jump to navigation

196 Μαρτίου 21, 2005

Posted by Lida in Greek IT.
trackback

Πιο ακριβώς το νόημα τον τεστ IQ (τεστ ικανοτήτων) στις συνεντεύξεις; Την ικανότητα πάνω σε τι ακριβώς μετράνε; Τόσα χρόνια σε αυτή την δουλειά δεν θυμάμαι μια φορά να μας κάλεσαν π.χ. σαββατοκύριακο στην»Μεγάλη κόκκινη» για να τους λύσουμε κάποιο επείγον πρόβλημα με άσπρα τετράγωνα που περιείχαν μαύρες γραμμές και κύκλους (δεν έτυχε σε εμένα τουλάχιστον). Και μην ακούσω ότι αυτά τα τεστ είναι ειδικά φτιαγμένα για να δείχνουν τις ικανότητες στην λογική, την αντίληψη, την μνήμη κλπ, κλπ γιατί α) αμφιβάλλω αν μπορούν να το κάνουν β) σε μια δουλειά ακόμη και αν πραγματικά είσαι»τέρας» λογικής, αντίληψης, μνήμης και δεν ξέρω τι άλλο, αυτό δεν αξίζει τίποτα αν δεν είσαι υπεύθυνος και σοβαρός (όχι σοβαροφανής). Πριν δύο χρόνια περίπου είχαν προσλάβει στην εταιρία που δούλευα ένα παλικάρι που πρέπει να ήταν το πρότυπο πάνω στο οποίο έχουν βασιστεί αυτού του είδους τα τεστ. Ήξερε όλα τα κόλπα με τα τετραγωνάκια τους κύκλους και τις τελίτσες και επίσης ήξερε απ’εξω όλη την τεχνική θεωρία (τι είναι Java singleton, πως στοιβάζεται το stack σε ένα method call κλπ).  Από την άλλη ήταν παθολογικός ψεύτης, δεν παραδεχόταν τα λάθη του και σε έβριζε αν του τα υποδείκνυες (ειδικά άμα ήσουν γυναίκα), κωλοβάραγε συνεχώς, έκανε μόνο ότι κώδικα του γούσταρε, ότι δεν του άρεσε το έγραφε κανονικά και σε μια τουλάχιστον περίπτωση κόντεψε να προκαλέσει πραγματικά σοβαρό πρόβλημα με πελάτη. Αλλά πάντως στα τετραγωνάκια με τους κύκλους έσκιζε

Advertisements

Σχόλια»

1. Sakis - Μαρτίου 21, 2005

Λίντα, μεγάλο θέμα έβαλες! Όταν ήμουν στο ΑΤΕΙ, είχαμε ένα μάθημα με τον τίτλο «Ψυχολογία». Τότε, η καθηγήτρια
μας έλεγε για τα IQ tests και τι καλά που είναι αυτά.

Εγώ, επειδή ανέκαθεν είχα ένα κόλλημα να ψάχνω τη βιβλιογραφία και να μην δέχομαι άκριτα το ό,τι μας έλεγε ο κάθε καθηγητής, το έψαξα το θέμα και συμπέρανα ότι τα IQ tests είναι περισσότερο μύθος παρά πραγματικότητα.

Όταν της το ανέφερα αυτό με στοιχεία βάσει της βιβλιογραφίας, η καθηγήτρια μού απάντησε «Κοίταξε να δεις, αυτό είναι το μάθημά μου, και θα ακούτε αυτά που λέω εγώ»…

Και μετά περιμένουμε να πάει η Ελλάδα μπροστά!…

2. Oneiros - Μαρτίου 22, 2005

H monh xrhsimothta pou exoun ta IQ test einai ws pasatempos se paixnidakia opws to MOTAS.

Eidika gia etaireies plhroforikhs, 8ewrw pio xrhsima ta test pou anadeiknyoun aretes opws h omadikothta, h ikanothta lhpshs apofasewn kai antimetwpishs krisewn. Ap’ auth thn apopsh, 8ewrw pio xrhsima ta exec bootcamps kai ta role-playing game sessions pou exoun ka8ierwsei ws moda kapoies etaireies sto e3wteriko, edw kai merika xronia. Ase pou pernas kai kalytera: ta prwta einai kapws san «Survivor» gia yuppies, oso gia ta deutera, ti na pw: XP, GP, hack’n’slash :-)))

3. Chrisnp - Μαρτίου 22, 2005

Λήδα, σου έδωσαν τεστ σε συνέντευξη για δουλειά? Εδώ, Ελλάδα? Αναρωτιέμαι τι άλλο θα δούν τα ματάκια μας, απ’ αυτό το συνάφι (αγγλοσαξωνικοτραφές manager corps σε εταιρίες πληροφορικής).
Πάντως αν έχεις κάνει ήδη κανα-δυο απ’ αυτά μπορείς να χτυπήσεις (σχεδον) ότι σκορ γουστάρεις.

4. Lida - Μαρτίου 22, 2005

Το τεστ ήταν σε 5 μέρη και είχε διάρκεια 4 ώρες περίπου. Ξεκινούσε στις 10:00 αλλά μας άφησαν να περιμένουμε κάπου 1 ώρα όρθιοι -14 άτομα- στο διάδρομο μέχρι να μας βάλουν μέσα. Όταν τους ρώτησα γιατί καθυστέρησαν μου είπαν ότι «περίμεναν να έρθουν και κάποιοι άλλοι που καθυστερούσαν -όντως ένας είχε καθυστερήσει τρία τέταρτα» . Όταν τους είπα ότι αν εγώ αντίστοιχα καθυστερούσα μια ώρα -εντελώς αδικαιολόγητα- σε επαγγελματικό ραντεβού αυτό θα έδειχνε απαράδεκτη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά από την πλευρά μου και θα αντανακλούσε αυτόματα την «μη-σοβαρότητα» της εταιρία μου, δεν είπαν τίποτα -και δεν ζήτησαν συγνώμη. Το τεστ ήταν καθαρό IQ από τα πολύ κλασικά και κάποιοι από τους συμμετέχοντες ήταν φανερό ότι είχαν εξασκηθεί μιας και ήξεραν και την ορολογία. Μετά ακολούθησε συνέντευξη, για τους μισούς μιας και λόγο της καθυστέρησης οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν για την επόμενη μέρα. Περιττό να πω ότι όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες ήταν είτε μόλις αποφοιτήσαντες η είχαν κάποιο μικρό χρονικό διάστημα σε μια δουλειά. Εγώ και ο ένας -άντε δυο- που φαινόντουσαν να είναι Seniors είχαν μαντρωθεί μαζί με την παιδική χαρά και μας αντιμετώπιζαν με ακριβώς τα ίδια κριτήρια -και βέβαια ούτε λόγος για το αν ειχαν κοιτάξει η έστω τυπώσει το βιογραφικό του κάθε «συνεντευξιαζόμενου». Πρόκειται για την πρώτη μπουλουκιδόν συνέντευξη στην οποία λαμβάνω μέρος και τη δεύτερη με IQ τεστ. Ήταν μάλλον μια από τις χειρότερες σπατάλες χρόνου για φέτος και άξιζε μόνο σαν εμπειρία και τίποτα άλλο. Για την εταιρία μόνο να πω ότι πρόκειται για μεγάλη πολυεθνική τηλεπικοινωνιών που προχωράει εδώ και 10-15 χρόνια χεράκι-χεράκι μαζί με τοπικό προμηθευτή του δημοσίου -όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

5. Chrisnp - Μαρτίου 23, 2005

Αχ Λήδα, μην το πάρεις στραβά, αλλά έχεις μια λίγο παλιομοδίτικη αντίληψη του τι αποτελεί επαγγελματική συμπεριφορά. Έπρεπε να φύγεις επιτόπου, στην συγκατάβαση που αντιμετώπισες, ή τουλάχιστον να να μετατρέψεις την συνέντευξη που ακολούθησε σε all-out flame war. Είμαι βέβαιος ότι δεν είναι καθόλου το στυλ σου, και το μάθημα μάλλον θα πήγαινε τελείως χαμένο ούτως ή άλλως, αλλά μερικές φορές σκέφτομαι πως θα ήταν τα πράγματα εάν όλοι κάναμε κάτι ανάλογο μ’ αυτό που προτείνεται εδώ, σε ανάλογες συνθήκες…

6. Oneiros - Μαρτίου 23, 2005

Δεν γίνεται αυτό, Chrisnp, όταν έχεις ανάγκη να βρεις δουλειά. Την καταλαβαίνω απόλυτα που το ανέχτηκε. Όσοι απο μας πάντως έχουμε την οικονομική άνεση να παραμένουμε για καιρό άνεργοι, καλό είναι να το κάνουμε, μπας και αλλάξει κάτι, κάποτε, σ’ αυτά τα ανόητα ελληνικά rituals.

7. Chrisnp - Μαρτίου 23, 2005

Κι εγώ καταλαβαίνω Όνειρε. Κι έχω ανεχτεί επίσης και συμπεριφορές μάλλον χειρότερες. (Λήδα, utmost respect).
Όπως το είπες, είναι ανόητα ελληνικά rituals, δεν νομίζω ότι οι suits που τα τρέχουν, έχουν σοβαρή αντίληψη του περιεχομένου τους, δεν ξέρουν κατ’ αρχήν τι θέλουν ακριβώς να μετρήσουν (και δεν είμαι καν σίγουρος αν τελικά το σκορ που παίρνουν χρησιμοποιείται στο στήσιμο της υψηλής εικόνας του κάθε υποψηφίου). Έχω την αίσθηση ότι τα IQ (αλλά και τα various personality) tests, είναι ένα είδος business cultural hangover, που ενώ ουσιαστικά δεν χρησιμοποιούνται, κάνουν την διαδικασία επιλογής νέων συνεργατών, κάπως πιό degrading γι’ αυτούς.

8. Lida - Μαρτίου 23, 2005

Ο λόγος που παρέμεινα όπως γράφω και πιο πάνω είχε να κάνει περισσότερο με εμπειρία παρά με οτιδήποτε άλλο. Για να πω την αλήθεια μετά το πρώτο τηλεφώνημα είχα αρχίσει να την ψυλλιάζομε την δουλειά -η κοπέλα στην οποία μίλησα και μου ζήτησε να της στείλω το βιογραφικό ήταν αγενέστατη- και όταν επικοινώνησαν μαζί μου για να κλείσουν ραντεβού και μου είπαν ότι θα περιελάμβανε “μη τεχνικό” τεστ κατάλαβα ακριβώς περί τίνος πρόκειται και απέρριψα την συγκεκριμένη εταιρεία αυτομάτως σαν μελλοντικό εργοδότη. Αλλά μου κίνησε την περιέργεια και θα είχα την ευκαιρία να δω αν είχα δίκιο σε ότι αφορά και το γενικότερο περιβάλλον και την νοοτροπία. Με το πρώτο μισάωρο της καθυστέρησης είχα γίνει θηρίο και ήθελα να τα βροντήξω και να φύγω αλλά παρέμεινα όχι από επαγγελματισμό όπως λες αλλά πάλι από περιέργεια. Και αυτό που είδα και γύρο στης αίθουσες και τους διαδρόμους επιβεβαίωσε πλήρως τις υποψίες μου για την συγκειμένη εταιρία έμοιαζε πολύ με περίπτωση που περιγράφω σε άλλο post. Το πιο θλιβερό ήταν τα αγοράκια και τα κοριτσάκια γύρω που είτε είχαν πανικοβληθεί είτε –1 η 2 περιπτώσεις- κορδώνονταν γιατί είχαν μελετήσει το θέμα και “ήξεραν από αυτά” – μην χάσουν, τρομάρα τους. Όσο σε αυτές τις εταιρίες προσφέρεται αυτού του είδους “πρώτη ύλη” δεν έχουν να φοβούνται. Δεν έχει νόημα το να κάνεις “φασαρία” σε αυτές τις περιπτώσεις γιατί δεν αλλάζει τίποτα και την διάθεση σου θα χαλάσεις. Πρέπει να διευκρινίσω για να μην παρεξηγούμεθα ότι αν ήθελα διακαώς να δουλέψω εκεί θα ήταν αρκετό να χρησιμοποιήσω “μέσο” το οποίο διαθέτω σε πολύ υψηλή θέση στην συγκεκριμένη εταιρία. Αυτό είναι και το πιο αστείο της υπόθεσης μιας και η εταιρία αυτή δουλεύει σχεδόν αποκλείστηκα με την “πατροπαράδοτη” μέθοδο. Η διαδικασία του τεστ έχει μάλλον περισσότερο να κάνει με το “ψάρωμα” του υποψήφιου και την εξακρίβωση του κατά πόσο “υποταγμένος” είναι παρά με οτιδήποτε άλλο. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στη αίτηση που μας έδωσαν γίνονται τουλάχιστον τρεις ερωτήσεις που διερευνούν αν υπάρχει κάποια προηγούμενη σχέση με την εταιρία –“έχετε κάποιο συγγενή που δουλεύει στην Χ; Αναφέρετε ονομαστικά”, “Γνωρίζεται κάποιων που εργάζεται στην Χ; Αναφέρετε ονομαστικά”, ΄Έχετε εργαστεί ξανά στην Χ πότε και που;” Κάτι μου λέει ότι τουλάχιστον μια από αυτές τις ερωτήσεις δεν θα την βρει κανείς στις αιτήσεις της ίδιας εταιρίας σε άλλες χώρες. Όμως την συγκεκριμένη “μέθοδο” αρνούμαι να την χρησιμοποιήσω γενικά στην ζωή μου, εκτός πια αν πρόκειται για κάποιο πολύ σοβαρό ζήτημα που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά. Και μιας και υπάρχουν τρεις πολύ πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις εταιριών που «τρέχουν», δεν θα χρειαστεί να την χρησιμοποιήσω -και στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα ήθελα έτσι και αλλιώς.

9. Δημήτρης - Μαρτίου 24, 2005

Τα IQ Test πάντως είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αποτυγχάνουν όσοι δεν ξέρουν από IQ Test. Κατά τη γνώμη μου το μόνο που μετράνε είναι πόσο καλός είσαι στα IQ Test.

10. Lida’s Weblog » 290 - Αύγουστος 19, 2006

[…] Με αφορμή αυτό το άρθρο του J95. Δέχομαι τελευταία πολύ συχνά επισκέψεις από το google από αναζητήσεις που περιέχουν τις φράσεις”τεστ iq” η”τεστ ικανοτήτων”. Ο λόγος φαίνεται να είναι ένα μικρό αρθρακι πάνω στην χρησιμότητα αυτών των τεστ στις συνεντεύξεις. Σε όσους πέφτουν σε αυτό το blog ψάχνοντας γενικές πληροφορίες γύρω από τα IQ test μπορούν να επισκεφθούν την wikipedia για μια πρώτη εισαγωγή πάνω στο θέμα. Όσοι ενδιαφέρονται για τα τεστ ικανοτήτων σε σχέση με τις συνεντεύξεις για επιλογή προσωπικού ας επισκεφτούν τα sites των πανεπιστημίων Sussex και Kent όπου μπορούν να βρουν πολλές πληροφορίες και δείγματα. Δεν γνωρίζω κανένα καλό ελληνικό link για το συγκεκριμένο θέμα. Όποιος ξέρει κάτι ας μου πει για να το προσθέσω. […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: