jump to navigation

10 Αύγουστος 27, 2006

Posted by Lida in Uncategorized.
trackback

Παρακολούθησα χθες στα δελτία τα ρεπορτάζ για το θέμα το υποψηφίων που θα αποκλειστούν από τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ γιατί η βαθμολογία τους δεν ξεπερνάει το 10. Είχαν συνεντεύξεις με νομάρχες, δημάρχους, εκπροσώπους εμπορικών συλλόγων, πρυτάνεις καθηγητές, μαγαζάτορες. Όλα επικεντρώνονταν στο κατά πόσο θα επηρεαστούν οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων που μένουν χωρίς φοιτητές. Ακουγόταν ξανά και ξανά πόσο ανάγκη έχουν οι πόλεις αυτές τους φοιτητές για την τοπική αγορά, πως χρειάζεται να μειωθούν οι θέσεις στα αστικά κέντρα και αυξηθούν στην περιφέρεια για να τονωθεί η οικονομία. Ότι τα παιδία αυτά θα φύγουν για το εξωτερικό η θα κατευθυνθούν προς τις ιδιωτικές σχολές.

Πραγματικά είχα μείνει άναυδη. Κανείς μα κανείς δεν σχολίασε το αν το συγκεκριμένο μέτρο έχει θετικές η αρνητικές επίπτωσης στην εκπαίδευση (όχι στην περιφερειακή οικονομία). Κανείς δεν έψαξε να δει αν οι συγκεκριμένες σχολές, που υποτίθεται ότι πλήττονται, έχουν ζήτηση και αφορούν τις ανάγκες σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό που έχει η αγορά. Κανείς δεν εξέτασε την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν και κατα πόσο καταρτισμένοι και έτοιμοι για να εργαστούν είναι οι απόφοιτοι τους. Κανείς δεν έκανε την παραμικρή έρευνα για το αν το κόστος σπουδών σε αυτές τις σχολές είναι μικρότερο η μεγαλύτερο συνολικά από το κόστος τον σπουδών σε μια ιδιωτική σχολή η ένα ξένο πανεπιστήμιο.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το πλαφόν του 10 θα έχει σαν αποτέλεσμα κάποια βελτίωση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αλλά η κριτική που δέχεται δεν εχει καμία σχέση με την σημασία του σαν εκπαιδευτικό μέτρο. Και ο λογος ειναι απλός. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα όπως και η οικονομία, η υγειά, το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής και τόσα αλλά πράγματα δεν αφορούν κανένα. Γιατί αν μας αφορούσαν θα ασχολούμασταν μαζί τους και τίποτε από όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα γύρω μας δεν θα είχε συμβεί.

Advertisements

Σχόλια»

1. papo - Αύγουστος 27, 2006

Γιατί ο θείος στην επαρχεία δεν τον νοιάζει τι θα απογίνει ο απόφοιτος όταν τελειώσει απο το πανεπιστήμιο και πάει ξανά σπίτου. Αν έχει αξία το πτυχίο του από το τάδε πανεπιστήμιο ή την ειδικότητα. Μου αρέσει γιατί κράζουν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και της Αγγλίας ότι δεν δίνουν λέει γενικές γνώσεις και ότι δεν παράγουν πανεπιστήμονες..όταν σιγά σιγά βλέπεις ανα την ελλάδα τμήματα στα μανιτάρια η εξειδίκευση της εξειδίκευση. Όπως λένε και στο γήπεδο ένα μπουρδέλο είμαστε , και όπως έχετε καταλάβει όλοι..κάνε τα κουμάντα σας γιατί δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα εδώ..Καλή δύναμη!

2. bizwriter - Αύγουστος 27, 2006

Αυτή η κατάσταση είναι απόρροια του γεγονότος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πραγματική, υγιής οικονομική ανάπτυξη υπό την έννοια ότι η επικρατούσα νοοτροπία συνοψίζεται στις φράσεις «θα μας σώσει το κράτος», «πού είναι το κράτος;!». Ωστόσο, όπως (περίπου) είχε πει ο Bastiat, «όλοι θέλουν να ζουν εις βάρος του κράτους, αλλά ξεχνάνε ότι το κράτος ζει εις βάρος όλων».

3. Γιατί εμείς κάνουμε ρεπορτάζ « Lida’s Weblog - Αύγουστος 27, 2006

[…] Με αφορμή το προηγούμενο post και τα υπέροχα δελτία ειδήσεων που παρακολουθώ αυτή τη στιγμή. Μιας αυτοί οι κύριοι κόπτονται τόσο πολύ για τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τους αρέσει να κάνουν, όπως λένε, ρεπορτάζ να προτείνω και εγώ τα παρακάτω θέματα που πιστεύω ότι θα έχουν ενδιαφέρων […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: