jump to navigation

383 Ιουλίου 22, 2006

Posted by Lida in Mobile Internet.
trackback

Επέστρεψα (sort of)

Πρέπει να ανάψουμε το φως και να οργανωθούμε που λέει και το ανέκδοτο. Για διαφορους λόγους (προσωπικούς κυρίως) έχω αποφασίσει να οργανώσω όσο το γίνεται καλύτερα κάποια πράγματα χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που μου δίνει ο υπολογιστής μέσω του Οffice (μην γρυλίζετε οι linuxαδες και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις) και του internet (γενικώς, αλλά κυρίως του google). Σημαντικό ρόλο στον όλο σχεδιασμό παίζει η χρήση ενός καλού business mobile που θα μπορεί να συντονιστεί με τον υπολογιστή ασύρματα η ενσύρματα, αν και για την ώρα το ασύρματο του πράγματος δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (αλλά θα με απασχολήσει σύντομα). Πάντως είναι απαραίτητο να κάνει καλά την δουλειά του και σαν τηλέφωνο αλλά και σαν PDA.

Ένα από τα καλά αυτής της δουλειάς είναι η πρόσβαση σε σχεδόν όλα τα τελευταία μοντέλα κινητών. Έχω καταφέρει μέχρι στιγμής να κοιτάξω το Qtek 9100 και το Sony Ericsson M600i. Μετά από κάποιες δοκιμές που έκανα έχω καταλήξει στα εξής συμπεράσματα.

1) Τα Windows Mobile Edition (Qtek) δεν είναι λειτουργικό για κινητά τηλέφωνα (και μάλλον ούτε για PDA). Είναι σαν να σχεδιάστηκε από ανθρώπους που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ κινητό και αγνοούν τον τρόπο με τον οποίο ο απλός χρήστης χειρίζεται μια τέτοια συσκευή. Νόμισαν ότι δημιουργώντας μια μικρότερη version των Windows θα ξεμπερδεύανε. Τεράστιο λάθος.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεως δεν λέω ότι είναι άχρηστο το Qtek. Κάθε άλλο. Απλά δεν είναι κινητό τηλέφωνο. Πάει και τελείωσε.

2)Υπάρχουν αρκετά sites που μπορεί να δει κανείς χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέσα από το κινητό χωρίς να μπει στην wap εκδοχή τους. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει για κάμποσα ελληνικά sites και ο λόγος είναι ότι πολλά από αυτά επιλέγουν μπλοκάρουν browsers που δεν ανήκουν στην “οικογένεια” των Explorer και Firefox (mozila). Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν σαν browser μια “ελαφριά” έκδοση του (πολύ καλού) Opera ο οποίος δεν ανήκει στη εν λόγο “οικογένεια”. Επίσης πολλά ελληνικά sites επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν για τους ελληνικούς χαρακτήρες που εμφανίζονται στις σελίδες τους την κωδικοσελιδα “windows-1253” (γνωστή και σαν “ελληνικά των windows”). O Opera για κινητά καθώς και άλλοι browser δεν αναγνωρίζουν την συγκεκριμένη κωδικοσελιδα με αποτέλεσμα τα sites που την χρησιμοποιούν να εμφανίζουν το κείμενο τους σαν μια ατελείωτη σειρά από τετραγωνάκια.

Θα μου πεις εδώ τα περισσότερα ελληνικά sites δεν φροντίζουν βασικά πράγματα που αφορούν την πλοήγηση του απλού χρήστη που μπαίνει από μια συμβατική σύνδεση μέσο υπολογιστή, θα κάτσουν να σκεφτούν τον άλλο που μπαίνει μέσο κινητού;

Τέλος πάντων οποίος έχει εμπειρία από την οργάνωση της καθημερινής του ζωής με βάση το σενάριο που περιγράφω στην αρχή του post ας δώσει ιδέες. Γιατί καλές είναι οι θεωρίες που λένε τα περιοδικά του κλάδου αλλά συνηθως δεν ισχύουν όταν καθίσει να ασχοληθεί κάποιος hands on που λένε.

Advertisements

Σχόλια»

1. phivos - Ιουλίου 22, 2006

Λήδα, πίστεψέ με, πας να δημιουργήσεις από μόνη σου ένα εφιάλτη, αν περιμένεις να κάνεις το παραμικρό με το Office. Μπορεί να σού στοίχισε μια περιουσία, αλλά είναι ο ασφαλέστερος δρόμος να μπλέξεις άσχημα.

Σχεδίασε ακριβώς το πλάνο σου ανάλογα με τις ανάγκες σου και βάλε να δουλέψουν για σένα μικρά ευέλικτα προγραμματάκια που ξέρουν να κάνουν ένα πράγμα άλλα το κάνουν καλά, που λειτουργούν πάνω στα στάνταρ (ένας λόγος παραπάνω αγού θέλεις να βάλεις στο παιχνίδι και το Google, το Office έχει κάθε λόγο να μην συμβαδίζει) και που τα περισσότερα είναι freeware. Και θα δείς την υγειά σου. Θα βρείς τόνους στο Versiontracker.com π.χ. Μην ακούς τα πάρε αυτό ή το άλλο, μόνη σου πρέπει να βρείς τα εργαλεία σου.

Ετσι νομίζω, take it or leave it.

Καλό βράδυ,

Φοίβος

Υ.Γ.: Σ’ένα άλλο comment πιο παλιά (άι κιού), σού είχα γράψει την ιστορία μιάς γνωστής μου. Αν το διάβασες και αναρωτήθηκες, να ή λύση: Pixar.

2. paris - Ιουλίου 22, 2006

Ληδα μπορείς να με προσλάβεις στην δουλειά σου γιατι μου την έχει βαρέσει να πάρω το Κ800ι αχαχααχαχα!

Μην πάρεις τιποτα ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ! θα περιμένεις το κινητο απο την Apple θα πάρεις και ενα mac και είσαι έτοιμη!

χεχεχε

3. mperedim - Ιουλίου 23, 2006

Η ερώτηση είναι απλή: πόσα σκοπεύεις να σκάσεις;

4. Lida - Ιουλίου 23, 2006

@phivos Ιδανικά θα ήθελα να χειρίζομαι τα πάντα μέσα από το google. Προτιμώ την τη λογική που βασίζετε στο να κρατάει κανείς αυτού του είδους την πληροφορία (email, calendar, contacts) στο «σύννεφο» κάνοντας την διαθέσιμη από οποιαδήποτε συσκευή με browser και πρόσβαση στο internet. Απλά δεν ξέρω αν μπορεί να με καλύψει πλήρως.

Όσο για την γνωστή σου συγχαρητήρια, οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εταιρίες όπως οι apple, pixar, google, valve κλπ είναι αιώνες μπροστά. Μακάρι να μπορέσω και εγώ μια μέρα να ανήκω σε μια ομάδα τέτοιων ανθρώπων. Έχασα χρόνια ολόκληρα επειδή είχα καταφέρει με την βοήθεια της «ζεστής» και «ανθρώπινης» ελληνικής οικογένειας και κοινωνίας να πείσω τον εαυτό μου ότι είμαι μόλις μισό βήμα από το να χαρακτηριστώ άτομο με ειδικές ανάγκες (όχι μόνο λόγω της δυσλεξίας μου). Ελπίζω καταφέρω να κερδίσω όλον αυτό τον χαμένο χρόνο.

@Javanese Διακρίνω μια εμμονή με οτιδήποτε Macικο η είναι απλά η ιδέα μου;

@mperedim Το προτεινόμενο Micro PC αν και γαμιστερο δυστυχώς δεν παίζει γιατί απλούστατα δεν είναι κινητό τηλέφωνο. Η συσκευή πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα και το κομμάτι PDA αλλά και το mobile του πράγματος. Είμαι διατεθειμένη για ένα καλό μηχανάκι να φτάσω στα 700 ευρω και η πιθανότερη λύση μάλλον θα είναι το Sony Ericsson P990 (όταν βγει)

5. mperedim - Ιουλίου 24, 2006

Υπέθεσα πως η ανάγκη για mobile ήταν επιθυμία για TCP/IP connectivity everywhere: γράψε λάθος.

In short αυτό που ψάχνεις δεν υπάρχει: λόγω δουλειάς κι εγώ βλέπω αρκετά κινητά (αν και λογικά όχι όσα εσύ ;-)) και είτε δεν είναι αρκετά καλά ως κινητά (Qtek) είτε δεν μου γεμίζουν αρκετά το μάτι ως computing devices (π.χ. Symbian 9.*, είτε σε S60 με WiFi είτε με UIQ). Προσωπική άποψη φυσικά, υπάρχει αρκετός κόσμος που μια χαρά βολεύεται με τέτοια κινητά/PDAs, απλά δεν κάνουν για μένα [μόνο communicator δεν έχω δοκιμάσει: ίσως ειναι αυτό που ψάχνεις]

Προσωπικά εγώ προτιμάω χίλιες φορές ένα Dell Axim 51v με Windows Mobile Opera στη μια τσέπη και για όπου δεν υπάρχει 802.11b ένα Nokia Series 60 με μια GB 3G καρτούλα στην άλλη (όχι πολύ φρέσκο: ένα 6630 με Opera αρκεί). Ίσως και ένα bluetooth Think Outside Keyboard στην τσαντούλα, για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί επειγόντως να γράψεις κάποιο e-mail on the move.

Υ.Γ. Φυσικά τα παραπάνω gadget-άκια είναι όλα της εταιρίας: ευτυχώς για την τσέπη μου δεν είμαι τόσο καμένος 😉

6. Lida - Ιουλίου 24, 2006

Όχι, δεν είναι καθόλου λάθος αυτό όπου λες. Η δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνετ (μέσω 3G κατά προτίμηση αλλα και απο WiFi) είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Πάντως τα τελευταία smartohones είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά. Παρόλο που οι εκδώσεις που έχουμε στην δουλειά είναι prototypes και έχουν bugs μεγάλα σαν γερμανικές κατσαρίδες εγώ έχω ψαρωσει ειδικά με τα sony ericsson. Design, ποιότητα κατασκευής λειτουργικότητα. Και ακόμη και με το GPRS της πλάκας που διαθέτω είναι μια χαρά. Αύριο θα πάρω για test το P990 αν είναι οσο καλό φαίνεται δεν την γλιτώνω την ζημιά.

7. papo - Ιουλίου 24, 2006

μην λες τετοια και ειμαι ετοιμος να πεταξω το Ζ520 και να τα σκασω για το SeK800.
Βιογραφικα δέχεστε αν ειναι να μου δινουν να δοκιμάζω συσκευές!

8. 401 « Lida’s Weblog - Σεπτεμβρίου 7, 2006

[…] Έτσι για την ιστορία. Το πρόβλημα με το browser του κινητού που ανέφερα σε παλαιότερο post τελικά δεν έχει να κάνει με το software η την έκδοση του Symbian αλλά με το Gateway (αν είναι δυνατόν!). Έπαψε να υπάρχει όταν χρησιμοποίησα ένα διαφορετικό από αυτό που υπήρχε στα default settings για το Μ600i. Επειδή αυτό είναι πρόβλημα που μπορεί να επηρεάζει και αλλά κινητά θα δω αν μπορεί να γίνει κάτι για να διορθωθεί στο default Gateway. Αλλιώς όποιος δεν μπορεί να δει σωστά ελληνικούς χαρακτήρες όταν κάνει browse ιστοσελίδες μέσα από κινητό ας μου το αναφέρει, ίσως μπορώ να βοηθήσω*. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: