jump to navigation

184 Μαρτίου 11, 2005

Posted by Lida in Greek IT.
trackback

Λόγο την γνωστής ανεργίας που με μαστίζει (εμένα προσωπικά) τον τελευταίο καιρό διαβάζω διάφορα sites και περιοδικά που αναφέρονται στη αγορά πληροφορικής καθώς και τις σχετικές σελίδες σε οικονομικές εφημερίδες. Είχα ασχοληθεί με αυτό το σπορ και πριν από την απόλυση μου αλλά τώρα τελευταία έχω επιδοθεί πιο εντατικά μπας και βρω τίποτα ενδιαφέρον. Οποίος γνωρίζει καλά τον τρόπο που λειτουργεί ο όλος μηχανισμός της συγκεκριμένης αγοράς και απεχθάνεται την υποκρισία θα ήταν καλύτερο να μην επιδιώξει αυτή τη δραστηριότητα γιατί μετά από λίγη ώρα ανάγνωσης μια αίσθηση αναγούλας και έντονου θυμού θα αρχίσει να τον καταλαμβάνει. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλα τα περιοδικά και sites που ασχολούνται με τον τομέα είναι ουσιαστικά bulletin boards για τις ανακοινώσεις τύπου γραβατομένων ανθρωποειδών των τμημάτων PR. Τα άρθρα τους είναι πάντα κατευθυνόμενα με βάση κάποιο»θέμα» που αφορά τις εταιρίες που διαφημίζονται σε κάθε τεύχος, είναι απρόσωπα και χωρίς καμία ουσιαστική άποψη η έμπνευση και συχνά είναι απλές αντιγραφές/μεταφράσεις αντίστοιχων άρθρον από ξένα sites και περιοδικά.
Αυτό όμως που με τρελαίνει προσωπικά είναι οι ανακοινώσεις για αναθέσεις έργων. Κυριολεκτικά 80% είναι για μικρά , μεσαία η μεγάλα ΚΡΑΤΙΚΑ έργα! ΙΚΑ, ΤΕΙ, ΔΕΥΑ, ΔΕΗ, ΔΟΥ, ΔΕΠΑ, ΦΕΚ μια συνεχής παρέλαση από αρχικά γεμίζει τα links και τα κείμενα. Ενώ τα άρθρα τον περιοδικών και τον εφημερίδων συνεχώς μιλάνε για την»Κοινωνία  της πληροφορίας» , το «Police On Line», το»Δικτυωθείτε»,» Κοινοτικά πλαίσια στήριξης». Πότε αρχίζουν, ποιοι μπορούν να  διαγωνισθούν σε αυτά, ποιοι διαγωνίζονται σε αυτά, ποσά λεφτά δίνουν και πως, αν καθυστερούν, γιατί καθυστερούν, αν θα συνεχίσουν, αν θα σταματήσουν, γιατί θα σταματήσουν, ποσά αλλά αντίστοιχα έργα προβλέπονται και πότε. Εδώ και κάποια χρόνια με μια απίστευτη αυτιστική έμμονη σχεδόν όλες οι δημοσιεύσεις για την αγορά πληροφορικής έχουν άμεση η έμμεση σχέση με κρατικά η ευρωπαϊκά έργα και επιχορηγήσεις. Δυστυχώς δεν είναι τυχαίο, αντικατοπτρίζει την λογική σχεδόν όλων τον ελληνικών εταιριών πληροφορικής και δινει την εικόνα ενός ολόκληρου κλάδου της ελληνικής οικονομίας να περιτριγυρίζει τα κρατικά ταμεία σαν αγέλη σκύλων γύρω από δημοτικό σφαγείο.
Κάποιος αφελής (σαν εμένα την χαζή) μπορεί να ρωτήσει αν πρέπει να εξαρτάτε σχεδόν αποκλείστηκα από το κράτος ο σημαντικότερος κλάδος για το μέλλον τις ελληνικής οικονομίας. Δεν υπάρχει άραγε κανένας άλλος τρόπος για να ανοίξει η αγορά πληροφορικής; Δεν μπορεί να γίνει μια ουσιαστική συνεργασία μεταξύ τον άλλων τομέων της ελληνικής οικονομίας και του κλάδου της πληροφορικής ώστε να επωφεληθούν και οι δυο ΧΩΡΙΣ να σκάσει τρελά λεφτά το κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση; Έτσι λειτουργούν και στις χώρες της εσπερίας; Γιατί αν δεν λειτουργούν έτσι κάτι πρέπει να αλλάξει ριζικά αλλιώς καλύτερα να το κλίσουμε τελείως το μαγαζί και να πάμε για ψάρεμα.

Advertisements

Σχόλια»

1. Γιάννης - Μαρτίου 11, 2005

Πρέπει.

ΟΚ, ψέματα, θεωρητικά δεν πρέπει, δε χρειάζεται, σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα (τι λες τώρα!) δε θα έπρεπε να χρειάζεται. Αλλά εδώ είναι Ελλάδα.

Γεμίσαμε τη χώρα με πληροφορικούς. Για να πάρεις μια ιδέα, η δική μου η σχολή (www.ceid.upatras.gr) όταν μπήκα το ’97 πήρε 110 άτομα (+ομογενείς κλπ.). Φέτος πρέπει να πήρε κοντά 200 (σε μια αγορά με βραχυπρόθεσμα μάλλον φθίνουσες τάσεις και μεσοπρόθεσμα σταθεροποίησης). Κάθε χρόνο στα διάφορα μεταπτυχιακά της (το δικό της και τα άλλα δύο που είναι κύριος αρωγός) παίρνει κοντά 100 άτομα. Ο θεός να τα κάνει μεταπτυχιακά βέβαια, το μεταπτυχιακό μετά τα 5 χρόνια στις σοβαρές χώρες είναι έρευνα, στην Ελλάδα είναι … ας μην πω τι (πάντως 50% ποσοστό ερευνητών είναι υπερβολή).

ΟΚ, γεμίσαμε τη χώρα με πληροφορικούς. Τι κάναμε για αυτό; Τους δώσαμε κάποια εύκολη λύση, π.χ. να γίνουν καθηγητές; Nope, μόλις τα τελευταία 2-3 χρόνια θεωρείται απαραίτητο προσόν να έχεις σχετικό πτυχίο (φυσικά ούτε λόγος να διώξουμε τους άπειρους άσχετους θεολόγους και ό,τι άλλο). Τους δώσαμε έστω κάποια κίνητρα για κάτι παραπάνω με παράπλευρα οφέλη, i.e. έρευνα; Nope, οι μεταπτυχιακοί και διδάκτορες κατά κανόνα δεν πληρώνονται (και όταν πληρώνονται … συνήθως το κάνουν συμμετέχοντας σε κρατικά και ευρωπαϊκά έργα ;-)). Φτιάξαμε θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ενθαρρύνοντας εταιρίες στις νέες τεχνολογίες; Ας γελάσω.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι μικρή σχετικά αγορά, να ανοιχτείς πιο έξω από αυτή είναι σχετικά δύσκολο, οπότε αναγκαστικά ή θα παίζεις μπάλα σε κάποιο σχετικά μικρό κομμάτι (κάνοντας αυτό που ξέρεις καλά ως μια μικρομεσαία άντε μεσαία επιχείρηση) ή παίρνεις τεράστιο ρίσκο και είσαι χαμένος. Δεν είναι τυχαίο π.χ. που οι μεγάλοι ISP είτε έχουν κάτι από παλιό(?) Δημόσιο -Tellas, OTEnet- είτε στην περίπτωση της FORTHnet ξεπήδησαν με ολίγον τι από κρατική βοήθεια -βλ. ΙΤΕ.

Το «άθροισμα» δε βγαίνει. Πληθωρισμός πληροφορικών από τη μία, καθότι στους κατεξοχήν πτυχιούχους πληροφορικής προσθέτουμε και τους Ηλεκτρολόγους, αλλά και πολύ κόσμο που ΓΝΩΡΙΖΕΙ απο IT, κι ας σπούδασε κάτι άλλο, αλλά και πολύ κόσμο που δεν ξέρει αλλά έτσι δήλωσε. ΣΥΝ ανυπαρξία εταιριών να κάνουν μεγάλα έργα.

For what is worth εγώ θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στο ότι το κράτος και η Ε.Ε. ενισχύει τέτοιες προσπάθειες. Ειδικά με την Ε.Ε. πίστεψε με, δεν είμαστε οι μόνοι που κυνηγάμε τις επιδοτήσεις της, και αφού υπάρχουν why not. Το πρόβλημα είναι πως οι διαδικασίες πίσω από τα περισσότερα κρατικά έργα είναι ολίγον τι … μυστήριες. Και δε μιλάω μόνο για τους εξοπλισμούς.

Δυστυχώς, καθότι βγάζω το ψωμί μου από ένα Ευρωπαϊκό έργο και τρία έργα της ΚτΠ επιφυλλάσσομαι να γράψω περισσότερα :-<

Υ.Γ. Καλή τύχη στην αναζήτηση.

2. Lida - Μαρτίου 11, 2005

Το πρόβλημα μου δεν είναι ότι υπάρχουν επιδοτούμενα/κρατικά έργα, όλες οι χώρες διαθέτουν κάποια κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού και για να προωθήσουν την ανάπτυξη στον ιδιωτικό. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια φαίνεται ότι η αγορά πληροφορικής επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά εκεί! Έχει κυριολεκτικά κολλήσει η βελόνα, όλοι τα τριγυρίζουν και απασχολούνται μέρα νύχτα με το πως /ποσά /ποιος γύρο από αυτά τα προγράμματα. Δεν ασχολείται κανείς με το πως μπορεί η αγορά της πληροφορικής να προσεγγίσει τους άλλους τομείς της οικονομίας και να συνεργαστεί μαζί τους για εκσυγχρονιστούν και αυτοί και να μπορέσει να ορθοποδήσει και η ίδια. Αυτή η έμμονη με το κρατικό χρήμα είναι πολύ επικίνδυνη -όχι μόνο για την πληροφορική- και πρέπει κάπως να σταματήσει γιατί αλλιώς δεν μας σώζει τίποτα.

3. Γιάννης - Μαρτίου 11, 2005

Κατανοώ το πρόβλημα … το θέμα είναι ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία πάσχει γενικώς στην Ελλάδα. Μικρή αγορά, μεγάλα ρίσκα, αδιαφανείς διαδικασίες, λίγο πολύ τα προβλήματα από τα οποία πάσχει *γενικώς* η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, όχι μόνο στην Πληροφορική. Το τελικό αποτέλεσμα στην περίπτωση του IT είναι ακόμα και οι ιδιωτικές εταιρίες να επικεντρώνονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε … κρατικά-ευρωπαϊκά έργα.

Όσο για την εμμονή με το κρατικό χρήμα … είναι το πλέον εύκολο χρήμα. Και στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει μια αυξημένη (ενίοτε αποκλειστική) ζήτηση για το εύκολο χρήμα. Έχει μπει στον πυρήνα της ύπαρξης αυτού του Καραγκιόζη λαού, όπως έγραψες σε άλλο σχόλιο :-<

Υ.Γ. For what is worth, υπάρχουν αξιόλογες IT εταιρίες που δεν χορεύουν αποκλειστικά γύρω από το κράτος. Ωστόσο, η αντίστοιχη πίτα της αγοράς είναι μικρή σε σχέση με τα κρατικά/ευρωπαϊκά έργα, αφετέρου δεν θα γίνεται για αυτές ντόρος στα «διάφορα sites και περιοδικά».

4. Lida - Μαρτίου 12, 2005

Τον πρώτο καιρό η εταιρία που δούλευα έβλεπε τα ευρωπαϊκά/κρατικά έργα σαν πάρεργο. Ελάχιστοι ασχολούνταν μαζί τους και δεν υπήρχε και μεγάλο ενδιαφέρον για να επεκταθούν περαιτέρω σε τέτοιες δραστηριότητες. Λίγους μήνες πριν φύγω οι εκτυπωτές ξέρναγαν συνεχώς διακηρύξεις. Ολόκληρο το τμήμα sales/presales επικεντρωνόταν στο να γράφει προσφορές για αυτές τις διακηρύξεις. Ήταν πραγματικά θλιβερό το θέαμα. Και είναι θλιβερό γιατί θα μπορούσε να μην είναι έτσι. Η πίτα της ιδιωτικής αγοράς ίσως είναι πολύ πιο μεγάλη από την κρατική. Υπάρχουν πολλοί τομείς τις ελληνικής οικονομίας που χρειάζονται υπερ-επειγόντως να εκσυγχρονιστούνε και να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην πληροφορική. Είναι κερδοφόρες, έχουν λεφτά και παρα πολλά μάλιστα -τα τρόφιμα για παράδειγμα- αλλά εκτός από κάποιες εξαιρέσεις επενδύουν ελάχιστα στην πληροφορική. Αυτό σύντομα θα βγει εις βάρος τους βέβαια αλλά φαίνεται σαν να το αγνοούν τελείως. Οι εταιρίες πληροφορικής θα μπορούσαν να μπουν σε αυτή στην αγορά αν προσέγγιζαν οργανωμένα αυτούς τους κερδοφόρους κλάδους ίσως ενημερώνοντας τους μαζικά για την αναγκαιότητα τον επενδύσεων στην πληροφορική, μιας και το κράτος κοιμάται όρθιο σε ότι αφορά την ενημέρωση για τις νέες τεχνολογίες. Έτσι ίσως και οι εταιρίες αυτές θα άρχιζαν να εκσυγχρονίζονται αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες μεγαλύτερης κερδοφορίας τους στο μέλλον και η αγορά πληροφορικής ίσως κατάφερνε να απαγκιστρωθεί από τα κρατικά κονδύλια και να άρχιζε να αναπτύσσεται φυσιολογικά. Αλλά βέβαια όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν συνεργασία μεταξύ τον εταιριών πληροφορικής και κυρίως οργάνωση, σκληρή και εντατική δουλεία και σωστή και πρόσεκτική ανάλυση τον μελλοντικών βημάτων, δηλαδή όλα αυτά που σιχαίνεται ο νεοέλλην

5. Γιάννης - Μαρτίου 12, 2005

Όπως παρατηρείς … σε κάποιο βαθμό οι όποιοι κερδοφόροι τομείς *δεν θέλουν* να εκσυγχρονιστούν. Η επένδυση στην πληροφορική για αυτούς περιορίζεται στο «να φτιάξουμε ένα site, να κάνουμε και μια σύνδεση στο Internet, άντε και ένα Intranet».

Εδώ είναι μάλλον το «μεγάλο ρίσκο» που έλεγα. ΟΚ, η βιομηχανία τροφίμων θέλει εκσυγχρονισμό. Αλλά τι σόι εκσυγχρονισμό; Τι είδους εφαρμογές πληροφορικής χρειάζεται για να ωφεληθεί μια βιομηχανία τροφίμων; Χρειάζεται μελέτη, σχεδιασμός, ανάλυση απλά και μόνο να σκεφτείς μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να τις ωφελήσει (δεν μπορείς να χτυπήσεις μια πόρτα και να πεις «γεια σας, νομίζω ότι πρέπει να εκσυγχρονιστείτε, δώστε μου **** Ευρώ να το κάνω» ;)). Και αφού έχεις μια πρόταση πρέπει να χτυπήσεις μερικές πόρτες μέχρι να βρεις (ΑΝ βρεις) μια που θα σε ακούσουν. Και αν τα καταφέρεις να ξανασχεδιάσεις-προσαρμόσεις και να υλοποιήσεις τη λύση, ειδικά για την εταιρία που προσέγγισες. Η οποία δε θα σου πληρώσει κατ’ανάγκη τον ουρανό με τ’ άστρα παρεπιπτόντως, για την απόσβεση ή το κέρδος θα πρέπει ίσως να περιμένεις την 2η/3η πώληση της λύσης σου. Μέχρι τότε πρέπει να έχεις κεφάλαιο, διάθεση να ρισκάρεις και υπομονή πριν βγει κέρδος (τι λες τώρα!)

Πάρε τα κρατικά έργα από την άλλη. Τυπώνεις τη διακύρηξη, χτυπάς 5-6, με την ελπίδα ότι ένα θα σου κάτσει. Και αν δε σου κάτσει, διώχνεις τρεις engineers (ώστε να μην το κλείσεις το μαγαζί) και ξαναδοκιμάζεις: δε θέλει φαντασία, δε θέλει ευρηματικότητα, απλά 1-2 μαύρους με όρεξη να γράφουν.

Οργάνωση των εταιριών πληροφορικής λες … από ποιους; από τις ορδές με MBA/MSc σε finances, που η σχέση τους με το άθλημα περιορίζεται σε Excel charts και το Powerpoint; Σκληρή, εντατική δουλειά; Συνεργασία; Ευσεβείς πόθοι.

Υ.Γ. Μην παρεξηγηθώ ως απολογητής του κράτους. Απλά ο ιδιωτικός τομέας στην Πληροφορική πάσχει, οπότε σε κάποιο βαθμό «ευτυχώς που έχουμε και το κράτος και την Ε.Ε.». Κατά τα λοιπά συμμερίζομαι απόλυτα τους προβληματισμούς σου για το τι μέλλει γενέσθαι. Ήδη όσοι στηρίζονται στο κράτος «ζορίζονται» αρκετά λόγω λήξης ή επικείμενης λήξης των περισσότερων έργων Γ’ Κ.Π.Σ. Και προσωπικά διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το μέχρι πότε θα συνεχίσει η Ε.Ε. να χρηματοδοτεί έργα που μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό παράγουν καινοτόμα αποτελέσματα (ίσως μέχρι το 2010: αν τότε δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της Λισαββώνας, που μάλλον δε θα έχουν, το κόβω να αλλάζει τροπάριο)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: