν οι σελίδες που δείχνουν τι προτιμούν οι υπόλοιποι, όπως ο «Σφυγμός» [ http://www.naftemporiki.gr/news/tagcloud.asp ] και το «Βαρόμετρο» [http://www.naftemporiki.gr/news/static/barometer.htm ].

3. Lida - Σεπτεμβρίου 6, 2006

Νομίζω ότι οι αναγνώστες αποφεύγουν το interaction με το site της εφημερίδας σας και λόγω της δομής του αλλά και κυρίως λόγω του ύφους του. Ο online διάλογος με τους αναγνώστες απαιτεί και μια αίσθηση παρουσίας και από την πλευρά της εφημερίδας η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει. Γιαυτο ανέφερα και την σημασία των blogs των δημοσιογράφων. Πρέπει να ξέρει ο άλλος ότι θα έχει άμεση ανταπόκριση από την πλευρά της εφημερίδας γιατί αλλιώς είναι σαν να μιλάει σε ένα οποιοδήποτε forum..Είναι επίσης το site το ίδιο δεν βοηθάει.

Θυμάμαι στο ένθετο e-working ένα επιεικώς απαράδεκτο άρθρο για την πειρατεία software το οποίο πιστεύω ότι αν υπήρχε δυνατότητα σχολιασμού θα είχε γίνει, αν όχι χαμός από comments, τουλάχιστον μια έντονη συζήτηση. Αλλά το γεγονός ότι δεν έχει κανείς πρόσβαση ούτε καν στο αρχείο του ένθετου είναι πρόβλημα

Θα πει βέβαια κάποιος “σιγά μην κάθονται να ασχοληθούν οι συντάκτες της εφημερίδας με τους αναγνώστες” η απάντηση βέβαια σε αυτό είναι “προφανώς και θα ασχοληθούν μιας και σε αυτούς απευθύνονται”. Νομίζω ότι είναι προτέρημα για ένα μέσο να μπορεί να επικοινωνεί με τους τελικούς αποδεκτές της είδησης.

Υ.Γ. Ένα σχόλιο για το forum σας. Ρίξτε μια ματιά στις σύγχρονες πλατφόρμες που κυκλοφορούν. Πιστεύω οτι μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον διάλογο που γίνεται και να αυξήσουν την κίνηση. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο να γίνει μια τέτοια αλλαγή αλλά αξίζει τον κόπο (και το software είναι τσάμπα).

http://www.phpbb.com/

http://www.phpnuke.org/

4. Γιωργος Ζαφόλιας - Σεπτεμβρίου 6, 2006

Συμφωνώ ότι τα blogs των δημοσιογράφων θα ενθάρρυναν το διάλογο. Το πρόβλημα όμως είναι ότι είμαστε πολύ μακρυά από αυτό το στάδιο, για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να εκθέσω αυτή τη στιγμή.
Το forum μας σίγουρα χρήζει αναβάθμισης (η οποία ούτως ή άλλως θα γίνει) αλλά δε νομίζω ότι βάζοντας κάτι πιο προηγμένο θα αυξηθεί σημαντικά η ανταπόκριση.
Κατά τη γνώμη μου οι βασικότεροι λόγοι είναι:
1. Το προφίλ των αναγνωστών μας
2. Η φύση του site μας. Για τους περισσότερους αποτελεί εργαλείο για κάποια πολύ συγκεκριμένη δουλειά.
3. Η αίσθηση «παρουσίας» από την πλευρά της εφημερίδας (βλ. blogs δημοσιογράφων).
Σε κάθε περίπτωση όμως αν υποθέσουμε ότι η «Ν» και η «Athens Voice» για παράδειγμα έχουν εξίσου καλούς μηχανισμoύς interactivity, η ΑV θα έχει πάντοτε περισσότερα comments.
Οσον αφορά το άρθρο του eWorking το «πρόβλημα» ήταν ότι το περιεχόμενο του ενθέτου (καθώς επίσης και το σύνολο του περιεχομένου που παράγει η εφημερίδα) είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στους συνδρομητές της εφημερίδας μέσω της υπηρεσίας «Αρχείο Εκδόσεων». Δεν είναι λάθος. Είναι επιλογή.

5. Lida - Σεπτεμβρίου 7, 2006

Χε! Είναι λιγάκι σαν το αυγό και την κότα. Η φύση του site δεν βοηθάει το interaction και για αυτό οι επισκέπτες το χρησιμοποιούν σαν εργαλείο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείτε η εντύπωση ότι δε ενδιαφέρονται για την επέκταση αυτών των features και έτσι το site γίνετε ακόμη λιγότερο interactive κ.ο.κ. Είναι αλήθεια ότι είναι αρκετά δύσκολο να έχεις κάποιο interaction πάνω την στήλη π.χ. με τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Αλλά έχετε αρκετά ένθετα, μόνιμες στήλες με γνώμες που σηκώνουν comments και αλλού είδους παρεμβάσεις από τους αναγνώστες. Όσο για το θέμα του συνδρομητικου περιεχομένου ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείτε μια ενδιάμεση λύση όπως αυτή των FT. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει αυτούς που θέλουν να κάνουν references στα άρθρα σας χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα.

Δεν πιστεύω ότι τα οικονομικά και πολιτικά θέματα είναι λιγότερο δημοφιλή από τα “ελαφρά”. Δεν έχετε να παρά να κάνετε μια βολτουλα στο συλλογικό blog των e-roosters για να πειστείτε. Είναι περισσότερο θέμα ύφους και δυναμικής συμμετοχής από την πλευρά των συντακτών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: